Web Analytics
Jump to content

Akustikkbehandling av hjemmestudio/kontrollrom (undervurdert?)...


Recommended Posts

I disse trådene er det mye snakk om "hvordan mixe en låt?", "tips og triks til god mix", "hvilken mic bør jeg kjøpe?", "Hvilke monitorer er best til lavest mulig pris?" og så videre, men akkustikbehandling av hjememstudio/kontrollrom er skjeldent nevnt. Ønsker å meddele litt av min erfering ifm. dette, samt hva dere hva dere har på hjertet ang. dette temaet, har du behandlet ditt hjemmestudio? Hvordan? Merkant forskjell?...

Hvorfor er lydabsorbsjon viktig?

Jeg ser mye rundt forbi på både på dette og andre formuer hvor folk er villige til å bruke tusenvis av kroner både på miccer, lydkort og monitorer. Min erfaring er at monitorene kan være så dyre og gode man bare vil, men dersom vegger er bare og reflekterer lyd, vil man sitte å mixe lyden av rommet, ikke lyden som kommer ut av monitorene. Spesielt dersom minotorene dine står tett i vegg, da vil lyd-refleksjonen fra veggen treffe ørene dine nesten samtidig med lyden fra monitorene, dermed vanskelig å få en god mix, dette skaper forøvrig også en filtereffekt, som kan fjerne frekvenser fra lydbildet. Ved behandling vil man også oppnå bedre råopptak, vi som jobber i hjemmestudio har skjeldent plass til vocalbooth eller eget opptaksrom, så dette er en gynstig også for opptak.

Hvordan?

Profesjonelle opptaksrom består av mye omfattende arbeid, oftest bygget med et "rom inni rommet" og er nok lite gynstig til hjemmestudio-bruk. Det finnes mange løsninger på dette, man kan lage paneler selv med rockwool (youtube og google har guider på dette), dersom man har lite å rotte seg med. Ellers finnes det ulike "kits" spesifikt laget og designet for hjemmestudio bruk. Selv har jeg Auralex Roominator project 2, avshop.no selger disse for 5 lapper og dekker mitt rom på 10kvm helt perfekt. Sofaer, gardiner, tepper, madrasser og bokhyller(selvsagt med bøker i...), er også brukbar lydabsorbering. Bokhyller er forøvrig gynstige som bassfeller i hjørner av rommet.

Hvor i rommet?

Har du begrenset med materialer er nok veggen foran mixeposisjonen (bak monitor) viktigst, dette vil være første punkt hvor lyden reflekterer, dekk så mye av veggen som mulig. Deretter til høyre og venstre for mixeposisjon i "ørehøyde", et godt tips for dette er "speilt-trikset" be om en hjelpende hånd og før et speil langs veggen til du ser elementet i monitoren i refleksjonen fra speilet. Dersom du har vegg-vegg teppe eller vanlig teppe på gulvet, kreves det lite i taket, men dersom det er parkett eller betong gulv, bør en også behandle taket like over mixe-posisjon. Til slutt vil lyden reflektere fra veggen bak deg og bør også behandles hvis mulig.

Bassfeller:

Det mest utfordrende med behandling av såkalte "soveromsstudio" er bassfrekvenser, i og med at bass frekvenser er lange og kraftige har de en tendens til å fly rundt og skaper et uklart bilde for deg og din mix. Disse frekvensene har en tendens til å ta turen opp i rommets øvre-hjørner, så ved behandling av disse områdene kan man oppnå et relativt brukbart resultat. Dersom rommet ditt er kvardratisk vil du ha en større utfordring med bassfeller og for å få et best mulig resultat bør også vinkler fra vegg og tak behandles i tillegg til hjørner.

Hele grunnen til denne posten er fordi jeg selv har gått i denne fellen, brukt tusenvis av kroner på utstyr og sittet igjen med elendige mixer. Det sagt, finnes det selvsagt ingen "magic black-box" som gjør alt perfekt, men dette er i min oppfatning en veldig god invistering.

-Thimzity

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.