Web Analytics
Jump to content

Gitar og fuktighet


H.R.Pufnstuf

Recommended Posts

Kjøpte en Takamine G540 (akkustisk/elektrisk) for et halvt år siden, og syntes i lang tid at gitaren låt ganske dårlig unplugged. Men siden jeg bor i Australia og vi har ganske fuktig klima her, så mistenker jeg gitaren for å ha blitt påvirket av dette. Nå låter den helt sinnsykt bra og unplugged har den blitt en fryd å spille på. Da den var ny hadde den en ganske platt lyd, mens nå høres gitaren 10.000 (+/- :wink: ) kroner dyrere ut...

Noen som har peiling på gitarer og fuktighet?

Link to comment
Share on other sites

det beste er vel å ha en luftfuktighet mellom 45-50%.

du har nok rett i at gitaren låter dårligere med høy luftfuktighet, men det er verre for gitarene med luftfuktighet som vi i norge har nå. Uten luftfukter i rommet man oppbevarer gitarene nå så vil jeg tippe at det vil ligge mellom 30-40%. noe som er for lavt. Kjøp luftfukter eller en av disse case-humidifiers man får kjøpt. Stikk på clas Ohlson eller noe sånt og kjøp et hygrometer som måler luftfuktigheten. koster rundt en hundrings.

her er en oversikt over hva som kan skje med gitaren:

What happens to my guitar at 60% humidity?

At 60% relative humidity or above symptoms may include tarnished frets and strings, corrosion to nickel, chrome or gold plating on tuning machines, swelling of the top, high action and loose braces and bridges.

Back to Top

What happens to my guitar at 50% humidity?

At 50% relative humidity your guitar is in good condition.

Back to Top

What happens to my guitar at 40% humidity?

At 40% relative humidity you may see sharp fret ends. This is the area of the fingerboard that extends over the body that may begin to crack slightly from the 12th or 14th fret toward the soundhole.

Back to Top

What happens to my guitar at 35% humidity?

At 35% relative humidity your top will begin to shrink. The soundboard may look and feel rippled or dried in. The sharp fret ends seen in 40% relative humidity will become more evident.

Back to Top

What happens to my guitar at 30% humidity?

At 30% relative humidity you may see cracks in your guitar. Even if you do not see a crack in the guitar, it has still lost moisture and the top has begun to sink. To make your guitar playable you may need a higher saddle.

Back to Top

What happens to my guitar at 25% humidity?

At 25% relative humidity more cracks are seen. Fret filing may be needed.

Link to comment
Share on other sites

Euph: tipper temperaturen i rommet ligger rundt 16-17 grader mens jeg sover, mot 19-20 på dagen. Sover jeg med vinduet lukket våkner jeg med knakende hodepine... burde jeg da sette gitarene i et annet rom? eller er trege temperaturvariasjoner på 3-4 grader akseptabelt? Har jo bare vinduet litt på gløtt, tar lang tid før man merker det blir kaldere (3-4 timer?)

Enn når man skal ta med gitaren ut på tur da? Si at jeg skal fra huset til øvingslokalet (15min gåtur) og tar med gitaren. Ute er det -1-2 grader og tørr luft, mens gitaren ligger i en moderat greit polstret gigbag. Bør dette unngås?

Link to comment
Share on other sites

Slike små temperaturendringer over lengre tid bør den tåle. Akkurat hvor grensene går er det ingen fasit på. Men jeg vil ikke anbefale prøving og feiling. ;)

Når du tar med gitaren i en bag. Du bør gjøre det til fast praksis å få gitaren i hus fortest mulig, slik at den "venner" seg til temperaturen der dere øver. På den måten slipper du at treverket beveger seg mens du spiller, noe som resulterer i stadige stemmerunder. I tillegg har vi mange gitarer med mekanikk i metall, og deriblant metallfjærer. Som kjent reagerer også metall på temperaturforskjeller, det trekker seg sammen når det blir kaldere. En gitar med vib/tremolo har enda større nytte av å være temperert ved starten av en øvelse.

