Web Analytics
Gå til innhold
CastorFiber

Hvordan montere piezopickup i en kassegitar

Anbefalte innlegg

Jeg har satt inn en piezopickup i en kassegitar, og har tatt noen bilder underveis. Håper det kan være til nytte for noen.

Dette er litt spesielt, fordi gitaren hadde allerede elektronikk innebygget, men av alle ting en singlecoil neckpickup. Samtidig ville jeg redusere høyden på sadelen rundt en millimeter, da jeg liker "feriegitarer" med lag strengehøyde. Det er vel noe med kraften i fingrene. :)

Som sagt, så gjort. Planene ble litt forandret underveis, som de gjerne blir, så bildet av delene passer ikke helt, men tar de med, siden noe av det er med.

Her har jeg tatt ut strengene, og plukket ut sadelen. Man kan se at de har foret opp sadelen så vidt det er på fabrikken, med to tynne plaststriper. Strengehøyden var kanskje lavere da gitaren var ny. Bryteren, pluggen og kontaktene hadde jeg tenkt å bruke, men det ble droppet underveis.

97894_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97894.jpg

Så gjelder det å måle. Piezopickupen er 2,8 mm høy, og hvis man legger til en mm til, ønsker jeg å fjerne 3,8 mm fra sadelen.

97895_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97895.jpg

Jeg boret ut et hull til kabelen, og freste det litt ovalt med en liten fres kjøpt på Biltema. Pluggen gikk ikke gjennom hullet.

97896_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97896.jpg

Her er piezopickupen pent på plass. Den passer akkurat.

97897_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97897.jpg

Når man skal slipe ned en sadel en mm, så går det greit ved hjelp av en plankebit med sandpapir limt fast. Skal man ha vekk såpass mye som det jeg skal, er det greit med noe som fjerner litt mer, hvis ikke tar det lang tid. Bruker man sandpapirmetoden, er det viktig å snu sadelen i hånden ganske ofte, og sjekke at man sliper slik at vinkelen på siden mot piezopickupen er 90 grader. Det går faktisk ganske fort, selv om slik "sadelplast" til vanlig er knallhardt. Skal man ned mange millimeter, kan en skrustikke, maskering på sadelen og en rasp brukes til man nærmer seg riktig punkt. Som du kanskje ser, har jeg merket av det som skal fjernes med sprittusj på begge sider. Da har man kontroll på det som skal fjernes. Øyemål er ikke godt nok!

Jeg bruker en knøttliten overfres til jobben. Det går fort, og blir nøyaktig. Det er ikke nødvendig med en slik, men veldig praktisk.

97898_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97898.jpg

Sadelen får en liten runde på diamantfila til slutt, uansett.

97899_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97899.jpg

Dette er jo bare luksus, men siden jeg hadde disse stemmeskruene liggende, fant jeg ut at jeg skulle sette de på gitaren. De gjør bedre nytte for seg der enn i en skuff. Originalstemmeskruene er helt greie, de. Den sorte klossen er en monteringsmal jeg kjøpte av noen på forumet. Den er veldig nyttig når man monterer Sperzel stemmeskruer.

97901_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97901.jpg

Loddingen av potmeteret har jeg ikke noe bilde av, men det er jo snakk om å koble en leder på hver av de ytterste loddeørene, og lederen som går til preampen fra det midterse loddeøret. Slik ser det ut etter at jeg har stt potmeteret på plass. Som feste brukte jeg en liten møbelvinkel av plast og dobbeltsidig teip.

97902_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97902.jpg

Slik ser altså gitaren ut, med fingermerker etter jobbingen og det hele:

97903_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97903.jpg

Etter å ha strenget den opp og prøvespilt, fant jeg ut at jeg nok hadde vært bittelitt grådig når jeg senket sadelen med en millimeter. Det er litt "Zing" på førstestrengen. Jeg er lite lysten på en full båndjusteringsjobb akkurat nå, så da tar man en spansk en, selv om gitaren ikke er det. En listbit, en gammel tapemaskin som er ment som tapedispenser for å lime inn papirbilder inn i fotoalbum, og en stripe smergelpapir. Ved hjelp av godt sidelys fant jeg ut hvilke to bånd som var for høye, og ved å slakke førstestrengen og en fem-seks drag med denne, så var problemet borte. Nesten.

97904_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/39209/97904.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Synes du det er skummelt, kan man jo kjøpe en ny plastsadel og ta vare på den originale. Bortsett fra det lille hullet som ingen ser, er dette totalt reversibelt.

Låter?

Tja, omtrent som det det er, en relativt rimelig kassegitar. Gitaren låt veldig "jazzkasse" nøytralt, synes jeg, med bare neckpickupen. Egentlig mer elgitar enn kasse. Nå låter den mer som en OK kassegitar.

Akustisk sett er det jo ikke store lyden, men ikke så ille som man kanskje kan frykte. Hele kroppen er tross alt ikke mer enn snaue 9 cm tykk. Det er fullt ut brukbart. Det å spille på den er som en blanding av stålstrengs og elgitar. Veldig lettspilt, noe som er bra for meg. Jeg spiller såvidt lite at jeg begynner å få krampe i venstrelanken etter en fem- seks låter med stort sett barrégrep på kassegitar, så slik sett er den jo et funn. Skal man spille i sånn "pøbbduo", tror jeg den må være flott. Man trenger ikke å bekymre seg over ølsprut og andre kroppsvæsker, lyden er mer enn bra nok til at pub- likumet synes det låter fint (det blir jo stort sett bare sånn råspilleharving likevel), og som sagt- lettspilt.

Hyggelig med kommentar :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.