Web Analytics
Jump to content

Combo - åpen eller lukket ?


Recommended Posts

Jepp.

Jeg har jo nå en Fender Mustang II, lukket combo (12") i hus.
Den har en tendens til å låte litt kantete på høyere volum, noe jeg fikk litt mer kontroll på med det gamle gaffatape-trikset foran høyttaleren. (tape i kryss)
Dette er i og for seg et bittelite problem, da de få gangene jeg spiller såpass høyt kan telles på en finger i måneden. Og den spiller mer enn høyt nok, det er ikke det.

Uansett, denne forsterkeren kostet meg omtrent ingenting, og jeg får vel tilsvarende tilbake om jeg skulle finne på å selge den, så jeg er åpen for å eksperimentere all over the place.
Den er imponerende god på medium volum (jeg bruker stort sett fender-amp modellene), så jeg undres:

Hva, om noe, vil jeg kunne oppnå ved å åpne kabinettet?
Skal jeg lage et hull, type 10cm diameter (bassport-aktig) i et hjørne, eller bør jeg sage av halve/hele plata? .

Jeg kan fikse det aller meste på en elgitar, men dette er litt ukjent territorium.
 

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Audun skrev:

Deler du bakplata i to, har du mulighet for å åpne og lukke med noen ekstra skruer. Kanskje verdt et forsøk?

Jepp, det er hva jeg har tenkt på, og mest sannsynlig kommer til å prøve.
Man er jo ubevisst påvirket av confirmation bias, det å få høre at noen har gjort sånn og slik, og det ble så bra at!
Det hadde uansett vært ok å høre eventuelle erfaringer da. (altså, det er ikke mer vanskelig enn at jeg sager litt - men kanskje kommer det andre tips...?)
 

Link to comment
Share on other sites

38 minutter siden, Birk skrev:

De fleste combo'ene jeg har hatt har vært åpne bak, det sprer lyden mer, om det gir mening. På en annen side, så har disse vært designet på den måten. Du får prøve og feile 😉

Jepp, takk for det. Jeg kommer antagelig til å sage ut et felt midt i, slik at jeg har en kant nederst for å kunne stappe kabler etc. Må se om jeg har noe tolex liggende...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Du har litt ulike muligheter for å gjøre kabinettet fleksibelt mht å tune karakteristikken.

Jeg ville valgt å dele bakplaten i 3 deler der den midtre delen (til å ta av/på) utgjør 50%.

Samtidig ville jeg valgt å bore ut 2 hull nede på hver side av frontbaffel med Ø50-70mm. Til de hullene lager du av et egnet materiale "plugger" som gjør at de kan blokkeres. Da har du ulike alternativer.

Samtidig kan du evt prøve å dempe kabinettresonanse med bitumen, dersom det er ønskelig.  

Link to comment
Share on other sites

Takk for innspill, dettte kan du åpenbart noe om! Jeg tenker jeg begynner med å fjerne litt av bakplaten, og så får det bli som det blir.

Dette er en modelleringsforsterker på usle 40 transistorwatt som kosta meg ca 4 sixpacks Tuborg, så jeg forventer ingen mirakler - men kanskje litt mer luft og litt mindre "kant". Om det blir sånn eller slik spiller egentlig liten rolle, da jeg som sagt bare spiller over "skremme katta"-nivå ca en gang i måneden, og da skremmer jeg til og med meg selv.....

Jeg ser ellers for meg at det blir knotete å demontere fronten og trekket for å bore, selv om jeg har hullsag i nevnte størrelse.

 

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Gubbe skrev:

Jeg ser ellers for meg at det blir knotete å demontere fronten og trekket for å bore, selv om jeg har hullsag i nevnte størrelse.

 

Jeg vet ikke hvordan frontplaten som trekket er stiftet til er festet på den nevnte kombo. På mange er det jo skrudd.

Link to comment
Share on other sites

Å sage ut en del på midten som du kan ta ut og sette inn, er sikkert den beste løsningen ja, men jeg tror jeg ville tatt av litt mer enn 50% hvis det er mulig, for å få maks. "effekt" av åpent kabinett, men i og med at comboen ikke er designet med åpen bakside, er det vanskelig å si.

Har du prøvd å ta av hele bakplata og testet hvordan det høres ut i forhold til når den er på?

Link to comment
Share on other sites

Nope, stikket er festet omtrent midt på bakplata, så jeg må finne en grei løsning på det før jeg begynner å herje. Men enig i størst mulig åpning. Skal rapportere etterhvert, men det vil nok gå litt tid. Jeg har andre prosjekter som haster litt mer enn dette.

Uansett: Jeg har skjønt fra tips fra dere (og andre) at åpent kabinett kan bidra til mer "spredning", altså mindre "kant", og mer diffust fokus. Det er det jeg ønsker å få ut av prosjektet, så det blir interessant!

(det blir ikke aktuelt å bytte høyttaler, da kjøper jeg heller en annen amp - denne er simpelthen ikke verdt mer enn litt tommestokkvirksomhet og saging. Og gaffatape funker godt som tolex der bak).

Link to comment
Share on other sites

^ Stikket/nettbrønnen burde jo være enkel å flytte til det som blir "øvre" del av bakplaten(e).

Jeg valgte løsningen jeg skisserte tidligere på et 1x12" kabinett jeg bygde på vårparten. Midtfeltet på bakplaten, som nok utgjør drøyt 60% er festet med borelås, så det raskt kan tas av/på. Det samme gjelder for frontplaten trekket er festet til.

De to portene på frontbaffel kan jeg "plugge" med 2 biter av tilskåret og tilpasset "skumplast".  Kabinettet endrer markert karakteristikk ved de ulike kombinasjonene.

Det eneste jeg foreløpig ikke har prøvd effekten av er å feste elementet på baksiden av frontbaffel.

IMG_1357.thumb.JPG.ebefa4714b06a913cab4ae5795af9513.JPG

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Har sendt og mottatt et lass med gitarer og basser, pleier ikke være noe problem. Det beste er selvsagt å sende i koffert, men så lenge man har en passelig stiv pappeske og polstrer gitaren godt slik at den ikke ligger og slenger inne i esken så går det bra. Kan være lurt å bekrefte med selger at han vet hvordan han pakker en gitar for sending, og om han f.eks. har en gitar-eske liggende. Hvis ikke kan man ofte få tak i det hos en gitarbutikk; de har pappesker i hopetall som de bare leverer til gjenvinning og er glad for å bli kvitt. Har også mottatt gitarer som kun har vært send i en dvask gitarbag med adresselapp klistret på. Anbefales ikke, men heldigvis har det gått bra de gangene det har skjedd med meg. Antar at postmennene ofte er litt ekstra forsiktige når de ser slike pakker, men det er jo ingen garanti.
  • Nå ser jeg på brukte gitarer. Men, er det mulig/litt å sende elgitarer med posten? Hvordan gjøres det på en trygg måte for gitaren i så fall? Noen som har erfaringer her? Eller bør en kun gå for gitarer en kan hente selv?
  • jepp. eller en sg-type eller en explorer-type
  • Takk folkens, da har jeg noen ting å teste når jeg får den med meg hjem etter neste øving!
  • Jeg er nære på å si at en Les Paul-type gitar kanskje kunne vært noe? (F.eks. en brukt Epiphone Les Paul eller LTD EC 256.) Fast stol og de er jo innafor både på metal og snillere, og det burde kanskje være mulig å finne noe brukt sånn omtrent i prisleiet det her er snakk om.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.