Web Analytics
Jump to content

Gitarguiden – Del 3b – Klassiske gitarmodeller og litt om de ulike produsentene


Greener

Vi fortsette artikkelserien om de klassiske gitarmodellene

ESP/LTD/Navigator/Edwards

http://www.espguitars.com/ (USA)
http://www.espguitars.co.jp/ (Japan)
Esp er et Japansk firma som ble dannet i 1975. De startet først med å produsere kopi gitarer, reserve deler og såkalte custom gitarer, men introduserte snart egne serieproduserte modeller som i all hovesak var “moderniserte” versjoner av Fender og Gibson modeller.

ESP etablerte seg også i USA på 80 tallet og ble en stor såkalt OEM aktør. De leverte og produserte deler og gitarer til produsenter som f.eks Kramer, DiMarzio og Schecter. Dessuten introduserte de ulike «artist signatur modeller» f.eks : Bruce Kulick, Ronnie Wood, George Lynch, Kirk Hammett osv.

På 90 tallet, da Japansk gitarproduksjon ikke lenger var så konkurransedyktig i forhold til den amerikanske, grunnet høyere eksportkostnader og lønninger, introduserte ESP sin LTD serie med gitarer som ble produsert i lavkostland som Korea og Indonesia. Slik at de kunne tilby rimeligere gitarer enn de Japanske ESP gitarene.

ESP produserer forøvrig stadig rene kopier av eldre Fender og Gibson modeller av meget god kvalitet under merkenavnet Edwards og Navigator. Disse gitarene er kun markedsført og solgt i det asiatiske markedet, men gitarene kan kjøpes fra japanske nettbutikker, e-bay osv.

Spesielt eldre ESP modeller er ettertraktede på bruktmarkedet og ligger ganske høyt i pris.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 184.jpg 188.jpg 194.jpg

 

 


Ibanez
http://www.ibanez.com/
Ibanez er et merke som markedsføres av firmaet Hoshino Gakki. Produksjonen har foregått på ulike fabrikker rundt i verden og navnet Ibanez kommer opprinnelig fra tiden da Hoshino Gakki importerte Salvador Ibanez gitarer fra Spania allerede på tredve tallet.

På 60 tallet startet de produksjon og markedsføring av en serie med elektrisk gitarer som i stor grad var basert på europeiske og litt obskure amerikanske modeller.

På 70 tallet begynte de å kopiere spesielt Fender og Gibson modeller med stadig bedre kvalitet, ettersom kunnskapen og erfaringen hos arbeiderne på FujiGen Gakki fabrikken som ble brukt til produksjonen, ble bedre.

På 80 tallet etter «lawsuit» æraen, introduserte de sine egne og unike modeller/serier som f.eks Iceman og Roadstar. På 80/90 tallet kom blant annet JEM/RG serien som var såkalte «superstrat» gitarer utstyrt med en egen versjon av Floyd Rose tremoloen, en tynnere hals med flatere gripebrett, vinklet hode og kraftige bånd. Disse gitarene var i stor grad et resultat av et samarbeide med Steve Vai.

Men også andre Ibanez serier ble utviklet og andre kjente gitarister ble sterkt knyttet til Ibanez navnet. Joe Satriani fikk sin egen signatur modell basert på Radius serien og Frank Gambales gitar var basert på Saber serien.

Ibanez drev også en custom shop i USA på 80/90 tallet som pleide kundeforholdet med artister, bygde enkelte gitarer fra grunnen av og monterte gitarer basert på Japanske deler

Spesielt de eldre RG modellene (500 og 700 serien) har de siste årene blitt ganske ettertraktede på bruktmarkedet, men prisene er slett ikke så ille. Mange mener kvaliteten på disse gitarene kan måle seg med det beste og dyreste Ibanez produserer i dag.

