Web Analytics
Jump to content

Hva er motiv i musikklære eller gitar?


Mustafa1

Recommended Posts

I musikklære er et motiv er den minste musikalske enheten som meningsfylt kan stå aleine, i praksis noen få toner. Eksempel: I første sats av Beethovens 5. symfoni (Skjebnesymfonien) er de første ta-ta-ta-taaa et motiv. Tema er neste trinn i hierarkiet, et tema består av ett eller flere motiver satt sammen og variert.

Edited by Arkadian
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Moderne musikk har også slike "motiver". Et eksempel som begynner å bli gammelt, men som veldig mange kjenner til, er for eksempel starten på "Smoke on the water" med Deep Purple.
Nyere eksempler på det samme er ikke vanskelige å finne. Et mer moderne ord når det gjelder gitarspilling er "riff". Det er samme greia.
Vi mennesker liker gjentagelser, så en sang som blir populær inneholder gjerne et slikt motiv som gjentas mange ganger. Har man som musiker mange ideer, kan det være smart å rasjonere disse "motivene" ut over mange sanger, og ikke bruke opp alle i en sang. For de fleste av oss blir det bare slitsomt.

Link to comment
Share on other sites

Et riff er et gjennomgående tema i en låt. Det kan være enkelttoner i et fast mønster. F.eks. introen til Satisfaction med Stones som gjentas gjennom låta. Introen til Splitter Pine med Dum Dum Boys, et annet eksempel. Introen til Smoke On The Water med Deep Purple, er kanskje det mest ikoniske eksemplet. En akkordprogresjon er jo rett og slett hvilke akkorder som spilles i løpet av et vers, et refreng, en bridge, solo. Ofte er det her forskjellige akkordprogresjoner i samme låt, men ikke nødvendigvis. Et lick kan man vel enkelt forklare med en "figur" man gjentar i løpet av en solo, eller som man ofte bruker i sine soloer, uansett låt. De fleste gitarister har såkalte "signaturlicks" som de veldig ofte bruker.

Eksempel på riff:

Eksempel på enkle licks i pentatonskala:

Hvis du søker på "signature lick" på tuben, finner du mange eksempler på licks mange av de største gitarheltene har brukt, og bruker.

Edited by Audun
Tillegg
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.