Web Analytics
Jump to content

litt hjelp takk


whiplash
 Share

Recommended Posts

 • 2 weeks later...

Jeg tok det visst for gitt at Hucker skulle trå til her, heh.

Forskjellen går på hvilken impedans i kretsen som pedalen er beregnet for. En høy-ohmig volumpedal er beregnet for å stå mellom gitar og forsterker, hvor kretsen trenger den høye impedansen. En lav-ohmig volumpedal er beregnet for lavimpedans-kretser, dvs i effektsløyfen, etter et buffer, og lignende.

Link to comment
Share on other sites

Impedans

Svake sensorer som gitar pickup'er high-impedance. Utgangsmotstanden i en gitar er 250K eller 500K og det er høyt. Lavt er vanlighvis under 10K og mange opperere med 100ohm utganger.

I praksis vil det si at et høyt signal er svakt og ikke kan drive stort og vil i stor grad bli påvirket av det du kobler det til. Derfor kjøres de ofte gjennom en bufferkrets for å konvertere det til low-impedanse. Da få du et kraftigere signal og er i stand til å f.eks. gå gjennom lange kabellengder uten å ta skade av det.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tok det visst for gitt at Hucker skulle trå til her, heh.

Forskjellen går på hvilken impedans i kretsen som pedalen er beregnet for. En høy-ohmig volumpedal er beregnet for å stå mellom gitar og forsterker, hvor kretsen trenger den høye impedansen. En lav-ohmig volumpedal er beregnet for lavimpedans-kretser, dvs i effektsløyfen, etter et buffer, og lignende.

tidlig oppe?

Link to comment
Share on other sites

Får slenge inn et par cent i diskusjonen. Det er to størrelser som er primært viktige, utgangsimpedans, og inngangsimpedans.

I et typisk signalkjede ønsker man at inngangsimpedansen skal være mye høyere enn utgangsimpedansen. Årsaken er at en utgangsimpedans i serie med en inngangsimpedans danner en spenningsdeler der signalet fordeler seg over disse proporsjonalt med hver enkelt impedans. Er utgangsimpedansen for høy sammenlignet med inngangsimpedansen, vil med andre ord for lite av signalet bli liggende over inngangen - der det ønskes.

Når det gjelder volumpedaler, så er det viktig å skille de passive fra de aktive. En aktiv pedal vil BUFRE signalet - det vil si at du som oftest har høy inngangsimpedans, og lav utgangsimpedans. Dermed vil pedalen kunne drive en påfølgende enhet godt. En passiv pedal vil på sin side kun være et potmeter i serie med signalet, og vil enda verre ha variabel utgangsimpedans med stillingen på selve pedalen. Det kan funke, men det kan også feile stygt.

En annen ting som er viktig å være klar over er at en gitars utgangsimpedans VARIERER med frekvens (dette er inneholdt i definisjonen til impedans). Ved lave frekvenser er den typisk ganske lav, noe få kOhm. Høyere opp i audioregisteret blir dne lett flere hundre kOhm. Sett slik er en gitar typisk en høyimpedant signalkilde.

Det som ødelegger for vår venn den passive volumpedalen som nevnes over er at den er sammenlignbar i impedans, og dermed vil påvirke kretsen sterkt - spesielt siden pedalpotmeteret er i parallell med gitaren. Videre vil dens utgangsimpedans variere med stillingen på potmeteret.

Bufringen til en aktiv pedal vil fjerne denne problemstillingen, siden den typisk har en inngangsimpedans i megaOhm-området, og en svært lav utgangsimpedans.

Men generelt sett: Utgangsimpedans skal være lav, og inngangsimpedans relativt mye høyere. Er den 10 ganger større er du stort sett trygg, er den lik har du et signaltap på 3dB.

I gitarverdenen har typisk en amp inngangsimpedans på en eller to MOhm, mens gitarene ligger på noen titalls kOhm og opp til 250-500kOhm avhengig av frekvens. Går fint - det eneste problemet er ved lange passive trekk der kapasitans i kabelen kan gi deg noe demping i de høye frekvensene i samspill med den høye inngangsimpedansen (normalt audioutstyr har mye lavere inngangsimpedans, typisk noe få titalls kOhm - men dette vil stjele alt signalet fra en gitar).

(Og om noen nå lurer på hva jeg syns om true bypass, så syns jeg det er unødvendig rent signalteknisk. Mange liker dog lyden bedre med litt demping i de høye frekvensene - YMMV)

Edited by hucker
Link to comment
Share on other sites

Gluke: Viss volumpedalar ikkje er bra, kva er det då som gjer at David Gilmour (med den fantastiske riggen) bruker og alltid har brukt volumpedal?

Ikke hør på ham, bare tullpreik. Volumpedaler er kommet for å bli.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tips, men dette er et kit som sannsynligvis ikke er verdt mer enn varmeverdien om en fyrer den i peisen når alle godbitene er tatt av. De originale stemmeskruene var så dårlige at de ikke var brukbare, og en gikk regelrett i stykker. Verdien i denne vil nok først og fremst være gleden den kan gi meg Regner med det er flere enn meg som som har et lite lager med avplukkede deler. De er kjekke å finne til andre prosjekter. Merkelig nok blir man aldri ferdig....  
  • Lang tid uten lyst - og når den er på vei tilbake ser jeg at alt er på vei til å bli borte ... Trist, men leit og ingenting å gjøre med det. Og i mellomtiden har alle bildene i byggetrådene mine mistet seg selv - usikker på hvorfor det har blitt slik, men nå som forumet også er i ferd med å miste seg selv, er det kanskje ikke verdt å reparere? Jeg skal lete opp det nye forumet og se om jeg finner ett sted å poste oppdateringer i der 🙂 Takk for alt og alle her inne!
  • Jo,jo.Som du sier,det er moro å prøve seg fram. Tips:Ta vare på originale pickuper og annet stash fra gitaren,slik at du kan sette den i original stand når du eventuelt selger den.Folk vil helst ha gitarer i original stand,og er ikke villig til å betale det ekstra som du har kostet på den.
  • Tenker litt av poenget er stor forskjell egentlig. Bør bli interessante muligheter for å diale inn diverse toner i midtstilling, spesielt om jeg legger på en coilsplit av humbuckeren og. Risikoen er vel heller ikke superstor siden det går an å kjøpe til en som matcher bedre og ta den som blir til overs i en annen gitar. Eller selge. Får vel alltids igjen noen kroner for sånt. Har jækla lyst til å prøve altså. Titte på videoen nå EDIT: Må vel innrømme at jeg EGENTLIG tenkte å prøve med noe fra Guitar Fetish, men stadig utsolgt det jeg skal ha og da eser budsjettet fort ut....
  • Har prøvd dette selv,Lollar Novel 90 i neck og Seymour Duncan JB i bridge.Det ble for stor forskjell mellom pickupene.Spørs også hva du hovedsakelig spiller (clean/dirty/full distortion).Egentlig trenger du to gitarer,hehe:  
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.