Web Analytics
Jump to content

Gitarguiden – Del 5 – Tilbehør


Greener

Introduksjon:

Et vanlig spørsmål fra nybegynnere er hva de egentlig trenger og hva de bør kjøpe av tilbehør. For mange virker dette med gitarutstyr uoversiktelig og komplisert og de ender derfor opp med en “pakke” av varierende kvalitet. Egentlig er det hele ganske enkelt og man kommer egentlig best ut av det hele hvis man kjøper litt ok tilbehør først som sist heller enn å bruke penger på det samme to ganger.

Strenger

522.jpgAlle gitarer kommer med strenger (heldigvis) men de må skiftes med jevne mellomrom og de som sitter på gitaren originalt er gjerne ikke så fryktelig bra. Strenger kommer i ulike tykkelser og kvaliteter, men når alt kommer til alt dreier deg seg mest om smak og behag. De fleste vil synes at et standard sett fra en av de største produsentene vil være helt ok.

Strengetykkelse

Strengetykkelse er et spørsmål om smak og behag, samt hva du faktisk kan får til å fungere på gitaren din uten å f.eks måtte justere sporene i oversadel (nut) Alle strengesett er merket med tykkelsen – f.eks 009-042 (9-42) Dette angir ganske enkelt tykkelsen på den tynneste og tykkeste strengen. Lys E streng er 0,009 tommer tykk, men den tykkeste strengen er 0,42 tommer tykk.

Hvis vi ser på tykkelsen i hele settet vil det være noe slikt:

 • E-Streng 0.009″ 0.23mm
 • B-Streng 0.011″ 0.28mm
 • G-Streng 0.016″ 0.41mm
 • D-Streng 0.024″ 0.61mm
 • A-Streng 0.032″ 0.81mm
 • E-Streng 0.042″ 1.07mm

De fleste rimelige gitarer av Fender type (kopier og originale Fender Stratocaster, Telecaster osv) leveres med 9-42 tykkelse originalt. De litt dyrere modellene fra Fender leveres merkelig nok med hakket tykkere strenger (10-46)

Gibson, Epiphone og de fleste kopier leveres med strengetykkelse 10-46 originalt.

Grunnen til at gitarene leveres med disse dimensjonene er fordi det gjør gitarene lettspilte og det er ofte et godt utgangspunkt for de fleste. Hvis du vil prøve tykkere strenger må du belage deg på at gitaren må justeresnoe. Dette gjelder spesielt gitarer med tremolo system, så hvis du ikke er innstilt på å utføre en justering bør du holde deg til strenger av samme tykkelse som de som allerede står på gitaren. Et strengesett koster fra 50 kroner på nettet og ca fra 100 i butikk.

Stativ

523.jpgEt stativ er faktisk veldig kjekt å ha da en gitar ikke nødvendigvis er så enkel å legge fra seg noe annet sted enn i sofaen eller senga. Enkelte gitarer er svake i hodet/halsen og kan brekke i dette området om man skulle være uheldig å bekke en gitar som står støttet mot en vegg e.l. Selv de enkleste stativene er som regel helt greie og prisen starter på ca 200,-

Kasse / Bag

524.jpgHvis du skal ta med deg gitaren til et annet sted er en god gigbag eller en kasse helt uunnværlig. Bag’ene eller rettere sagt trekkene som medfølger de billige gitarpakkene er ofte alt for tynne og uten noen form for foring. Hvis du har en ganske dyr gitar og skal transportere gitaren en del er en kasse langt å foretrekke, men er det en rimelig gitar kan en gigbag for 250-500 kroner gjøre jobben. Kasser får man fra ca 650,-.

Plekter

525.jpgDet eksisterer en hel rekke ulike plektertyper i all verdens farger og utforminger, noen er for å holde mellom fingrene, noen settes på fingrene som erstatning for negler. Det hele dreier seg om små variasjoner og smak og behag. Som nybegynner er det greit å begynne med noen helt vanlige plektere med litt ulike tykkelser så man har noe å forsøke seg på. Kjøp f.eks tykkelsene 0,4mm / 0,6mm / 0,8mm / 1,0mm / 1,2mm eller lignende som en “nybegynnerpakke” Velg gjerne også litt ulike materialer. Et plekter koster 5-10 kroner.

Capo

526.jpgEn capo kan være greit å ha også til en elektrisk gitar. Den lar deg transponere musikk slik at det blir enklere å spille mange sanger selv om du ikke kan så mange akkorder. Man bruker gjerne også en capo når man skal justere halsens spenn (Truss rod) De fleste capoer er helt greie, men sørg for at du får en type som passer til el-gitar og som ikke er alt for komplisert å ta av og på. En enkel capo får du fra ca 100 kroner.

