Web Analytics
Jump to content

Hvordan vite om forsterker trenger bias justering?


Recommended Posts

Jeg kjøpte en gitarforsterker som ikke funket, og hadde tenkt å bruke den som et prosjekt for å prøve å lære litt om hvordan rørforsterkere er oppbygd og fungerer.

Men etter å ha skiftet et par sikringer som var røket så spiller den godt, så med unntak av at jeg nå har fått vite av med-forumitter ang. sikringer har jeg vel egentlig ikke lært så veldig mye. :rolleyes:

Men tenkte at jeg muligens skulle prøve meg på justere bias dersom det skulle være nødvendig. (forsterkeren skulle visstnok blitt justert for et par år siden)

Men aner ikke hvordan jeg skal kunne vite om den trenger dette, så kan noen kanskje fortelle om jeg skal kunne høre det på lyden, eller noe...

Eller kan det muligens være feil biasjustering som gjorde at sikringen røk en liten stund etter dette skulle vært gjort?

Edited by hkurt
Link to comment
Share on other sites

Nå er ikke jeg noen ekspert på området, men man kan vel si at forskjellige rør har litt forskjellige "sweet-spots" et område der de tonalt yter sitt beste. Den eneste måten å sjekke om en ukjent amp man ikke har levd med lenge og kjenner godt, trenger biasjustering er egentlig å måle/sjekke/justere bias.

Link to comment
Share on other sites

Se der ja. Virker som forsterkeren er greit justert siden den ikke brummer spesielt mye.

Og bør vel tenke på å kjøpe slike mellomstykker mellom rør og forsterker dersom jeg enkelt skal prøve å måle bias.

Link to comment
Share on other sites

Forskjellige rør er laget for å bli forspent på forskjellige måter, akkurat som med transistorer. Noen blir fortere varme enn andre, dermed må man justere biasen etter hvilke rør man bruker.

Imo, beste måten å lære fortserkerens virkemåte på er å lese og studere kretser på papir. Blir selv sjeldent noe klokere av å se på en fysisk krets.

Og målinger må du også være forsiktig med.. 240V er bare RMSverdi, den reelle spenningen du kan få i deg kan ha en topp på rundt 360V ;) Dette gjelder også en kretts som ikke er tilkoblet, da kondensatorer lagrer kan lagre spenning og spolene strømmer nok til å gjøre enorme skader.

Edited by Troll
Link to comment
Share on other sites

Se der ja. Virker som forsterkeren er greit justert siden den ikke brummer spesielt mye.

Nja, nå er det ikke fullt så enkelt at forsterkeren brummer om bias er justert feil. For lav bias gir en mer "grovkornet" eller "tam" lyd. For høy bias sliter unødvendig på rørene. Dette er ikke ting som er så enkle å beskrive, heller ikke å ha noe stort forhold til, med mindre man kjenner forsterkeren godt, og dermed kan høre at ikke låter "rett" så måling er veien å gå.

Link to comment
Share on other sites

Se der ja. Virker som forsterkeren er greit justert siden den ikke brummer spesielt mye.

Og bør vel tenke på å kjøpe slike mellomstykker mellom rør og forsterker dersom jeg enkelt skal prøve å måle bias.

Jeg kjøpte bias probe og multimeter hos eurotubes, rask levering (7 dager) det følger med en liten bruksanvisning og.

https://ssl.eurotubes.com/cart/index.php?page=view_products&category_id=108&sub_category_id=109

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
  • Jeg har en Peavey Valveking røramp. men plutselig virker ingen knapper, hverken volum eller tone kontroller. Men det er fortsatt lyd i den? Hva er feil? noen tips fra dere mottaes med takk. mvh Jan .  
  • Dette ble omsider greit, bestefars gamle (1958?) Höfner 455/S. Fikk lima halsen i vinter, har fått på ei midlertidig bridge, og den er rett i halsen og lettspilt. 010 Flatwoundstrenger. Venter nå på en 1956-modell floating pickup fra de britiske øyer, en 1505 GR med volumkontroll som spikres fast i gripebrettet. Plekterbrettet er også britisk og kosta sitt, men ble pent. Prøver å få tak på en bridge som ser ut som den originale, men det er lengre mellom de. Denne bridgen var dog lett å intonere, da det er bånd-biter som sitter i smale spor, og de kan tas løs og flyttes.
  • Hei, Jeg har ett Line 6 Relay G50 system men har klart å miste senderen. Line 6 TBP12 Noen som har en de vil kvitte seg med?
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.