Web Analytics
Jump to content

Hva må til før utgivelse av en EP


petterhumm
 Share

Recommended Posts

Hei, jeg har et par spørsmål angående det å gi ut en EP.

Spiller i et band som aldri har registrert seg noe sted, men som nå skal gi ut en EP.

Lurer på litt forskjellig:

Når låtene er ferdige og trykket opp, hvilke steder bør man registrere låtene sine? tono?

For å selge EP-en sin "lovlig", må man opprette eget plateselskap, hvis ja; hvordan går man det?

Bør man registrere bandet sitt som enmannsforetak i brønnøysund? hva er fordelene?

Noen tips om hvordan dere håndterer økonomien til et band, altså hvordan man oppretter bandkonto?

Når man er ute og selger EP-en sin, må salgstallene registreres? eller gjelder dette kun om du selger over et viss antall eks.

Noen som har tips/erfaringer å komme med? Jeg trenger alt av info jeg kan få tak i.

Kjenner ikke mange andre i band, så blir vanskelig å få svar av folk jeg kjenner.

Link to comment
Share on other sites

Kor mykje administrativt arbeid du vil leggja i EPen kjem litt an på ambisjonsnivået. Har de fiksa distribusjon, eller er det planlagt å selja sjølv på privat basis? Du MÅ ikkje registrera den nokon plass, men vil anbefala å registrera låtane i TONO, slik at om de skulle bli spelt på radio, eller spela konsertar så får det betalt for det. For å registrera plata i GRAMO må det brennast inn ISRCkodar før den blir sendt til trykking. Har de brukt eit studio som er vane med å mastra har produsenten tilgang på slike kodar, og er sikkert behjelpeleg med det.

Du må ikkje oppretta plateselskap, men hugs å skaffa strekkode ettersom nokre butikkar krev at du har det for å selja plata.

Oppretting av einmannsføretak er først aktuelt når det er ein viss pengestraum gjennom bandet, og hugs at personen som står ansvarleg ikkje får 100% arbeidsløysetrygd om det skulle verta aktuelt.

Å oppretta bandkonto er ikkje verre enn å oppretta ein kva som helst konto.

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar! Utrolig mye nyttig å lese som jeg selv aldri ville tenkt på!

Når det kommer til distribusjon, er vi blanke. Vi vil gjerne selge det på itunes, platekompaniet og tiger (i oslo)men da må vi vel være utgitt av et selskap?

Og om vi velger å opprette et eget selskap, hvordan går man frem og er dette dyrt?

Igjen, takk for alle svar:)

Link to comment
Share on other sites

Vi har hatt skiva vår til salg hos Platekompaniet på Gjøvik, og vi er ikke på noe selskap. Problemet der er at de tar 149,- for skiva, og artisten får 90,- av det. Når det kommer til iTunes så er det best å registrere seg hos f.eks. CDbaby.com, de sørger for at musikken havner på iTunes, Spotify osv.

Link to comment
Share on other sites

Å oppretta eit plateselskap kostar ingenting. Ein telefon til Gramo ordnar det. Som Aphelion seier, så sit ein ikkje att med mykje cash når plata vert selt på kommisjon. Du må rekna med at butikken tek minimum 30 %. CDbaby er fine greier, og fiksar den digitale distribusjonen greit.

Link to comment
Share on other sites

Det er ikkje sjølvsagt at du får selt plata nokon plass. Med privat dist er du avhengig av litt goodwill frå deira side. Du må berre spørra fint, og masa. Referer til gode anmeldingar om dei set seg på bakbeina, og få dei til å tru at dei kan flytta ein del eksemplar

Edit: Det gjeld butikkar som Platekompaniet, Tiger og alle andre. CDbaby funkar i heile verda.

Edited by Lord Nelson
Link to comment
Share on other sites

Hvordan fungerer det egentlig med å starte et eget plateselskap i forhold til det å finne bra distroer?

Betaler du spenn til distrubutøren? Ser for meg at det å få f.eks Nuclear Blast som distro ikke bare er en mail unna liksom.

Sikkert et jævla dumt spørsmål, men jeg aner ikke hvordan sånt fungerer.

Edited by Roar
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg bor i Arendal, og jeg planlegger å kjøpe en gitar jeg gjerne vil ha profesjonelt setup på kort tid etter jeg mottar den. Er villig til å reise et lite stykke, men leter helst etter noe nærme Arendal. Noen som har noen plasser de anbefaler?
  • Har ikke vært innom her på en god stund. Trodde hele greia var avviklet, men så er det jo ikke - foreløpig i hvertfall🤔
  • Den som ideelt passer, i følge nettbutikken er på RMS-effekt: 250W - Toppeffekt: 350W, så du har nok rett:) Ja det er et relativt lite anlegg, men jeg tror det holder i et kjellerlokale eller øvingsrom. Jeg øver mest med hodetelefoner så jeg trenger å høre det jeg holder på med, i rommet, og det går ikke her jeg bor.
  • Det blir for avansert for meg. Jeg trodde det bare var å plugge i en gitar og spille i vei. Visste ikke om den pickupen. De selger også uten så det var en slik jeg så for meg, men hvis man trenger ekstrautstyr så blir det noe annet. Jeg har en Gibson Les Paul og ønsker meg en svart Fender Stratocaster. Det er alt jeg trenger av El gitarer og jeg liker ikke tanken på å koble på ekstrautstyr. Jeg så også nettopp på manualen og tror jeg trenger å tenke litt på dette, men det blir neppe aktuelt. Utrolig flott sak likevel, i hvert fall når de tester den på Youtube. Jeg er en enkel sjel og vil ha det enkelt. Derfor har jeg mye nesten ubrukt utstyr, eller bare testet for å se at det funker når man får det hjem, som skal ut på Finn når jeg en eller gang får den rette spiriten. Boss BR 800 Muligens en nyinnkjøpt Yamaha MG10 XUF Yamaha PSR-S670 keyboard (veldig lite brukt) Taylor 327e V-Class (så godt som ny) En del pedaler (Kun testet) Muligens forsterkeren til PA anlegget jeg nevnte. (Ny, kun testet) Og en del mer jeg ikke kommer på i farta. Jeg er redd det ville blitt en Roland GR55 GK i tillegg som skulle ut på Finn.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.