Web Analytics
Jump to content

"Hjemmestudio" - nybegynner


Recommended Posts

Hei godtfolk!

Har seg sånn at kreativiteten som oftest sniker seg inn i de sene nattetimer, og andre forferdelige tidspunkt. Når jeg kommer på øving har jeg som oftest glemt riffa, og det blir bare et mer og mer kjent faktum at ting jeg lager plutselig forsvinner fra minnet. Tenkte da at et lite "hjemmestudio" kunne hjelpe på dette, slik at jeg faktisk får spilt inn og kan høre på det senere. Er jo også litt gøy å kunne høre etter forbedringspotensiale. Her trenger jeg litt hjelp fra dere! Har lest litt tråder om emnet, men synes ikke noen treffer meg noe særlig. Jeg er helt fersk og aner ikke hva jeg ser etter, men det jeg vet jeg trenger er en mikrofon til gitar og et lydkort. Kunne også være greit med en mikrofon til vokal om jeg føler for å spille noe akustisk å synge på. Å bruke POD og lignende ser jeg på som en lite gunstig løsning da jeg liker veldig godt lyden fra forsterkeren min! Ser ikke på det som nødvendig med en SM-57 eller lignende, da dette blir alt for overkill.

Har noen tips til god og billig mikrofon til gitar og vokal? Sikkert fint med mulighet til popfilter på sangmikrofonen.

Bra og billig lydkort? Sånn som det er nå trenger jeg ikke mer enn to innganger, tror jeg. Eller?

Er det noe mer som trengs? Vil jeg trenge kondensatormic og preamp? Hvilken software trenger jeg? Finnes det god software til å legge på trommer på PC?

Vet ikke helt hva budsjettet mitt ligger på, da jeg er ganske grønn på dette, men helst så billig som mulig. Er ikke så utrolig kravstor heller, så lenge det ikke høres ut som det er tatt opp på en iPad!

Alle tips, triks, anbefalinger og forslag blir tatt imot med _stor_ takk. Fint med generelle tips til innspilling av slike ting også :)

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Om du ikke er ute etter å bruke verken lydkort eller mikrofon til opptak som skal brukes på en plate eller utgis på annet vis duger egentlig det meste. Preamp trenger du i all hovedsak ikke til dette bruket, siden de fleste lydkort har disse innebygget. Du kan også evt se på handholdte opptakere med mikrofon, disse gir overraskende god lyd og brukes oftest et minnekort som du lett kan hive i en PC/ Mac etterpå for å høre på opptaket.

Du kan med fordel også laste ned et gratis opptaks/redigeringsprogram som Audacity o.l

Dersom du likevel finner ut av du skal hive litt penger i det hele, er faktisk sm57 å anbefale. Denne duger godt til opptak av instrumenter og vokal, og trenger ingen fantomating slik at du kan kjøpe et billigere lydkort uten denne funksjonen. De aller aller fleste lydkort selges med en lite-versjon av opptaksprogram som holder lenge til den bruken du skriver. Her er det egentlig ikke så nøye hva du velger som lydkort, for de fleste ligger på samme kvalitet og pris. Selv bruker jeg både presonus og t.c electronics avhengig av hvor jeg er uten at jeg merker den store forskjellen (når det er sagt, har presonus hakket bedre preamp innebygget).

Deretter må du ha enten studiomonitorer eller monitor-klokker å høre på opptaket med. Dette er vanligvis et punkt man ikke bør spare på noe, men siden prisen oppover er mer eller mindre uendelig sier det seg selv at man må begrense seg. Her kan det lønne seg å gå for merker man har hørt om som leverer greie varer til ok pris, som Yamaha, m-audio osv.

Håper dette besvarer litt av hva du tenker på :D

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for godt og utfyllende svar!

Jeg har forsåvidt en Zoom Q3HD liggende som kan fungere som midlertidig opptaker, men kunne egentlig tenke meg noen mikrofoner.

Når det kommer til software, så er vel det aller viktigste for meg at det er mange her på forumet som bruker det jeg går for, så det blir lettere for meg å få hjelp om det skulle være noe. Har forstått det slik at mange bruker Cubase? Å investere litt i skikkelig software blir vel aldri noen blow-back, siden det sannsynligvis kommer veldig godt til nytte en dag jeg bestemmer meg for å utvide stort.

Har brukt en del SM57 i live-sammenheng, da jeg både spiller en del men også har jobbet litt som stage crew. Fantastisk god mikrofon, men blir ikke det litt for mye? Føler resten av utstyret, meg inkludert, blir en diger flaskehals :P

Skal sjekke ut litt av Presonus og T.C Electronics. Føler jeg leser en del god tilbakemelding på Presonus her på forumet!

Når det kommer til studiomonitorer og monitor-klokke, hvor vesentlig vil dette være? Er det ekstremt merkbar forskjell på en aktiv monitor og et godt PC-anlegg? Evt. et godt gaming headset?

Ellers tusen takk for svar, som sagt! Er åpen for alle innspill! :)

Edited by McLovin
Link to comment
Share on other sites

Vil for eksempel disse funke fett? Var jo en veldig overkommelig pris også!

Fikk forresten et lite tips om at SE Electronics X1 skulle være en god kondensator mic i forhold til pris, og at jeg da vil kunne forholde meg til kun denne på både opptak av gitar og vokal. Vil noen støtte dette? Hadde vært utrolig gunstig å kunne forholde seg til kun èn mikrofon. Billigere blir det også :P

Har du forresten noen spesifikke forslag til lydkort?

EDIT: ser ut til at det blir Steinberg Cl1 og SE Electronics X1 nå i denne omgang, samt noen monitor-klokker. Det får duge til sitt inn til videre, med mindre noen har bedre alternativer i samme prisklasse!

Takk for all hjelp!

Edited by McLovin
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.