Kabler

527.jpgSom nybegynner trenger du sannsynligvis bare en enkelt kabel, det er kabelen mellom gitaren din og en forsterker. Det eksisterer et hav av ulike kabeltyper med diverse påståtte fantastiske egenskaper. Som nybegynner er det viktigste at den er noenlunde solid og at den fungerer. En grei kabel koster fra ca 100 kroner. Det du er på utkikk etter omtales gjerne som en instrumentkabel og den er utstyrt med en mono jack plugg i hver ende. Kablene som medfølger de billigste gitarpakkene er rett og slett av elendig kvalitet og må gjerne byttes ut etter kort tid uansett.

Reim

528.jpgDette er noe man MÅ ha når alt kommer til alt. Selv om man for det meste sitter med gitaren som nybegynner vil en reim sikre gitaren og sørge for at du ikke bruker tid og energi på å holde fast i gitaren når du spiller. Har du en tung gitar vil en bred og polstret reim være løsningen, men hvis du vil ha noe billig og/eller ikke har så tung gitar er en nylon reim til 50 kroner helt ok.

Stemmemaskin / Tuner

529.jpgEn god Tuner er en nødvendighet for en gitarist med mindre man har absolutt gehør. Tunere finnes som “effektpedaler” som kan kobles mellom gitar og forsterker, eller som løse enheter som både kan brukes til elektrisk og akustisk gitar. Noen forsterkere har også en slags innebygget tuner. Hvis man ikke er helt sikker på hva man har bruk for er en liten “håndtype” fra f.eks Korg det greieste. Enkelte typer har også innebygget metronom. En grei tuner får du fra ca 200,-

Effektpedaler (Effects pedals/Effect units/Stomp-boxes)

530.jpgNoe man absolutt ikke må ha som nybegynner, men som kan være kjekt etter en tid. Det eksisterer en uendelighet av modeller og produsenter, men de mest vanlige typene eller kategoriene er disse:

-Vreng/Forvrengning (Distorion/Overdrive/Fuzz)

-Klang/Ekko (Reverb/Delay)

-Modulasjon/Tonehøyde (Flanger/Chorus/Phaser/Tremolo/Octaver)

-Volum/Tonalitet (Volume/Equaliser/Wah-Wah)

Effektpedaler er vanligvis gulvpedaler (du slår de av og på med foten) og kobles vanligvis mellom gitaren og forsterkeren (Kabelen som vanligvis går fra gitaren til forsterkeren kobles mellom gitar og pedalens inngang, derettet bruker man en ekstra kabel fra pedalens utgang til forsterkeren) Pedalene har vanligvis en eller flere knapper eller ratt som lar deg justere effekten i tillegg til fotbryteren. Effekt pedaler koster fra ca 250,- og opp til flere tusen kroner. De drives enten av et vanlig 9volt batteri eller en separat strømforsyning (som vanligvis ikke medfølger pedalen)

Hvordan pedalene låter avhenger mye av hvordan du justerer de, hvilken gitar du bruker de sammen med og ikke minst hvilken forsterker du har. Billige transistor og modelerings forsterkere har en tendens til å ikke låte så bra med pedaler, (spesielt vreng pedaler) mens rørforsterkere stort sett alltid fungerer bra med de aller fleste pedaler.

Her er noen videoklipp hvor ulike typer pedaler demonstreres:

Hvis du skal kjøpe en pedal eller bare vil høre eksempler på ulike effekter kan du kikke på hjemmesidene til de ulike produsentene eller sjekke youtube for tester av ulike pedaler.

Her er lenker til noen produsenter som har lydeksempler o.l. på sidene sine:

Boss

Digitech

Behringer

Sjekk også ut denne tråden på forumet som forklarer litt om ulike typer effekter : vwh’s lille effektguide

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.


 • Forum Statistics

  40.3k
  Total Topics
  732.1k
  Total Posts
 • Member Statistics

  13,235
  Total Members
  1,734
  Most Online
  Adrian1408
  Newest Member
  Adrian1408
  Joined
 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 2 Guests (See full list)