Ibanez er fortsatt en stor gitarprodusent med et imponerende modellprogram, men i dag produseres kun de aller dyreste modellene i Japan.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 219.jpg 198.jpg 199.jpg 200.jpg 201.jpg 202.jpg 203.jpg 204.jpg 205.jpg 228.jpg 240.jpg 246.jpg 247.jpg 248.jpg 249.jpg 250.jpg 251.jpg

 

 


Tokai
http://www.tokaijapan.com/
http://www.tokai-guitars.co.uk/
Tokai har produsert elektriske gitarer siden 1968 og er godt kjent for sine «lawsuit» kopi gitarer. De har også blant annet produsert Sigma gitarene for Martin og produserer i dag de Japanske Fender gitarene. Tokai lager fortsatt kvalitetsgitarer på sin egen fabrikk og har i de seneste årene igjen begynt å eksportere blant annet Les Paul inspirerte gitarer av meget god kvalitet med sin gamle modellbetegnelse – Love Rock. Kjente gitarister som har spilt på Tokai (nye og gamle) er Stevie Ray Vaughan, Brian May, Alexi Laiho, Billy Gibbons og Robert Fripp.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 265.jpg 268.jpg 274.jpg

 

 


Fender Japan / Squier
http://www.fenderjapan.co.jp/
Har produsert lisensiert Fender kopier siden begynnelsen av 80 tallet på ulike fabrikker. Gitarene ble først markedsført som Fender «Squier series» og var nøyaktig kopier av 1957 og 1962 Fender modellene, men etter kort tid ble det produsert og solgt en rekke ulike modeller med både Fender og Squier som merkenavn. På et tidspunkt ble de rimeligere Squier modellene for dyre å produsere i Japan og produksjonen ble flyttet til andre lavkostland.

Fender Japan består den dag i dag og produserer fortsatt mest kopier av tidlige Fender modeller. Gitarene er først og fremst ment for det asiatiske markedet, med unntak av noen spesielle modeller som også markedsføres og selges i USA (f.eks Yngwie Malmsteen signatur stratocasteren)
Enkelte eldre Squier modeller er svært ettertraktet på bruktmarkedet, men da omtrent alle modeller mangler modellbetegnelse, bør man ha en god oversikt over hva som er hva, hvis man skal unngå å kjøpe en middelmådig og kanskje utslitt gitar til en alt for høy pris. Fender modellene har jevnt over god kvalitet og kan også kjøpes nye fra enkelte europeiske og Japanske nettbutikker.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 275.jpg 285.jpg 286.jpg

 

 

Amerikanske produsenter

Omtrent alle av de nåværende amerikanske produsenten av el-gitarer startet med å produsere forbedrede, eller modifiserte utgaver av Fender og Gibson gitarer. Forskjellen på amerikansk og Japansk kopiproduksjon var gjerne at Amerikanerne også produserte eller solgte lisensierte reservedeler til Fender og Gibson gitarer og dermed unngikk de største problemene med de «to store». Mange av folkene bak de ulike merkene startet som Fender eller Gibson ansatte og/eller jobbet for hverandre, før de startet eget firma. På 70/80 tallet ble det populært å bygge kundespesifiserte (Custom Shop) eller modifisere Fender gitarer, og dette har dannet grunnlaget for mange av de produsentene som eksisterer i dag. Se f.eks på Schecter og hvor mange produsenter dette i utgangspunktet lille firmaet til slutt skapte.


Charvel
http://www.charvel.com/
http://www.wayneguitars.com/
Wayne Charvel startet Charvel guitars som et relativt lite gitarverksted som i all hovedsak produserte modifiserte og kundespesifiserte stratocaster modeller til en ny generasjon amerikanske gitarister. Gitarene var spesielle fordi kroppene ofte var customlakkert, ikke hadde plekterbrett og ofte var utstyrt med en enkelt humbucker. Charvel/Jackson var også noen av de første såkalte «superstrat» gitarene som hadde en hals med varierende radius på gripebrettet (compund radius) Wayne Charvel solgte firmaet til partneren Grover Jackson i 1978 og senere startet Jackson også opp produksjon av gitarer under eget navn – Jackson. Charvel har blitt produsert både i USA og Japan og er mest kjent for sin San Dimas modell (USA) og Modell 4 og 6 som ble produsert i Japan. Kjente gitarister som spilte på Charvel er Eddie Van Halen, Richie Sambora, Jake E. Lee, Eddie Ojeda og George Lynch. Charvel eies i dag av Fender og en ny «retro» linje med amerikansk produserte gitarer ble introdusert i 2007.

Wayne Charvel har i ettertid blant annet designet en modell for Gibson og driver i dag en custom shop med egen produksjon av gitarer under merkenavnet «Wayne Guitars».

