Web Analytics
Jump to content

Ide til hybrid dual channel DIY amp


Recommended Posts

Hei

Vil bare lufte en ide jeg har. Jeg har jo en Blackstar HT-1R som jeg er veldig glad i til hjemmebruk. Den har slik jeg ser det kun to svakheter for meg:

 1. Den har alt for lite clean headroom
 2. Den har for lite totalt lydtrykk dersom jeg skal spille sammen med andre.

Jeg har tenkt å bygge et 1x12" kabinett for den, noe som skal gi meg 5-6dB mer ved valg av et skikkelig følsomt element. Likevel tror jeg nok HT-1R vil komme til kort i samspill med andre uansett.

Så når jeg har bygget et kompakt kabinett, så blir kanskje neste steg en kraftigere amp. Her er ideen i stikkordsform:

 • To separate, parallelle pre-trinn, et 100% clean og et rørbasert drive-trinn
 • Mulighet for å mikse utgang fra de to pre-trinnene til effektdelen
 • Mulighet for reverb
 • Kraftig, clean power-del for å kunne håndtere hvasomhelst fra pre-delene uten å vrenge
 • Master volum
 • Kanskje EQ for hver kanal (usikker her, blir et kostnadsspørsmål også...)
 • Ganske kompakt kabinett (ca 435mm bredde ;) 20-25cm dybde)
 • Rimelige deler

Slik jeg ser det må power-delen også være solid state, hovedsaklig for å holde deleprisene nede og fordi jeg ikke er ute etter vreng. Riktig designet vil man også kunne lage et utgangstrinn som takler det meste av høyttalerimpedanser.

Når det gjelder pre-delen, så er jeg mer i tvil om hva som er lurt å velge av teknologi, og spesielt for clean-delen.

Jeg ønsker et relativt nøytralt lydbilde fra clean-delen, men ikke sterilt. Derfor lurer jeg på om man bør bygge med rør også her. Det finnes kanskje transistor-konstruksjoner som gir litt "varmere" lyd enn steril SS også her? Det som taler mot rør er at jeg på clean-kanalen ikke ønsker vreng i det hele tatt. Her skal det også være mulig å koble på multieffekt m/modelling eller vokal om jeg ønsker...

Så hva tror dere? Er det mulig? Er det en god ide? Har dere anbefalinger for kretser for de ulike delene av ampen?

Edited by sarge
Link to comment
Share on other sites

Velg 12AU7-rør på cleandelen så blir det clean kan du tro

OK. Tipper også hvor clean det blir avhenger av kretsen ellers, bl.a. biasing for riktig arbeidsområde mm.

Fungerer dette så bra på clean at man kan bruke det til nødløsning for vokal også?

Link to comment
Share on other sites

Hva med overdrive-delen? Vet at mange sverger til power tube overdrive fordi det skal gi en åpnere og fyldigere sound enn pre tube overdrive, men vet jo samtidig at det er flere rørpreamper og rørbaserte pedaler som klarer å komme ganske nær en power tube overdrive. Hva bør man velge dersom man i den totale hybridkonstruksjonen ønsker å komme nær lyden av en all-tube amp?

Link to comment
Share on other sites

Det ser ok ut. Har ikke regnet på det eksakt, men det kan se ut smo du har en inverterende forsterker som gainkontroller, og høy/lav/mid-filtere.

R1 må du tilpase alt etter hvilken kilde du skal ha inn. Gjerne sette et potmeter inn der. 500k er sikkert nok, man kan ikke love noe.

Du skal vel ha en kilde med frekvens fra gitar, og da kan det være greit med en stor motstand så du kan ha et bredt forsterkningsspekter noe som vil gi deg en økning i vreng/klipping.

Pass på å forspenne ICene rett.. Skal du ha volumkontroll? For det er det nemlig ikke her. Kan fikses ved å sette en potmeter helt på slutten.

Men som sagt, så har jeg ikke regnet på det og kan ikke love ut du får ønsket resultat. Det avhenger også av hva du skal ha rundt denne.

Men på øyemål, ser det helt ok ut.

Btw.. Pass på å velge rett R1.. Hvis det er rørforsterkning du ønsker deg, så er det vel ikke akkurat ønsket med klipping fra ICen, som vil gi deg noe tilsvarende transistorfortserkning ettersom det er transistorer i disse ICene..

Edited by Troll
Link to comment
Share on other sites

Hei Troll

Takk for at du svarte.

Regner vel med at opampene stort sett er tenkt som buffere.

Jeg synes det er spennende å planlegge slike ting. Jeg er veldig usikker på om dette blir noe av, men om det skulle det bli det, så gir slik planlegging som dette en flying start.

Link to comment
Share on other sites

Skjønner, skjønner. Den første opampen er der for å forterke signalet slik at du kan ha en "gainkontroll" i EQ'en.

Men det skal gå fint an å erstatte denne med f.eks rør. Den andre tror jeg da er en buffer.

Anyways, du kunne jo ihvertfall prøvd deg på en preamp eller noe lignendes. Mye billigere og enklere å bygge en preamp enn et sluttrinn, der utgangstrafoen koster flesk.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hei. Hvem er dere og hvilke sanger er det snakk om å spille?
  • Hallo. Hver dag tror jeg at jeg har oppnådd noe i dette livet. Ja, jeg har en høyere utdanning og til og med en vitenskapelig grad av en mester, men jeg jobber ikke i min spesialitet. Siden barndommen drømte jeg faktisk om å være psykolog, og derfor begynte jeg å tenke på å motta den andre høyere. Men for dette trenger jeg en meget betalt jobb, så nå leter jeg etter interessante ledige stillinger. Allerede samlet en CV på denne malen https://www.cvmal.no/cv-eksempel/ , og nå må du sende den til flere selskaper. Vi må jobbe noen år til for å endelig begynne å gjøre det du elsker.
  • Hei. Vi søker etter en bassist til et band i Arendal. Vi har tilgang til øvingslokale. Sjanger, rock. Vi er på utkikk etter en bassist som deler lidenskap for musikk og som har god teknikk og samspill. er åpen for å eksperimentere med ulike stilarter og låter, men vi ønsker også å ha et fast repertoar som vi kan øve på og fremføre. Vi er fleksibel når det gjelder øvingstider, men vi håper du er seriøs og engasjert. Hvis dette høres ut som noe for deg, vil vi gjerne høre fra deg snarest. Vi ser frem til å snakke med deg og finne ut mer om din musikkbakgrunn og interesser.
  • Lagde en hals av alm, og holder på med en jazzmaster kropp av samme planken . Underste kroppen er av surnet lønn.
  • Takk for det. Har brukt bjørk i toppen, alm i halsen og er usikker på kropp men tror det kan være sitka gran. Fikk en stor bit fra en arbeidskollega som ikke visste hva det var.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.