Web Analytics
Gå til innhold
 • Bli medlem

Verdens dyreste gitar solgt - kan du gjette hvem som solgte den?


007

20. juni i år, ble en av de mest minnerike auksjonene holdt som verden har sett - i alle fall når det kommer til vår musikk-verden. David Gilmour (Pink Floyd) auksonerte bort 127 av sine gitarer - til inntekt for “ClientEarth” - en organisasjon som jobber for å bekjempte klimautfordringer vi står overfor.

Det var knyttet mest spenning til hvor mye “The Black Strat” ville gå for, en av verdens mest berømte gitarer. Gitaren er en 1969-modell kjøpt i 1970, og er brukt av Gilmour på alle Pink Floyd-plater fra albumet The Dark Side of the Moon til The Final Cut. Gitaren er kanskje Gilmours mest kjente gitar, og har virkelig blitt brukt mye - både på plater og live. Den har selvsagt vært gjennom en del restaureringer og modifikasjoner gjennom årenes løp, og er i så måte ikke original lengre. Men den er brukt godt av en av verdens mest kjente gitarister, og kanskje også en av de mest innflytelsesrike gitaristene verden har sett.

Utropet var på 260.000 dollar, men i løpet av under ett minutt, var det hele over, og prisen kom opp i 3.975.000 dollar – tilsvarende rett i underkant av 36 millioner norske kroner, med dagens kurs. Det er verdens dyreste gitar noen gang solgt - og en rekord som antakelig kommer til å stå en stund.

 

Kjøperen, Jim Irsay - en amerikansk forretningsmann, gitarsamler og eier av den amerikanske fotballklubben Colts - brukte totalt nesten 6 millioner den kvelden på auksjonen, og kjøpte flere av Gilmours gitarer på aukjsjonen. Han fikk også kloa i 6-strengeren som ble brukt til innspillingen av Wish You Where Here (ikke 12-strengeren).

Irsays mål er å få stilt ut gitarene, slik at allmenheten skal få bivåne disse gitarene - ikke gjemme dem vekk i en privat kjeller - men få dem ut til folket, noe som er prisverdig.

 

Irsay eier også en hel haug med andre gitarer, som har relativt kjent opphav. Av disse kan vi nevne gitarer eid av:

 • Elvis Presley
 • George Harrison
 • John Lennon
 • Paul McCartney
 • Prince
 • Bob Dylan
 • … og et trommesett som har tilhørt Ringo Starr.

 

Det er ikke godt å vite hvordan han har råd til dette, men han har neppe kjøpt disse gitarene med kredittkort.

Forøvrig klarte auksjonen å samle inn 21.490.750 dollar (tilsvarende nesten 194 millioner norske kroner) den kvelden, og det bare på disse 127 gitarene til David Gilmour. 

 

Av andre kjente gitarer som gikk under hammeren den kvelden, er Gilmours “Candy Apple Red Strat” fra 1984 (den han brukte som sin hovedgitar på nittitallet) - gikk for 615 000 dollar, mot en forventet sum på 25 000 dollar. Det er ingen tvil om at både Gilmour selv og auksjonshuset Christies undervurderte verdien av disse gitarene!

Verdens dyreste gitar er herved solgt - og et stort kapittel i Pink Floyd og David Gilmnours historie, er nå over.

 

Og han har fremdeles flere gitarer stående. Det er bare å spare til neste auksjon.

Se videoen av den ekstreme budrunden her: https://www.youtube.com/watch?v=GpkO6ZEfmVc

Endret av 007
Brukertilbakemelding

Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.


 • Forumstatistikk

  39 940
  Totalt antall emner
  728 917
  Totalt antall innlegg
 • Medlemsstatistikk

  13 038
  Totalt antall medlemmer
  1 734
  Flest pålogget
  Otto Junior
  Nyeste medlem
  Otto Junior
  Ble med
 • Hvem er pålogget   1 medlem, 0 anonyme, 13 gjester (Se komplett liste)

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.