 

Klikk på bildene for mer informasjon 296.jpg 297.jpg 298.jpg

 

 


Jackson
http://www.jacksonguitars.com/
Grover Jackson drev Charvel etter at Wayne Charvel trakk seg ut av firmaet i 1978. I 1980 skulle firmaet lage en Randy Rhoads signatur modell basert på Rhoads eget design, men Jackson mente gitaren var såpass spesiell, at den muligens ikke ville selge noe særlig og satte derfor sitt eget navn på gitaren. Dermed var Jackson navnet født. Jackson designet og produserte en mengde ulike modeller utover 80 tallet og gitarene ble veldig populære blant heavy gitaristene. Gitarene bygger i stor grad på Charvel gitarene, men etter at Floyd Rose tremolo systemet kom på markedet har også dette blitt en essensiell del av mange Jackson gitarer. Jackson gitarene har den Gibson inspirerte hodeformen som først ble brukt på Randy Rhoads modellen. Etter hvert ble de fleste Jackson gitarene produsert i Japan og de rimeligste gitarene i blant annet India. Jackson eies nå av Fender som har startet ny produksjon av amerikanske Jackson gitarer på Fenders egne fabrikker.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 309.jpg 310.jpg 311.jpg

 

 


Kramer
http://www.kramerguitars.com/
Kramer begynte midt på 70 tallet å produsere moderne og ganske spesielle gitarer, blant annet med aluminiums halser. Men det virkelige gjennomslaget som gitarprodusent kom i 80 årene med heavy bølgen. En stor del av Kramers suksess skyldes avtaler med konstruktørene av de første låsende tremolo systemene. Først Rockinger systemet som ble brukt av blant annet Eddie Van Halen, og siden Floyd Rose systemet som Kramer var enerådende på i sin originale form.
Kramer Gitarene var av «superstrat» typen og merkelig nok endret de hodeform gjentatte ganger. Mest kjent er de for «Banan» formen.

Som innovatører innenfor moderne gitarkonstruksjon på 70 tallet, så de fort mulighetene som lå hos produsenter som ESP og Gotoh i Japan. De brukte derfor disse som leverandør/produsent av både halser, kropper og mekanikk. Merkelig nok var det også nettopp outsourcing av produksjon til blant annet Korea, og nye billigere leverandører som ga Kramer de største økonomiske problemene med årene, grunnet kvalitets og leveringsproblemer. I 1990 gikk Kramer konkurs og Gibson eier i dag rettighetene til navnet og modellene. Gibson har solgt både amerikanske og asia produserte «re-issue» modeller siden 90 tallet.

Gode Kramer modeller som Baretta og Pacer fra den gyldne æraen ble veldig populære på bruktmarkedet for noen år siden og går i dag for meget gode priser på f.eks E-bay.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 317.jpg

 

 


Dean
http://www.deanguitars.com/
Dean guitars grunnlegger Dean Zelinsky begynte å produsere radikale heavy gitarer allerede midt på 70 tallet. Gitarene var sterkt inspirert av spesielt Gibsons V og Explorer modeller, men Deans modeller var enda mer radikale i sin fremtoning. Flere «tagger» og et V formet hode var detaljer mange heavy gitarister elsket, dessuten var gitarene godt bygget og av god kvalitet. Dean gitarene solgte ikke så godt på 90 tallet grunnet «Grunge» bølgen, men er i dag igjen en stor produsent av gitarer med et stort modell program og mange kjente utøvere på «skrytelista». Som omtrent alle andre amerikanske produsenter, har de satt bort produksjonen av de rimelige modellene til lavkostland.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 324.jpg

 

 


Hamer
http://www.hamerguitars.com/
Etablert av Jol Dantzig og Paul Hamer i 1973. Hamer var kanskje verdens første «Boutiqe» merke myntet på profesjonelle musikere. Hamer produserte et lite antall kvalitetsgitarer basert på et par basismodeller i mange år, men med årene vokste produksjonen og modellprogrammet. Paul Hamer trakk seg ut av driften på slutten av 80 tallet, og på 90 tallet sluttet også Dantzig, da det ble produsert stadig billigere og dårligere gitarer under Hamer navnet, også i lavkostland.

