Web Analytics
Jump to content

Hvordan montere piezopickup i en kassegitar


Recommended Posts

Jeg har satt inn en piezopickup i en kassegitar, og har tatt noen bilder underveis. Håper det kan være til nytte for noen.

Dette er litt spesielt, fordi gitaren hadde allerede elektronikk innebygget, men av alle ting en singlecoil neckpickup. Samtidig ville jeg redusere høyden på sadelen rundt en millimeter, da jeg liker "feriegitarer" med lag strengehøyde. Det er vel noe med kraften i fingrene. :)

Som sagt, så gjort. Planene ble litt forandret underveis, som de gjerne blir, så bildet av delene passer ikke helt, men tar de med, siden noe av det er med.

Her har jeg tatt ut strengene, og plukket ut sadelen. Man kan se at de har foret opp sadelen så vidt det er på fabrikken, med to tynne plaststriper. Strengehøyden var kanskje lavere da gitaren var ny. Bryteren, pluggen og kontaktene hadde jeg tenkt å bruke, men det ble droppet underveis.

97894_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97894.jpg

Så gjelder det å måle. Piezopickupen er 2,8 mm høy, og hvis man legger til en mm til, ønsker jeg å fjerne 3,8 mm fra sadelen.

97895_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97895.jpg

Jeg boret ut et hull til kabelen, og freste det litt ovalt med en liten fres kjøpt på Biltema. Pluggen gikk ikke gjennom hullet.

97896_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97896.jpg

Her er piezopickupen pent på plass. Den passer akkurat.

97897_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97897.jpg

Når man skal slipe ned en sadel en mm, så går det greit ved hjelp av en plankebit med sandpapir limt fast. Skal man ha vekk såpass mye som det jeg skal, er det greit med noe som fjerner litt mer, hvis ikke tar det lang tid. Bruker man sandpapirmetoden, er det viktig å snu sadelen i hånden ganske ofte, og sjekke at man sliper slik at vinkelen på siden mot piezopickupen er 90 grader. Det går faktisk ganske fort, selv om slik "sadelplast" til vanlig er knallhardt. Skal man ned mange millimeter, kan en skrustikke, maskering på sadelen og en rasp brukes til man nærmer seg riktig punkt. Som du kanskje ser, har jeg merket av det som skal fjernes med sprittusj på begge sider. Da har man kontroll på det som skal fjernes. Øyemål er ikke godt nok!

Jeg bruker en knøttliten overfres til jobben. Det går fort, og blir nøyaktig. Det er ikke nødvendig med en slik, men veldig praktisk.

97898_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97898.jpg

Sadelen får en liten runde på diamantfila til slutt, uansett.

97899_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97899.jpg

Dette er jo bare luksus, men siden jeg hadde disse stemmeskruene liggende, fant jeg ut at jeg skulle sette de på gitaren. De gjør bedre nytte for seg der enn i en skuff. Originalstemmeskruene er helt greie, de. Den sorte klossen er en monteringsmal jeg kjøpte av noen på forumet. Den er veldig nyttig når man monterer Sperzel stemmeskruer.

97901_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97901.jpg

Loddingen av potmeteret har jeg ikke noe bilde av, men det er jo snakk om å koble en leder på hver av de ytterste loddeørene, og lederen som går til preampen fra det midterse loddeøret. Slik ser det ut etter at jeg har stt potmeteret på plass. Som feste brukte jeg en liten møbelvinkel av plast og dobbeltsidig teip.

97902_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97902.jpg

Slik ser altså gitaren ut, med fingermerker etter jobbingen og det hele:

97903_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97903.jpg

Etter å ha strenget den opp og prøvespilt, fant jeg ut at jeg nok hadde vært bittelitt grådig når jeg senket sadelen med en millimeter. Det er litt "Zing" på førstestrengen. Jeg er lite lysten på en full båndjusteringsjobb akkurat nå, så da tar man en spansk en, selv om gitaren ikke er det. En listbit, en gammel tapemaskin som er ment som tapedispenser for å lime inn papirbilder inn i fotoalbum, og en stripe smergelpapir. Ved hjelp av godt sidelys fant jeg ut hvilke to bånd som var for høye, og ved å slakke førstestrengen og en fem-seks drag med denne, så var problemet borte. Nesten.

