Web Analytics
Jump to content

Litt om takter


Faktor
 Share

Recommended Posts

Har tenkt å fortelle litt om takter og hvordan vi deler musikken opp i deler.

Er ikke noen "triks" her men det blir noen tips :) Du bør kjenne til begreper som fjerdedeler og åttendedeler. På oppfordring kan jeg sikkert mekke sammen en om notelengder og sånt og...

Vi begynner med den vanligste takten:

4

/

4

(leses fire-fjerdedeler)

Dette er takten det meste av tekno og vestlig pop går i. Takten deles inn i fire fjerdedeler, og hver fjerdedel får et slag. (Litt vanskelig å forklare med det blir som om du skulle lest takten høyt og hver fjerdedel får på en måte trykket (som med trykkplassering i ord))

, <-- markerer trykktung

- <-- markerer trykklett

Vanlig måte å telle på (telling hjelper å få en følelse for takten) er:En to Tre fir

,  -  ,   -

En to Tre fir

,  -  ,   -

Toner og akkorder på de vekttunge slagene får større betydning enn hvis de hadde vært på de trykklette.

Prøv foreksempel å klappe på "to" og "fir", mens du sier sier 1-2-3-4.

Prøv deretter å klappe på "En" og "Tre". Hva føles mest "naturlig"?

Denne takten er solid og stabil, men for folk som har lyst til å uttrykke seg på en annen måte kan den lett bli for ensformig.

En annen takt:

3

/

4

(leses tre-fjerdedeler)

Valsetakten... Takten deles inn i 3 fjerdedeler og hver fjerde del får et slag.

Tellemåte:En to tre

,   -  -

En to tre

,  -  -

Eksperimenter deg fram, klapp på både de trykklette og den trykktunge! Klapp bare på den

første trykklette, mulighetene er uendelige!

Hvis du støter på en takt som er fremmed, f.eks 5/4 (fem fjerdedeler). bryt den ned til

grupper av 2 og 3 slag. Regelen er at En'erene skal få trykktyngden.

5 = 3+2 eller 2+3En to tre En to

,  -  -   ,  -En to En to tre

,  -  ,  -  -

Dette gjelder også for takter som bruker åttendedeler som basis.

Eksempel

7/8:

7 = 3+2+2 eller eller 2+2+3 eller 2+3+2En to tre En to En to

,  -  -   ,  -  ,   -

Som sagt, eksperimenter, sitt på bussen og tapp med fingrene på den 10/8 takten og utvikl den rytmiske følelsen, selv om en "bare" er gitarist eller spiller i punk sjangeren.

Link to comment
Share on other sites

Jeg pleier telle takter med åttendeler som basis I fjerdedeler, med en åttendel på slutten. For eksempel, 7/8 = EN, TO, TRE - og, EN, TO, TRE - og, etc.

Kommer litt an på situasjonen da - noen sanger har forskjellig trykk.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Dagens ble LTD EC1000T. Fikk renset halsen med leomon oil, justert litt og testet et GHS David Gilmour 50-10.5 sett jeg hadde liggende. Veldig crispy og fin lyd.   
  • det behøver ikke å bety at de ikke får solgt mye likevel. hvis du tenker over det; passer ikke den beskrivelsen (idiot) på skremmende mange folk? tipper qanon-bevegelsen har en del slike i sine rekker..... og bassister.... bruktbilselgere......påvirkere.....fanatikere av alle slag....folk som trives i dress.......personen som fant opp begrepet "supermåling" i forbindelse med meningsmålinger.....kommunikasjonskonsulenter......folk som gleder seg til neste the fast and the furious  - film .....prosjektledere for veiprosjekter i bergen.....folk som ikke kjører motorsykkel.... og mange, mange flere. faktisk tar jeg meg selv i å tenke "er JEG en idiot?" en gang i blant. svaret der er riktignok alltid nei, men jeg slutter aldri å spørre likevel. viktig å ta en selvevaluering en gang i blant. regner med de fleste innser at det meste av dette jeg har skrevet bare er tull, designet for å skape litt latter (forhåpentligvis). men det første poenget står likevel: det finnes overraskende mange som går på slike ting som Audun sikter til. en del fabrikanter av ubrukelige produkter skor seg på slike folk. det eneste man kan gjøre i møte med slikt, er å prøve å sørge for at man selv, og folk man bryr seg om, ikke går i fellen. å prøve å skåne en stor gruppe mennesker for slikt, er ikke enkelt. jakten på gode tilbud sørger for det, og er sterkere enn mange tror.
  • HB eller ikke - da jeg vokste opp på 70 og 80-tallet fantes det mye DRITTGITARER. Altså de rimelige. Tror du skal vært sykt uheldig med en hvilket som helst lavprismerke for å komme NED på det nivået mye av skrotet den gang var på.
  • Jeg har et lite verksted og skrur litt i gitarer, hovesakelig egne og for venner og bekjente men tar litt oppdrag utenom også når jeg har tid og anledning. I den forbindelse har jeg skrudd i en håndfull HB`s. Min erfaring er at de billigste er nettopp det, billige gitarer, men kommer man over 200Euro, er det stort sett gullfine nybegynnergitarer som trenger lite hjelp av meg (i motseting til de billigste hvor QC virker ganske fraværende). Hadde ikke nølt med å anbefale en av disse Suhr-aktige til en nybegynner om man trakter mot mer moderne stuk enn Epi og Sq. Når det er sagt, er man femten og har råd til drømmegitaren, skal man kjøpe drømmegitaren og drite i folk som mener HB er best i hele verden, for det er de ikke   
  • Jeg mener at det ikke er snakk om enten eller, men både og her, selv om jeg kjenner meg igjen. Confirmation bias spiller nok en vesentlig rolle. Og alder. Jeg er jo en nokså moden herremann som vokste opp med status-standarden Fender eller Gibson. Så hadde man temmelig mediokre varianter av dette - supplert med andre merkelige variasjoner fra merker som Vantage, Orpheo, Cimar (Ibanez), Hondo etc. Jeg kan huske at Wing-serien fra Washburn var regnet som annenrangs gitarer på den tiden (i min krets), mens jeg i dag ville ha gitt gode penger for en Eagle eller Falcon. (Yamaha SG-serien, Ibanez Artist-serien popper også opp som kvalitetsalternativer i dag) Jeg _tror_ at kvaliteten på det vi i min tid kalte billig-ræl er betydelig bedre nå til dags. Og det er jo hyggelig at man kan prissette velfungerende instrumenter i antall sixpacks:-)
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.