Gå til innhold
Mustafa1

Hva er motiv i musikklære eller gitar?

Anbefalte innlegg

I musikklære er et motiv er den minste musikalske enheten som meningsfylt kan stå aleine, i praksis noen få toner. Eksempel: I første sats av Beethovens 5. symfoni (Skjebnesymfonien) er de første ta-ta-ta-taaa et motiv. Tema er neste trinn i hierarkiet, et tema består av ett eller flere motiver satt sammen og variert.

Endret av Arkadian
  • Liker 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Moderne musikk har også slike "motiver". Et eksempel som begynner å bli gammelt, men som veldig mange kjenner til, er for eksempel starten på "Smoke on the water" med Deep Purple.
Nyere eksempler på det samme er ikke vanskelige å finne. Et mer moderne ord når det gjelder gitarspilling er "riff". Det er samme greia.
Vi mennesker liker gjentagelser, så en sang som blir populær inneholder gjerne et slikt motiv som gjentas mange ganger. Har man som musiker mange ideer, kan det være smart å rasjonere disse "motivene" ut over mange sanger, og ikke bruke opp alle i en sang. For de fleste av oss blir det bare slitsomt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Et riff er et gjennomgående tema i en låt. Det kan være enkelttoner i et fast mønster. F.eks. introen til Satisfaction med Stones som gjentas gjennom låta. Introen til Splitter Pine med Dum Dum Boys, et annet eksempel. Introen til Smoke On The Water med Deep Purple, er kanskje det mest ikoniske eksemplet. En akkordprogresjon er jo rett og slett hvilke akkorder som spilles i løpet av et vers, et refreng, en bridge, solo. Ofte er det her forskjellige akkordprogresjoner i samme låt, men ikke nødvendigvis. Et lick kan man vel enkelt forklare med en "figur" man gjentar i løpet av en solo, eller som man ofte bruker i sine soloer, uansett låt. De fleste gitarister har såkalte "signaturlicks" som de veldig ofte bruker.

Eksempel på riff:

Eksempel på enkle licks i pentatonskala:

Hvis du søker på "signature lick" på tuben, finner du mange eksempler på licks mange av de største gitarheltene har brukt, og bruker.

Endret av Audun
Tillegg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.