97904_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97904.jpg

Link to comment
Share on other sites

Synes du det er skummelt, kan man jo kjøpe en ny plastsadel og ta vare på den originale. Bortsett fra det lille hullet som ingen ser, er dette totalt reversibelt.

Låter?

Tja, omtrent som det det er, en relativt rimelig kassegitar. Gitaren låt veldig "jazzkasse" nøytralt, synes jeg, med bare neckpickupen. Egentlig mer elgitar enn kasse. Nå låter den mer som en OK kassegitar.

Akustisk sett er det jo ikke store lyden, men ikke så ille som man kanskje kan frykte. Hele kroppen er tross alt ikke mer enn snaue 9 cm tykk. Det er fullt ut brukbart. Det å spille på den er som en blanding av stålstrengs og elgitar. Veldig lettspilt, noe som er bra for meg. Jeg spiller såvidt lite at jeg begynner å få krampe i venstrelanken etter en fem- seks låter med stort sett barrégrep på kassegitar, så slik sett er den jo et funn. Skal man spille i sånn "pøbbduo", tror jeg den må være flott. Man trenger ikke å bekymre seg over ølsprut og andre kroppsvæsker, lyden er mer enn bra nok til at pub- likumet synes det låter fint (det blir jo stort sett bare sånn råspilleharving likevel), og som sagt- lettspilt.

Hyggelig med kommentar :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tenkt! Ofte fint å bli kvitt en del ting "rimelig" så lenge andre kan gi det et nytt liv  
  • Jeg studerer nå på lyd og musikkproduksjons-linjen i Oslo. Jeg har en del ting å si om linjen, men hovedsakelig er det det at: - Nivået på de andre elevene suger, som er veldig dumt når ALT man får er gruppeoppgaver. (altså ingen en til en undervisning.) Dette har jo selvsagt å gjøre med at det ikke er noen krav for å kunne gå der (Noe jeg syns de burde endret på). Du ender mest sansynelig opp med å gå klasse med mange kriminelle som stjeler utstyr og så stikker av når skolepengene skal betales en måned etter at du starter - anbefaler IKKE å gå der om du gikk musikklinjen, da lærer man ikke noe nytt (unntatt tekniske greier). Det er ille fordi man kan ende opp med å vite mer teori enn lærerne der. Igjen også, ikke verdens beste lærere. Når du først har en god lærer, så trår de til permisjon fordi dems egt. jobb ble viktigere og de ditcher på Noroff i et halvt år. - Det er DYRT! Å ta en bachelor der krever at du ender opp med 400k i lån. Dette er ikke i beregning med de 120k EXTRA  hvert år for å ha et sted å bo og penger til å leve. Jeg tenker nå bare å ta ett, men ender fortsatt opp med 120k i lån, pluss 120k i å ha bodd ett sted. - Lokalene er fine og lyd-utstyret du får leid er ganske nice, så det er nå det. Hvis du er flink til å bruke studiene selv og lærer deg selv mye på tiden, som ikke har undervisning, så kan man få noe ut av det. Men igjen- nå tror jeg egt. ikke Noroff er så veldig imponerende å ha på CV-en sin, grunnet det ugudelige ryktet skolen har. Jeg så mye reklame om at skolen garanterer jobb før ferdig skolegang, men ingen av disse kan gjelde lyd og musikkproduksjon. Det kan bare ikke være. - Man kan utnytte lokalene og ta betalt for å spille inn for enkelt personer. Noroff lærerne bryr seg ikke litt, for de oppfordrer deg faktisk til å ta med andre musikere til å spille inn musikk. Men dette innebærer at du klarer å få kontakter og folk som kan tenke seg dette. Jeg sliter med kontakter, nå som Oslo er en helt ny by for meg. Kjenner jo ingen her. Jeg satser på ordentlig studier neste år, på musikkhøgskolen eller UIO. Begynte bare så jeg hadde noe å gjøre på dette året, ettersom jeg var får sen å bestemme med på høyere studier etter fristen gikk ut.  Konklusjon- Noroff lyd og musikk- er bare sykt dyre lokaler man alltid har tilgang på, og lite til ingen læring- hvis du gikk musikklinjen.
  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.