Hamer mistet hele «Boutique» markedet til produsenter som f.eks PRS på bare noen få år, og i 1997 ble firmaet fullstendig omstrukturert og flyttet. De startet på nytt med Dantzig tilbake som teknisk ansvarlig og de ti beste instrumentmakerne fra tidligere år. I dag produserer de igjen eksklusive og gode instrumenter i den høye enden av prisskalaen, samtidig som de har en billigere modellserie som produseres i lavkostland.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 332.jpg 333.jpg 334.jpg

 

 


Schecter
http://www.schecterguitars.com/
Schecter ble dannet som gitarverksted og deleleverandør i 1976. I mange år fungerte de som deleprodusent og leverandør til ulike custom byggere, samt til produsenter som Fender og Gibson. Men i 1979 begynte de selv å produsere custom gitarer av Fender typer som ble solgt gjennom et lite utvalg av butikker. Schecter gitarene ble populære blant mange artister grunnet skyhøy kvalitet, og det ble bygget meget gode gitarer av Schecter deler hos ulike småprodusenter.

I 1983 ble selskapet oppkjøpt av nye eiere og startet serieproduksjon av gitarer i langt større skala, og i stor grad basert på deler fra ESP. Men allerede i 1987, i forbindelse med et nytt eierskifte, gikk de igjen tilbake til sitt gamle konsept med å lage færre, dyrere og bedre instrumenter. I 1997 begynte produksjonen av en rimeligere standard serie med gitarer som ikke var basert på Fender design. Gitarene ble produsert i Korea (Samick) og justert i USA. Med årene har Schecter begynt å produsere en rekke gitarer etter eget design, både i utlandet og i sin egen custom shop i USA.

Mange kjent artister spiller på nye og eldre Schecter modeller. Mest, men samtidg minst kjent er Mark Knopfler, da flere av Mark Knopflers «Fendere» egentlig er Schecter gitarer fra Custom Shop tiden.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 339.jpg 340.jpg 341.jpg 342.jpg 343.jpg 344.jpg

 

 


Tom Anderson
http://www.andersonguitars.com/
Tom Anderson hjalp Dave Schecter med å starte Schecter Guitars. Etter at Schecter ble solgt i 1983 startet Anderson opp et nytt firma for å produsere gitarhalser, kropper og pickups til ulike custom byggere og produsenter. Ironisk nok ble den første og største kunden de nye eierne av Schecter som hadde problemer med den japanske pickupleverandøren sin. I 1990 Startet Anderson produksjon av egne gitarer basert på klassiske Fender modeller.

Anderson gitarene er kjent for sin høye kvalitet og brukes av mange dyktige gitarister, f.eks vår egen Lars Håvard Haugen (Hellbillies)

 

Klikk på bildene for mer informasjon 366.jpg 367.jpg 368.jpg 369.jpg

 

 


Suhr-Pensa og Suhr guitars
http://www.suhrguitars.com
http://www.pensaguitars.com
http://www.rudysmusic.com
John Suhr jobbet tidlig på åtti tallet som gitarreparatør hos Rudy’s Music Shop i New York. Butikken var eid av Rudy Pensa, og solgte blant annet Schecter custom shop gitarer. Suhr monterte og klargjorde Schecter gitarer samt bygde egne modeller basert på Schecter deler.

På et tidspunkt besluttet Pensa og Suhr å bygge sine egne gitarer under eget navn, og benyttet blant annet Tom Anderson (Tom Anderson/ Schecter) og Warmoth som deleleverandører. Den mest kjente custom gitaren som ble laget under Suhr-Pensa navnet, er en av Mark Knopflers gitarer som de fleste nok har sett. Kroppen og halsen ble laget av Anderson, Kroppens topp og finnish ble utformet av Suhr. Pensa-Suhr gitarene ble custom laget for mange kjente artister som Eric Clapton, Peter Frampton, Lou Reed, Steve Stevens, og Little Steven. Senere sluttet Suhr hos Rudy’s for å utvikle forsterkere. Rudy Pensa fortsatte produksjonen av gitarer og Rudy’s Music eksisterer fortsatt.

