Web Analytics
Jump to content

Gibson SG


CastorFiber
 Share

Recommended Posts

87660_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35078/87660.jpg

Levert av: http://fiskevatn.no/foto/

Hva synes folket?

På nettsiden til Gibson http://www2.gibson.com/Products/Electric-G...-Zoot-Suit.aspx fremheves flere ganger den fantastiske sustainen i denne gitaren.

Da lurer jeg litt. Jeg har "lært" at for at en gitar skal ha skikkelig sustain, skal den ha treverk i kroppen, så få trestykker som mulig, og så videre. Dere har sikkert også sett dette mange ganger, både små gitarbyggere og større fabrikanter hevder dette. Det diskuteres tretyper, voksested, mineralinnhold i jorden ja, i det hele tatt..

Denne saken er altså satt sammen av en hel haug med tynne striper av farget bjørk, altså laminat på godt norsk. Og så hevder Gibson at en av fortrinnene er sustain? Da skulle en jo tro at sustainen, trukket fra "reklameprosentene" er helt kurant, kanskje noe over gjennomsnittet av en "vanlig" gitar? Jeg tviler faktisk på at det er kun skryt. Gibson er ikke så dumme at de trekker fram sustain hvis gitaren er helt død. Da tror jeg de heller hadde trukket fram andre egenskaper.

Ellers fremheves "input- jacken" fra Switchcraft. Jaja.. :rolleyes:

Laminatgitarer kalles ellers ganske foraktelig "kinafinér". Hva blir egentlig forskjellen? Merket på headstocken, kvaliteten på hardware, og prisen?

Denne gitaren, og påstandene, går jo helt på tvers av den oppleste sannheten av at en bra gitar skal bestå av maks to trebiter i kroppen.

Jeg håper "sustainsaken" kan diskuteres i første rekke, og at man forsøker å la være å skrive så mye om utseendet. Det blir vi aldri enige om uansett, ei heller om det er riktig av Gibson å forsøke og fornye seg.

Jeg kommer rett og slett til å slette poster som kun kommentere utseendet. Vil noen snakke om det, så for all del- lag en tråd, og bruk linken og bildet fra denne tråden.

Noen oppdager trolig ganske fort at dette er "stjålet" fra at annet norsk gitarforum. Der var det lite fornuftig svar på mitt sustainspørsmål, de ville heller diskutere andre ting. Derfor forsøker jeg her, i håp om litt mer saklige svar.

Link to comment
Share on other sites

Kan det kanskje være at gitarkroppen er såpass stiv i seg selv pga. lamineringen som gjør at gitaren får god sustain?

Og en gitar med rent trevirke går strengenes vibrering inn i kroppen slik at strengene på en måte slutter litt raskere å vibrere?

Men om det jeg sier stemmer betyr det at man ikke får den karakteristiske lyden en gitar av rent trevirke gir, men en mer "steril" gitarlyd 'på en måde' ^_^

Link to comment
Share on other sites

Bjørk er et hard treverk, hardt treverk gir sustain, stål ville vel vært det ultimate :) Men veldig hardt treverk gir gjerne også en "kaldere" tone.

Hvis man stavlimer eller laglimer et blødt treslag mister det alt liv, man resonansdemper jo i praksis materialet på denne måten.

Problemet med kina kryssfiner o.l. er gjerne at kvaliteten på kryssfineret er dårlig og/eller blytungt. Går du i en byggevarehandel og sjekker kvaliteten og ikke minst prisforskjellen på "forskalingskryssfiner" og plater laget i baltisk bjørk skjønner du hva jeg mener :)

Spør du meg så er treverk i gitar en balansegang mellom en fin "tone" og nettopp en viss sustain og "volum". Man må altså legge seg midt på treet og altså ikke gå for noe som er steinhardt eller alt for bløtt og dødt.

Hva angår Gibson og andre amerikanske produsenters påstander om materialer, lakktyper og all verdens variabler er det hele mest markedsførings jippo. Japanerne lagde ypperlige kopigitarer basert på asiatisk treverk i mange år mens de ennå var et lavkostland. Og det er ikke akkurat slik at Gibsons Mahogny vokser i USA heller, når alt kommer til stykket..

Link to comment
Share on other sites

Enig. God sustain og god tone behøver nødvendigvis ikke henge sammen.

Men det betyr ikke at en limtrekonstruksjon ikke kan låte bra. Jeg har en

en Italiener fra midten av '60 tallet med 4-5 lag kryssfiner som intresangt nok

gir omtrent samme massive "knock on wood" lyd som 3 stavs stratkropp

jeg har. Dessverre spiller den ikke så jeg vet ikke helt hvordan denne gjør

med sustain.

Jeg liker møbelgitarer så jeg hadde nok vært mer fasinert om dem hadde latt

designet gå i den retningen slik vi ser mange bassgitarkonstruksjoner er gjort.

Det skal vel også sies at der er mange velrenomerte bassbyggere som har

benyttet tilsvarende lamineringstekniker i mange år.