Hvis gitaren kjennes kald når du tar den ut av bagen, så kan du kle den litt ekstra med noen håndklær, det skader uansett ikke. :)

Link to comment
Share on other sites

slike små endringer i temp går som regel greit. Det er verre med store forandringer. f.eks inn fra -15 og rett inn i stua. For noen år siden fikk jeg tilsendt en akustisk gitar. Det var ganske så kaldt ute. jeg tok den i mot og åpnet den med en gang. Resultat: jeg kunne se lakken sprekke opp i det jeg åpnet kassen. Fikk en haug med hairline cracks. Var ikke spesielt happy da, nei. Men man lærer så lenge man lever. Når jeg mottar en gitar på vinterstid nå så lar jeg den ligge urørt i kassa i min. 12 timer.

men over til det med tørr luft så er det viktig å ta det på alvor. Spesielt om man har dyre akustiske gitarer. tynt tre i toppen og tørr luft(lav luftfuktighet) er en dårlig kombinasjon.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Her kan dere høre lyden i gitaren. Jeg spiller uten plekter på en Fender Mustang 2 forsterker    
  • Det @CastorFiber sa. Forskjellene mellom merker som produseres på tilsynelatende samme fabrikker eller i samme land er som oftest to ting: Kvaliteten på delene som brukes, og hvor nøyaktig kvalitetskontrollen er. Generelt er det null poeng i å basere en avgjørelse på hvilken fabrikk et instrument produseres i.   Når det gjelder Morgan generelt så er det vanskelig å si noe objektivt om hva et instrument er verdt, men jeg har testet en del Morgan gjennom årene, og eid minst én Morgan-gitar, og kvaliteten er slett ikke verst, spesielt i nyere tid. Jeg vil ikke personlig sammenligne dem med Harley Benton i alle fall. Så hvis det ikke absolutt må stå Fender eller Gibson på headstock tror jeg de er vel verdt en kikk. Det beste er selvsagt å teste før du kjøper, men de fleste nettbutikker har gode returordninger (som oftest 30 dager fri retur), så risikoen er liten uansett.
  • Hey, Jeg har ikke all verdens erfaring med Morgan gitarer.. men kjøpte nylig en Morgan på Finn av typen "Morgan W420SE". En Parlor-størrelse gitar. Jeg har aldri eid en Morgan-gitar før men har alltid hatt litt fordommer mot de (billig Kina-gitarer  ) Men denne gitaren viste seg å være en fantastisk gitar. Prøver fortsatt å finne ut litt mer om den, men det ser ut til at den er heltre både topp, sider og bunn hvorav sider og bunn er av Mahogny og toppen virker å være gran. Lyden jeg får av denne gitaren er også helt fantastisk både tilkoblet og ikke. Klarer ikke finne tilsvarende den jeg har noe som helst sted så den kan virke å være spesiallaget på noe vis, hvilket ville forklare den høye kvaliteten den virker å ha. Men dersom noen er ute etter en god Morgan vil jeg anbefale denne: https://gitarsenteret.no/morgan-w-420-se.html  
  • Nå skal ikke jeg legge ut noe som helst om min erfaring med Morgan gitarer. Det jeg har noe erfaring med, er at hvis man skal få produsert gitarer i Kina, så er det veldig viktig med "styring fra mottakerlandet", og gjerne også kontroll av varene. Jeg har ikke noe grunnlag til å si noe om kinesiske produsenter på bred skala, men har snakket og hørt erfaring fra flere med slik erfaring, både når det gjelder instrumenter og andre varer. Produsenter av varer i østen har fra tid til annen et litt annet syn på når "man har gjort en god nok jobb", og hva som er akseptable snarveier for å oppfylle produksjon- og kvalitetsmål. Dette er det faktisk skrevet tykke bøker om. Jeg regner med at grunnen til at Morgan har en høyere pris, er at de legger mer penger i å administrere og kontrollere produksjon og vare. Dette er for all del ikke noen fasit, bare min mening.
  • Hei!  Er det noen der ute som har en formening om hva en Gibson SG Standard fra 1971 kan være verdt? Den har et reparert halsbrudd, originale bånd, stemmeskruer, vibrolaen er erstattet med en stop tailpiece, PAF mikker, og er godt brukt.  Mvh Mats
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.