I 1995 takket John Suhr ja til et jobbtilbud som «Senior master builder» på Fenders Custom Shop avdeling, men allerede i 1997 Startet Suhr sitt eget firma «Suhr guitars» for å bygge gitarer fra grunnen av. Det hører med til historien at flere av Fenders custom shop ansatte fulgte med på lasset. Suhr leverer i dag både custom gitarer på bestilling og en standard serie som er noe hyggeligere priset. Gitarene får mildt sagt god omtale og brukes av mange gode gitarister.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 407.jpg 408.jpg 409.jpg

 

 


Valley Arts Guitars
http://www.gibson.com/en-us/Divisions/ValleyArts/
Valley Arts ble dannet som et gitarverksted og butikk av Mike McGuire og Al Carness på midten av 70 tallet. I Likhet med Rudy’s Music Shop, solgte de Schecter custom shop gitarer og bygde/modifiserte gitarer for folk som Steve Lukather, Lee Ritenour og Larry Carlton. Gitarene var som Suhr/Pensa gitarene stort sett av Fender typer og delene kom i stor grad fra Schecter/Tom Anderson.

I 1992 solgte de halvparten av firmaet til den Koreanske gitarfabrikken Samick, men dette ble ikke et vellykket samarbeide. Senere kjøpte Gibson opp firmaet og Valley Arts drives i dag som en sidegren av Gibsons custom shop, men også som en butikk og verksted som i utgangspunktet.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 432.jpg 433.jpg 430.gif

 

 


Grosh guitars

http://www.groshguitars.com
I 1985 ansatte Valley Arts Guitars en kar ved navn Don Grosh som verkstedleder for 35 ansatte. Grosh jobbet i Walley arts til Samick oppkjøpet, og startet deretter opp for seg selv i en stor garasje tilknyttet foreldrenes hus i 1993. I dag er Grosh Guitars en ganske kjent produsent med mange spennende modeller, som får god omtale.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 443.jpg 430.gif430.gif

 

 


Music Man
http://www.music-man.com
Leo Fender solgte seg ut av Fender i 1965 og startet Music Man sammen med to tidligere Fender ansatte i 1971. Musicman produserte forsterkere, gitarer og bassgitarer konstruert av Leo Fender i sammarbeide med Tom Walker (forsterkere), Forrest White (gitarer) og Sterling Ball (Bassgitarer). Gitarmodellene (Stingray) var moderne og innovative konstruksjoner med blant annet aktiv elektronikk og forbedret mekanikk i forhold til Leo Fenders tidligere konstruksjoner. Forsterkerne og bassgitarene solgte brukbart, men de nye gitarene ble aldri særlig populære. Leo Fender drev også et konsulentselskap i samme periode (CLF – Clarence Leo Fender) som i realiteten produserte instrumentene for Music Man. Men produksjonen var problematisk og Music Man returnerte mange instrumenter for omlakkering o.l. dette skapte friksjon mellom Leo Fender og Music Man. Leo Fenders konsulentselskap CLF begynte også å produsere gitarer under merkenavnet G&L som et eget merkenavn. G&L var et resultat av Leo Fenders sammarbeide med George Fullerton (Fender – Medkonstruktør av f.eks Stratocaster modellen) derav navnet – G&L. På slutten av 70 tallet sluttet CLF helt å produsere instrumenter og deler for Music Man.

Music Man satte bort produksjonen av instrumenter til ulike produsenter i en overgangsperiode, blant annet Grover Jackson (Jackson/Charvel) men slutten av 70 tallet og 80 tallet var en tung tid for de fleste amerikanske gitar produsentene (Fender ble oppkjøpt av CBS, Gibson av Norlin osv) og Music Man ville i praksis gått konkurs på midten av 80 tallet hvis ikke Ernie Ball hadde kjøpt opp restene.

Ernie Ball fortsatte å produsere Music Man instrumentene i sine produksjonslokaler fra Earthwood tiden. Earthwood var en gitarprodusent og firmaet ble startet av Ball og George Fullerton i 1972, men som aldri hadde noen særlig suksess.

Fra midten av 80 tallet lanserte Music Man en rekke signatur modeller for kjente artister (Steve Morse, Eddie Van Halen, Albert Lee, Stev Lukather, John Petrucci osv) og nye standard modeller som ble designet i sammarbeide med design teamet til bilprodusenten BMW. Selv om nye modeller ble lansert og utviklet kan man alikevel tydelig se at Leo Fenders originale design idéer fortsatt lever i beste velgående i de nyere Music Man instrumentene. Et kjennetegn er at mange modeller har 4 stemmeskruer på venstre side av hodet og to på høyre.

