Web Analytics
Gå til innhold
  • Bli medlem

Durer - teori


Jethro

Anbefalte innlegg

Lurer litt på hvilke durer som passer i lag og hvorfor de gjør det. Er det en enkel måte å forklare det på?

Og hvis en sang går i flere durer, hvordan finner man ut hvilken skaladur/skalatype som passer til å improvisere over den sangen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm om en sang går i flere tonearter, noe som sanger kan finne på å gjøre særlig i jazz osv, så må du rett og slett bruke flere skalaer. Om en låt først går i Edur og så skifter til Adur, så må du først bruke en skala som går i E og så en i A. en av tingene som gjør at jazz som oftest er så vanskelig å improvisere til. Man må nesten kjenne hele sangen før man begynner å spille til. Å finne hvilken skalatype som passer til e egentlig et ganske omfattende tema, og går litt på kas type "feel" du vil ha på soloen din. Anbefaler deg å se om du finner noen gode bøker på dette med kirketonearter. Har ikkje tid til å gå nærmere innpå akkurat no, kanskje noen andre som har?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

vel..... det er jo mulig A bare ligge i grunntoneskalaen hele tiden.. Hvis en lAt ligger i e (som forrige eks) og sA gAr til a, er det fortsatt mulig A ligge i e skala.... Men det hOres enda bedre nAr du bytter skala... det er klart...

Laerte i hvertfall jeg :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

alle akkorder har jo sin egen(e) skala(er)...

en ting er utbytting.. hvis en note i treklangen (evt. fireklangen++) går utenom den skalaen du bruker, forstørr eller forminsk en note® i skalaen slik at du har alle de notene i akkorden du spiler over..

annenting, spill på akkordene...

du tar akkordene sine opprinnelige skalaer(akkordskala fra grunntone vil få mønsteret til en av kirketoneartene; f.eks. dur/maj7:jonisk, moll:eolisk, 7:mixolydisk etc..), mikser og trikser litt med kirketoneartene slik at det ligger bedre for spillingen, og at du får rett feel... men dette blir litt for avansert å forklare på noen få linjer, og en trenger MYE øving for å improvisere på denne måten.. kan gå greit å skrive melodier, hvis en har litt tålmodighet..

siste.. bruk ørenedine.. syng en melodi over som passer.. gjerne ta den opp.. lær den på gitar og utbroder der det passer.. det er gjerne letter å synge noe i starten... ikke så lett å improvisere kun etter gehør... blir ofte mye bending, men det blir ofte særeget.. lol

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.