Web Analytics
Jump to content

Fret wear, årsak og rep.?


EirikA

Recommended Posts

Hei,oppdaget for en stund siden at min Ibanez RG av eldre årgang (aner ikke årsmodell , kjøpt brukt) hadde fått litt fretwear. Buzzer en del på B og E strengen i første bånd. Irriterende, men god grunn til å invistere i ny gitar. Føler ikke den er verd å betale for å få fikset opp.

Men skulle skifte strenger på min akustiske yamaha i går, og oppdaget at denne har skader på båndene i ca samme område. Hørte ikke noe før jeg tok av strengene, men sjekket ikke etter heller.

Har lest litt rundt og funnet ut at capo er en grunn til at frets blir veldig mye fortere slitt. Ikke mye brukt, men bruker det noe på den akustiske.

Kan det være noen andre grunner som gjør at jeg får slitasje på båndene? kan jeg gjøre noe feil når jeg spiller?

Hva vil det typisk koste å få fikset/skiftet bånd i butikk i Norge?

Link to comment
Share on other sites

Det er nødt til å bli slitasje ved bruk. Slik er det bare. Skal du ha samme type bånd, trenger du jo bare å skifte de slitte bånda. I beste fall trenger de bare filing. Dette koster ikke all verden. For noen år siden betalte jeg 1500,- for bytte av alle bånd på en gitar. (Stratocaster). Prisene har sikkert steget litt siden da, men ikke voldsomt mye.

Link to comment
Share on other sites

En lett filing kan ofte fikse noe som ser ut som "utslitte bånd" på en gitar, som Audun er inne på. Det er ikke så mye som skal til før båndene oppfører seg slik de skal.

En grunn til at noen gitarer får slitte bånd,er at det er benyttet myk legering i båndene. Det er ganske stor forskjell i hardhet i metallet som brukes.

Link to comment
Share on other sites

Hvis du ser på prisene hos en gitarmaker/reparatør (f.eks. gitarmaker.no), så koster bytte av enkeltbånd fra 325,- pr.stk. Sliping av bånd koster 1.100,- totalt. Det pleier å være vanlig at man kan slipe båndene i første omgang, og så senere vurdere å bytte bånd (hvis de er altfor skadet i utgangspunktet da..). Etter en eventuell sliping så tilpasses nut og bridge slik at disse blir i riktig høyde, men da må de senere skiftes hvis man vurderer å sette nye bånd på hele gitaren.

Jeg har aldri hørt om noen som seriøst vurderer å begrense bruk av capo for å spare båndene, ei heller forandre noe på spillestilen.. Men å sette på nye strenger uten å vente for lenge er en god investering (på flere måter). Hvis du ikke spiller mye på gitaren så vil jeg anbefale coated strenger. De bevarer lyden 3-5 ganger lengre. Folk som spiller ekstremt mye (f.eks. Tommy Emmanuel) bytter gjerne bånd årlig fordi de slites ned... Så problemet med slitte bånd rammer alle i større eller mindre grad en eller annen gang.

Edited by Z0S0
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.