MusicMan hadde også inntil 2009 en serie med rimelige, men gode gitarer solgt under navnet merkenavnet OLP. Gitarene ble produsert i Kina.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 450.jpg 451.jpg 430.gif

 

 


G&L
http://www.glguitars.com/
G&L ble startet av George Fullerton og Leo Fender etter stadige problemer i sammarbeidet med Music Man og ønsket om å utvikle nye gitarmodeller. Gitarene som ble produsert under G&L navnet er i større grad basert på Fender modellene enn Music Man gitarene, men har en rekke innovative løsninger som viser at Leo Fender, nok er den gitarkonstruktøren som har gjort det absolutt største uviklingsarbeide gjennom alle tider. G&L produserer fortsatt de klassiske modellene og er fortsatt en meget anerkjent produsent. Noen av de rimelige modellene (Tribute) har også blitt produsert i Japan og ulike lavkostland gjennom årene (Cort – Korea/Indonesia)

 

Klikk på bildene for mer informasjon 470.jpg 471.jpg 430.gif

 

 


Heritage Guitars
http://www.heritageguitar.com/
Heritage Guitars ble startet i 1985 av tidligere Gibson ansatte som ville drive gitarproduksjonen videre i Michigan etter at Gibson flyttet all produksjon derfra til Nashville. Heritage lager fullstendig håndlagde gitarer basert på Gibsons klassiske modeller. De er kjent for en uovertruffen kvalitet og har i den seneste tiden også begynt å bruke en såkalt «Plek» maskin til bearbeiding av bånd og oversadel på alle gitarene de produserer.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 482.jpg 483.jpg 430.gif

 

 


PRS
http://www.prsguitars.com/
Paul Reed Smith er en musiker og gitarbygger som startet sitt eget firma i 1985. PRS er kjent for å lage eksklusive gitarer som i mange tilfeller kanskje kan sies å være en krysning mellom Gibson og Fender gitarer. Flere av modellene ble konstruert i samarbeide med Ted McCarty, tidligere Gibson sjef og mannen bak Explorer, V og ES335 modellene. PRS Gitarene er utstyrt med egenkonstruert mekanikk og elektronikk, og i så måte er PRS ganske innovative i forhold til mange andre produsenter som gjerne tyr til standard komponenter for Fender og Gibson gitarer. PRS har en rekke signatur modeller og kjente gitarister på kundelisten – Carlos Santana, Paul Allender, Alex Lifeson, Al Di Meola, Dave Navarro, Brad Delson og Mark Tremonti for å nevne noen.

PRS har også en SE (student) serie med rimeligere gitarer produsert i Korea.

 


Parker
http://www.parkerguitars.com/
Parker er kanskje sammen med Steinberger en av de virkelig få innovative gitarprodusenter fra moderne tid. Parker startet produksjonen av sine uvanlige Fly modeller på begynnelsen av 90 tallet. Det som gjør gitarene spesielle er at de opplagt er designet fra grunnen av, uten å legge noe særlig vekt på hvordan gitarer har blitt designet de siste 60 årene. Gitarene har en ukonvensjonell utforming som er svært ergonomisk, det er utstrakt bruk av aluminium, kompositt materialer og egenkonstruert mekanikk. Dessuten er gitarene utstyrt med et piezo pickup system i tillegg til konvensjonelle magnetiske pickups, og lyden fra begge systemene kan kombineres. Gitarene er fortsatt i produksjon/utvikling og prisen på de rimeligste modellene er slett ikke så ille, selv om de mer påkostede utgavene selvsagt koster noen kroner.

 


Steinbergerhttp://www.steinberger.com/
Mest kjent for sin L serie med gitarer som var laget i en kompositt av grafitt og karbonfiber. Gitarene er helt uten hode og har stemmeskruer av «mikrometer typen» på en spesial designet bro eller endestykke. Gitarene låter litt spesielt og mange mener at mangelen på farging eller egenklang gjør gitarene for kjedelige rent lydmessig. men brukerne var faktisk ganske mange og entusiastiske på det glade 80 tallet. Gitarene produseres fortsatt og ulike modeller er i salg.

 

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.


 • Forum Statistics

  40.4k
  Total Topics
  732.2k
  Total Posts
 • Member Statistics

  13,251
  Total Members
  1,734
  Most Online
  Markus Lirhus
  Newest Member
  Markus Lirhus
  Joined
 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 6 Guests (See full list)

  • There are no registered users currently online
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.