Web Analytics
Gå til innhold
 • Bli medlem

Verdens dyreste gitar solgt - kan du gjette hvem som solgte den?


007

20. juni i år, ble en av de mest minnerike auksjonene holdt som verden har sett - i alle fall når det kommer til vår musikk-verden. David Gilmour (Pink Floyd) auksonerte bort 127 av sine gitarer - til inntekt for “ClientEarth” - en organisasjon som jobber for å bekjempte klimautfordringer vi står overfor.

Det var knyttet mest spenning til hvor mye “The Black Strat” ville gå for, en av verdens mest berømte gitarer. Gitaren er en 1969-modell kjøpt i 1970, og er brukt av Gilmour på alle Pink Floyd-plater fra albumet The Dark Side of the Moon til The Final Cut. Gitaren er kanskje Gilmours mest kjente gitar, og har virkelig blitt brukt mye - både på plater og live. Den har selvsagt vært gjennom en del restaureringer og modifikasjoner gjennom årenes løp, og er i så måte ikke original lengre. Men den er brukt godt av en av verdens mest kjente gitarister, og kanskje også en av de mest innflytelsesrike gitaristene verden har sett.

Utropet var på 260.000 dollar, men i løpet av under ett minutt, var det hele over, og prisen kom opp i 3.975.000 dollar – tilsvarende rett i underkant av 36 millioner norske kroner, med dagens kurs. Det er verdens dyreste gitar noen gang solgt - og en rekord som antakelig kommer til å stå en stund.

 

Kjøperen, Jim Irsay - en amerikansk forretningsmann, gitarsamler og eier av den amerikanske fotballklubben Colts - brukte totalt nesten 6 millioner den kvelden på auksjonen, og kjøpte flere av Gilmours gitarer på aukjsjonen. Han fikk også kloa i 6-strengeren som ble brukt til innspillingen av Wish You Where Here (ikke 12-strengeren).

Irsays mål er å få stilt ut gitarene, slik at allmenheten skal få bivåne disse gitarene - ikke gjemme dem vekk i en privat kjeller - men få dem ut til folket, noe som er prisverdig.

 

Irsay eier også en hel haug med andre gitarer, som har relativt kjent opphav. Av disse kan vi nevne gitarer eid av:

 • Elvis Presley
 • George Harrison
 • John Lennon
 • Paul McCartney
 • Prince
 • Bob Dylan
 • … og et trommesett som har tilhørt Ringo Starr.

 

Det er ikke godt å vite hvordan han har råd til dette, men han har neppe kjøpt disse gitarene med kredittkort.

Forøvrig klarte auksjonen å samle inn 21.490.750 dollar (tilsvarende nesten 194 millioner norske kroner) den kvelden, og det bare på disse 127 gitarene til David Gilmour. 

 

Av andre kjente gitarer som gikk under hammeren den kvelden, er Gilmours “Candy Apple Red Strat” fra 1984 (den han brukte som sin hovedgitar på nittitallet) - gikk for 615 000 dollar, mot en forventet sum på 25 000 dollar. Det er ingen tvil om at både Gilmour selv og auksjonshuset Christies undervurderte verdien av disse gitarene!

Verdens dyreste gitar er herved solgt - og et stort kapittel i Pink Floyd og David Gilmnours historie, er nå over.

 

Og han har fremdeles flere gitarer stående. Det er bare å spare til neste auksjon.

Se videoen av den ekstreme budrunden her: https://www.youtube.com/watch?v=GpkO6ZEfmVc

Endret av 007
Brukertilbakemelding

Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.


 • Forumstatistikk

  39 839
  Totalt antall emner
  727 001
  Totalt antall innlegg
 • Medlemsstatistikk

  13 016
  Totalt antall medlemmer
  1 734
  Flest pålogget
  MyMichelle
  Nyeste medlem
  MyMichelle
  Ble med
 • Hvem er pålogget   2 medlemmer, 2 anonyme, 14 gjester (Se komplett liste)

 • Siste aktive tråder

  • Jeg kommer til å få en Gibson Slash Les Paul Standard 2020 (i nyyyydelig Anaconda Burst) til jul. Men den har ikke weight relief. Jeg har aldri holdt i en Les Paul som ikke har det, så jeg aner ikke hva jeg kan forvente meg. Det eneste jeg er sikker på er at jeg nok må sitte når jeg spiller.  Jeg har en Les Paul Faded 2017, på 3,2 kg. Den kan jeg stå med i 30-40 minutter, men jeg er nybegynner (tok pause i et par år), og synes det er så vanskelig å treffe de riktige strengene når jeg står. Han jeg øver med spiller akustisk gitar, og sitter. Dermed blir det til at jeg også sitter når vi er sammen. Om noen har tips til plekterteknikk tar jeg imot med glede!       
  • Hei Endt hvordan går det med amp bygge prosjektet? Jeg har akkurat bestilt et 18W Plexi byggesett fra ampmaker.uk Jeg har printa ut bygge manualen, leser litt hver kveld og gleder meg som en unge. Venter litt med eff loop settet...
  • Nei, men jeg har mutterhylser, men det ser det ut som om du har fått tak i 🙂 Fint kabinett!
  • Grattis! Virker fete de der! 🙂
  • Har i senere tid hatt litt løselige tanker om å ha én gitar i tillegg til Strat´ne, men egentlig ikke funnet noe som har trigget kjøpelyst - uten at det har vært (alt) for dyrt. Men for et par uker siden kom jeg over en YT-snutt der Jared James Nichols demonstrerte Epi´s versjon av hans Old Glory.  Da begynte det å klø litt. Det helt enkle nedstrippede konseptet med kun én P-90 og det litt "bøllete" designet tiltalte meg. Så da måtte jeg innom posten og hente pakke i dag:  
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.