Link to comment
Share on other sites

Fordi Bjørk i møbelkvalitet er langt dyrere enn Mahogny, tradisjonen mangler og fordi det ikke låter som f.eks Mahogni ? Jeg tror det med tradisjonen er det mest essensielle for valg av materialer egentlig. Altså fordi man ønsker at en "klassiker" skal låte og være bygget på samme vis som originalen. Dessuten altså dette med den gode tilgangen på rimelige materialer.

Link to comment
Share on other sites

Dette er vel og bra, men hvis kombinasjonen lim og bjørk gir en saftig og langvarig sustain, hvorfor sitter vi da ikke og spiller på bjørkegitarer hele gjengen?

Jeg kan ikke huske at bjørk er videre anerkjent som treslag innenfor gitarproduksjon.

Fordi Italienske trekkspillprodusenter som også laget gitarer ikke overlevde glitterperioden?

Men det kan være at vi snart gjør det nå når markedsavdeleingen til Gibson er tildelt

oppgaven å omvende oss siden god tone wood ikke lenger er tilgjengelig på rot.

Link to comment
Share on other sites

Det kan jo være noe i at treet ligger i en annen retning enn hos vanlige gitarer. De fleste kropper (ikke regnet med topp) har tre der fibrene går langs kroppen og ned i treet. Kan være at fibrene her i og med lamineringa går langs kroppen og på tvers, altså at trestykkene er vridd 90 grader i forhold til vanlige gitarbyggerier. Ikke vet jeg, men jeg synes gitaren var litt fet jeg :D

Link to comment
Share on other sites

For all del. Jeg sitter selv med en foraktet "finerbass" fra søttitallet, og lurer veldig på hvordan den kan ha vesentlig mer sustain enn ekte vare fra samme periode. Hevder jeg det i de rette miljøer, blir jeg møtt med hånflir.. Det irriterer meg. Ikke fordi at noen tar en"min bass er finere enn din", for det tåler jeg, men fordi de tror jeg prater tull.

Uansett, jeg synes dette er spennende, og egentlig ganske alvorlig. Her har gitarister og bassister i alle år betalt masse penger for tonewood. Da bør det stemme. Gjør det ikke det, har noen lurt oss!

Link to comment
Share on other sites

I hodet mitt tror jeg fortsatt summen av alle komponentene er viktigere enn en del alene.

Halsen opplever at er veldig undervurdert i sin egenskap av karakterskaping av gitarens tonale egenskaper.

Jeg har f.eks 4 ulike halser liggende her. Alle laget av samme treslag.

Men alle har veldig ulik vekt og lyd når man knakker dem. Jeg kan aldrig

tenke meg disse kan gi samme lyd med samme kropp og strenge-tention.

Link to comment
Share on other sites

Mer seriøst. Vet du hvordan man vurderer en bjørk på rot til å være av møbelkvalitet?

Jeg er ikke akkurat noen ekspert på sortering av trevirke, men så vidt jeg forstår så går det på at veden skal være tettere, at man kan ta ut store nok emner av stokken og at trevirket har et kledelig utseende. Bjørk er ikke bjørk for å si det slik. Med furu blir det ennå tydeligere i praksis - sjekk kvalitetsforskjellen på de stavlimte "hobbyplatene" de selger billig på f.eks Coop (obs bygg) og de man får levert om man bestiller slike plater fra f.eks et snekkerverksted. Vekten er omtrent det dobbelte og hardheten like så. Eller forskjellen på danske flatpakkede møbler og norsk produserte kvalitetsmøbler.. Man skulle ikke tro det dreide seg om det samme materialet :)

Link to comment
Share on other sites

Uansett, jeg synes dette er spennende, og egentlig ganske alvorlig. Her har gitarister og bassister i alle år betalt masse penger for tonewood. Da bør det stemme. Gjør det ikke det, har noen lurt oss!

Det der med"tonewood" er rimelig oppskrytt sånn jevnt over gitt. Sannheten er jo at både Gibson og Fender valgte materialer basert på hva som var billig og som det var/er god tilgjengelighet av. At de driver å "sorterer" og selekterer så veldig er rimelig oppskrytt. Sannheten er jo at de kjøper ferdige emner fra leverandører som leverer trevirke i ulike klasser, og det er stort sett det. Mahogni er litt dyrere enn Fenders "bakgårdstrevirke" (altså trevirke som vokser i store mengder i USA) men samtidig har altså Mahogni den egenskapen at det er ganske så uniformt og at man dermed kan bruke veldig store deler av stokken og ikke trenger å "sortere" bort så mye, dessuten er det fint å jobbe med. Ren økonomi med andre ord, i utgangspunktet i alle fall.

Unntaket er vel akustiske gitarer, hvor man i større grad forsøker å finne og kombinere materialer med gode akustisk egenskaper. Men også her har gitarindustrien greid å finne gode erstatninger for de de tidligere utpekte som det "eneste riktige alternativet"

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.