Web Analytics
Jump to content

Hva må til før utgivelse av en EP


petterhumm

Recommended Posts

Hei, jeg har et par spørsmål angående det å gi ut en EP.

Spiller i et band som aldri har registrert seg noe sted, men som nå skal gi ut en EP.

Lurer på litt forskjellig:

Når låtene er ferdige og trykket opp, hvilke steder bør man registrere låtene sine? tono?

For å selge EP-en sin "lovlig", må man opprette eget plateselskap, hvis ja; hvordan går man det?

Bør man registrere bandet sitt som enmannsforetak i brønnøysund? hva er fordelene?

Noen tips om hvordan dere håndterer økonomien til et band, altså hvordan man oppretter bandkonto?

Når man er ute og selger EP-en sin, må salgstallene registreres? eller gjelder dette kun om du selger over et viss antall eks.

Noen som har tips/erfaringer å komme med? Jeg trenger alt av info jeg kan få tak i.

Kjenner ikke mange andre i band, så blir vanskelig å få svar av folk jeg kjenner.

Link to comment
Share on other sites

Kor mykje administrativt arbeid du vil leggja i EPen kjem litt an på ambisjonsnivået. Har de fiksa distribusjon, eller er det planlagt å selja sjølv på privat basis? Du MÅ ikkje registrera den nokon plass, men vil anbefala å registrera låtane i TONO, slik at om de skulle bli spelt på radio, eller spela konsertar så får det betalt for det. For å registrera plata i GRAMO må det brennast inn ISRCkodar før den blir sendt til trykking. Har de brukt eit studio som er vane med å mastra har produsenten tilgang på slike kodar, og er sikkert behjelpeleg med det.

Du må ikkje oppretta plateselskap, men hugs å skaffa strekkode ettersom nokre butikkar krev at du har det for å selja plata.

Oppretting av einmannsføretak er først aktuelt når det er ein viss pengestraum gjennom bandet, og hugs at personen som står ansvarleg ikkje får 100% arbeidsløysetrygd om det skulle verta aktuelt.

Å oppretta bandkonto er ikkje verre enn å oppretta ein kva som helst konto.

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar! Utrolig mye nyttig å lese som jeg selv aldri ville tenkt på!

Når det kommer til distribusjon, er vi blanke. Vi vil gjerne selge det på itunes, platekompaniet og tiger (i oslo)men da må vi vel være utgitt av et selskap?

Og om vi velger å opprette et eget selskap, hvordan går man frem og er dette dyrt?

Igjen, takk for alle svar:)

Link to comment
Share on other sites

Vi har hatt skiva vår til salg hos Platekompaniet på Gjøvik, og vi er ikke på noe selskap. Problemet der er at de tar 149,- for skiva, og artisten får 90,- av det. Når det kommer til iTunes så er det best å registrere seg hos f.eks. CDbaby.com, de sørger for at musikken havner på iTunes, Spotify osv.

Link to comment
Share on other sites

Å oppretta eit plateselskap kostar ingenting. Ein telefon til Gramo ordnar det. Som Aphelion seier, så sit ein ikkje att med mykje cash når plata vert selt på kommisjon. Du må rekna med at butikken tek minimum 30 %. CDbaby er fine greier, og fiksar den digitale distribusjonen greit.

Link to comment
Share on other sites

Det er ikkje sjølvsagt at du får selt plata nokon plass. Med privat dist er du avhengig av litt goodwill frå deira side. Du må berre spørra fint, og masa. Referer til gode anmeldingar om dei set seg på bakbeina, og få dei til å tru at dei kan flytta ein del eksemplar

Edit: Det gjeld butikkar som Platekompaniet, Tiger og alle andre. CDbaby funkar i heile verda.

Edited by Lord Nelson
Link to comment
Share on other sites

Hvordan fungerer det egentlig med å starte et eget plateselskap i forhold til det å finne bra distroer?

Betaler du spenn til distrubutøren? Ser for meg at det å få f.eks Nuclear Blast som distro ikke bare er en mail unna liksom.

Sikkert et jævla dumt spørsmål, men jeg aner ikke hvordan sånt fungerer.

Edited by Roar
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
  • Jeg har en Peavey Valveking røramp. men plutselig virker ingen knapper, hverken volum eller tone kontroller. Men det er fortsatt lyd i den? Hva er feil? noen tips fra dere mottaes med takk. mvh Jan .  
  • Dette ble omsider greit, bestefars gamle (1958?) Höfner 455/S. Fikk lima halsen i vinter, har fått på ei midlertidig bridge, og den er rett i halsen og lettspilt. 010 Flatwoundstrenger. Venter nå på en 1956-modell floating pickup fra de britiske øyer, en 1505 GR med volumkontroll som spikres fast i gripebrettet. Plekterbrettet er også britisk og kosta sitt, men ble pent. Prøver å få tak på en bridge som ser ut som den originale, men det er lengre mellom de. Denne bridgen var dog lett å intonere, da det er bånd-biter som sitter i smale spor, og de kan tas løs og flyttes.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.