  • There are no registered users currently online
 • Siste aktive tråder

  • Kun gitarkabinett på gitarforsterker, med mindre man er faglig kyndig - et svært fåtall.  Og husk et par ting: - Utgangen på forsterkeren din leverer MYE strøm ut, som potensielt er dødelig - Forsterkeren kan bli totalt skadet av å kjøres uten kabinett, eller med feil kabinett - Du skal alltid bruke egnet høyttalerkabel mellom forsterker og kabinett, aldri instrumentkabel Veldig kjedelig å ødelegge en dyr forsterker pga feil bruk. Kabinett er er veldig billig på bruktmarkedet, da mange har fått over til digitalt. Du kan se etter ENGL, Orange, Marshall, Harley Benton, Framus og andre merker. Ville vurdert Vintage 30 elementer hvis jeg var deg, da har du et kabinett for livet.  Betalt 2000kr for mitt Framus 212 kabinett, det er helt perfekt for mitt bruk. 
  • Det vil hjelpe å gire ned effekten til 50W.  Dette med lyd og effekt er ikke "rett frem" med ohms lov, da lyden kan variere ulinjert fra styrken på forsterkeren i forskjellige frekvenser. Det er derfor 50W forsterker, kan levere mer ut på høyttaleren enn 50% i visse frekvenser. Men det er helt innenfor å ta den "enkle" utgaven bare for å være på den sikre siden og ikke overtenke for mye. - 2x effekt på høyttaler av forsterker er et godt utgangspunkt.  - Det har mye å si hvor mange høyttalere du har i kabinett, da du fordeler lasten på flere høyttalere  - Forskjellige høyttalere har forskjellig styrke. Jeg kjører Marshall JVM i et Framus 212 V30 kabinett på 120W (60W per høyttaler).  - Noen kjører stereo-sluttrinn i et stereo kabinett, andre kjører to forskjerkere i stereo på grunn av effekter, eller for å blende to lyder inn i en. For eksempel - blender du en Marshall JVM med en Mesa Boogie Mark V, så blender du to ganske forskjellige lyder for å få et unikt karakter (Rabea Massaad har et par video på dette på YouTube).   Jeg solgte nylig en ENGL Powerball med et stereo-kabinett, den hadde meget gode instrukser som beskriver mulighetene med stereo.  Personlig har jeg hatt det meste, og falt på at 50W er mer enn nok på rørforsterkere, og at 2x12 er mer enn nok lyd, og samtidig ikke for lite. For meg er det en perfekt kombinasjon.. Skulle helst hatt en lunch amp i tillegg.(ENGl Fireball 25, eller Mesa Mark V 25)  
  • Jeg kan ikke svare på om det kan skade noe, men jeg tror jeg ville latt være om jeg var deg. Uansett vil det låte ganske kjipt. En PA-høyttaler er designet for å gjengi alle frekvenser mest mulig likt, mens en gitarhøyttaler har veldig annerledes respons. Den kutter tonnevis av høye frekvenser, og har generelt en helt annen EQ-kurve på frekvensene som den slipper gjennom. For clean-lyd kan en PA-forsterker kanskje fungere sånn noenlunde, men med en gang du legger på litt vreng så låter det ekstremt kvasst og ubehagelig. Valg av høyttaler vil på mange måter påvirke lyden din mer enn valg av forsterker.
  • Har nettopp kjøpt en marshall dsl 100w forsterker, men kabinettet må vente litt til penga strekker til. En venn av meg har noe greier liggende, en peavey pa høytaler etter hva jeg har skjønt. Dette er hva jeg fant om den på nett: «The Peavey Mod# 112 PT PA Enclosure was produced in 1986 & 1987 and sold for $139.50 each. They are rated at 100 watts Rms and 200 watts Peak Power. The 12 inch Woofer is a EMINENCE Loud Speaker and the 3 inch Tweeter is a MOTOROLA Piezo. The enclosure does not contain crossover components, it is straight wired from the input jacks to the speakers. They will work with a Mixer/Power Amp rated from 125 to 200  Peak Power Wattage @ 8 ohms. (Example - Peavey MP 4 Mixer/Amp Mark III Series).» Kan dette funke som en midlertidig løsning? Jeg er helt nybegynner på dette her. Pa høytalere til gitarforsterker er såklart ikke ideelt, men funker det uten at jeg skader noe? Stemmer watt og Ohm overens med forsterkeren? Forsterkeren kan også kjøres på 50watt istedenfor 100 hvis det er bedre. Bak på høytaleren står det 16 Ohm og det er 2 inputs uten noe tekst, hvordan kobler jeg den sammen med forsterkeren? Hva skal hvor? Legger ved bilde:
  • Jeg er helt ny på dette med rørforsterker og kabinett og prøver å lære meg the basics så jeg kan forsikre meg om at spillesteder har riktig kabinett når jeg kun har med forsterkeren Har en marshall dsl100 på 100 watt. Jeg har forstått det slik at kabinettet helst skal være minst dobbelt så mange watt som forsterkeren så man har nok å gå på. Men jeg har også muligheten til å kjøre forsterkeren på 50 watt, vil dette da bli det samme som å bare ha en vanlig 50 watt forsterker slik at et kabinett på 100watt skal være i orden når jeg har forsterkeren på 50 watt? Har antall høytalere i kabinettet noe å si så lenge den kombinerte watten i kabinettet er dobbelt så mye som forsterkeren, altså vil et 1x12  eller 2x12 kabinett være greit så lenge kabinettet totalt har høy nok watt? Mono/stereo kabinett. Hva er hensikten med å sette et kabinett på stereo? Er det for å kunne bruke 2 forsterkere på ett kabinett? Eller for å koble flere kabinetter til samme forsterker? Skulle gjerne visst litt rundt det. Skulle gjerne hatt en liten innføring i dette med Ohm også, hvordan skal ting kobles sammen, eventuelt andre ting å tenke på Har prøvd å titte litt på YouTube og lest på litt engelske sider men blir liksom ikke helt klok på det. Håper nok kan gi meg det inn med teskje så jeg lærer dette her:)
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.