Web Analytics
Jump to content

Skjerming av hulrom, en liten test


Recommended Posts

Jeg har ved flere anledningen småsnekret på billige gitarer. Jeg har en rull med svinedyr kobberfolie fra SteveMac, og har ikke hatt hjerte til å bruke den i alle sammenhenger, som for eksempel på stratkopier til 600 kroner fra QXL. Derfor har jeg, uten å teste, skjermet hulrommene med alutape fra Biltema.

Nå har det i andre tråder blitt stilt spørsmål rundt dette, og det er på tide med en liten test..

Kobber har bedre ledningsevne enn aluminium, men er samtidig mer utsatt for korrusjon. Dette kan påvirke testresultatet over tid. Samtidig skal limet på denne kobbertapen være ledende, noe man ikke kan anta at Biltematapen kan love, da den er beregnet på å tette lekke avløpsrør og lignende.. :)

Testoppsettet ser du her:

86721_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34743/86721.jpg

Levert av: http://fiskevatn.no/foto/

Det er enkelt, for øverst til nederst:

Kobbertape. Ja, jeg har vært gjerrig. Tapen er limt over hverandre, uten videre mikkmakk.

Alutape fra Biltema, limt over hverandre, akkurat som kobbertapen.

Alutape fra Biltema, der jeg har laget en brett på tapen på den ene siden for å få god kontakt, siden jeg har en mistanke om at limet ikke er ledende.

Jeg har brukt fire biter med tape i alle teststripene.

Nå har noen sjekket ut tapen, og funnet ut at den etter sigende er plastforsterket. Jeg har derfor tent på en bit, og limet brant godt. Jeg kan ikke skjønne at det skal være et plastbelegg på oppsiden av tapen. Multimeteret ga samme utslag, både på det oppvarmede området, og på der det ikke har vært noe varme.

Fire striper kobbertape gir et utslag på 0,1 Ohm, altså ikke merkbart.

Over de fire bitene med Alu, får jeg ikke kontakt. Fra bit en til to får jeg vakkelutslag, altså varierende kontakt, selv om jeg holder probene så stille som mulig. Limet isolerer altså bra.

På den nederste stripen får jeg et utslag på rundt 1 Ohm. Det vil si at trikset med å brette inn kanten, funker.

La meg spekulere litt videre- siden jeg ikke ante hvordan dette funket på forhånd. Jeg har merket forskjell på veldig billige gitarer ved bruk at aluminiumstapen. Det at det er en folie der, selv om de ikke har kontakt med hverandre, har en effekt. Det mener jeg helt klart, i det minste når det gjelder billige og svært støyende gitarer med singlecoils.

En tanke når det gjelder å "skjøte" stripene sammen på en enkel måte, siden man ikke kan lodde aluminium- hva med stiftemaskin?

Kobberfolien er det etter min mening "overkill" å lodde. Greit nok hvis man vil ha det aller, aller best, men tviler sterkt at forskjellen er hørbar.

Link to comment
Share on other sites

Nå kjenner jeg ikke tykkelsen på alufolien til biltema. Men vil tro den ikke er stort tykkere enn alufolien man normalt har en rull med på kjøkkenet. Nå finnes også den i versjoner med plast på en side og den er ikke egnet til dette formålet.

Både aluminum og kobber er ikke magnetisk. Som skjerm er kobber normalt regnet som best av av disse i HF kretser.

Men aluminumsfolie er det man som regel finner som skjerm på kabler av ringe kvalitet.

På bedre skjermede kabler finner man gjerne alufolie i tillegg til vevd skjerm så jeg

vil tro alufolie vil klare å gjøre en grei funksjon som skjerm.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er sikker på at det ikke er plastbelegg på "smørsiden" av Biltematapen. Noe av poenget her fra min side, ut over å teste ut noe jeg har drevet med uten å ha målt og sjekket, er vel å finne ut om en rull med tape til rundt 30 kroner kan brukes til det samme som en rull til 700, som man betalte her i Norge i en annen tråd. Ved å brette inn kanten, så mener jeg man kan det. Vil man "lyxa det til lite", som svenskene sier, spanderer man noen klask fra en stiftemaskin.

Link to comment
Share on other sites

Skjermen vil kun fungere skikkelig hvis den er jordet, fortrinnsvis med en kabel loddet til skjermen som går til hovedjordpunktet. Det finnes mye rare frekvenser rundt omkring i lufta som kan tukle med signalet vi ønsker å holde så rent som mulig, disse frekvensene planter seg i alt ledende materiale og velger den raskeste mulige vei til jord. Ettersom kabelen inne i gitaren er ledende vil det også plante seg i denne, for å unngå dette til en viss grad kan vi skjerme gitaren. En skjerm består av et ledende materiale som skjermer det vi ønsker å beskytte, hvis skjermen er jordet vil de uønskede frekvensene treffe denne skjermen og gå til jord istedenfor å tukle med vårt signal, ettersom dette er en raskere vei til jord.

Det var litt generelt og kort forklart.

Ser at det tidligere er nevnt flettet og folieskjerm i kabler tidligere, dette er pga. folieskjermen tar seg av de høye frekvensene og den flettede skjermen tar seg av de lavere.

Link to comment
Share on other sites

Skal man ha en helt realistisk test, trenger man vel andre instrumenter enn et multimeter, og to helt makne gitarer, en med kobberfolie, og en med Biltemafolien, som man kan utsette for kontrollert stråling. Selv da vil man bare få greie på hvordan akkurat de to gitarene vi oppføre seg. Kan man høre forskjell?

Uansett, for meg var dette oppklarende. Heretter blir det brett og stift i Alufolien, de ganger jeg bruker den!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.