Web Analytics
Jump to content

Nybegynner spm, hva gjør jeg med tommelen?


metellius
 Share

Recommended Posts

Hei

Har hatt gitar og øvd en del på det nå i en uke, men har nylig oppdaget flere feil i hvordan jeg har spilt. De fleste kilder jeg er borti sier at jeg må sitte med tommelen bak, midt på halsen til gitaren... Må derfor gå bort fra mye av det jeg har vent meg til nå, og heller prøve det.

Problemet er at tommelen veldig lett begynner å skli opp der den ikke skal være mens jeg spiller, og det ender liksom hele tiden med at jeg må sitte i en litt ubehagelig stilling for både rygg og håndledd for at jeg skal gjøre det riktig. Skal det være sånn? Eller er det ikke så fryktelig viktig om tommelen ikke ligger akkurat midt på?

Takker så meget for svar jeg skulle motta :)

Harald

Link to comment
Share on other sites

For at du skal lære deg å spille med tommelen bak halsen, må du sitte lenge og øve inn de riktige bevegelsene i sakte tempo. Dette er ikke alltid like moro. Hvis slike relativt kjedelige greier ikke ligger for deg, så dropp hele greia og spill med tommelen der det er mest behagelig.

Skulle du derimot ha tålmodighet til å øve inn det du kaller riktig plassering av tommel, så vil du nok få lønn for strevet etter en tid.

Både tommelen bak og tommelen over har sine pluss og minus sider. Personlig spiller jeg med tommelen bak, og har ikke hatt noen problemer med mangel av tommelen over.

Bunnlinje... Gjør det du føler er riktig og mest behagelig som får deg til å spille mer. Se på gitarister du liker og lær litt av dem også.

Link to comment
Share on other sites

Alt er vel egentlig smak og behag, men det er klart at i enkelte spillestiler og teknikker så har håndstillingen en del og si.

Nå antar jeg at du sitter å spiller vanlige åpne akkorder, og da ser jeg personlig ikke noe problem i at tommelen din hviler på toppen av halsen slik som jeg tror du mener. Dette er uansett ting som du bør finne ut av selv, og du finner fort ut om noe fungerer bra elelr ikke.

Link to comment
Share on other sites

integrum, bare fint med flere svar ;) takk til begge i alle fall

får vel gå for en mellomløsning, skjønner at jeg gjorde ting galt før med at jeg roterte håndleddet for mye og at det ble stress å skifte mellom grepene samtidig som det er godt å høre at det ikke er uendelig farlig at tommelen ikke er perfekt plassert hele tiden :)

ser fram til en god tid med mye gitarspill!

Link to comment
Share on other sites

I starten spilte jeg det som kalles/heter "riktig", dvs. tommelen på midten av halsen, men nå i løpet av de siste 5 årene jeg har hatt denna el-gitaren, har henda mine vokst noe så grasalt, så jeg har problemer med å spille "riktig" uten å få vondt i venstrearmen, merket det nå da jeg dro ned Fender'n fra veggen, vondt asså

Link to comment
Share on other sites

Det er gjerne sånn at hvis en spiller stående så er det nesten umulig å få tommelen "riktig" (på baksiden, bak langefingeren). Derfor er det ingen "ordentlige" klassiske gitarister som står og fremfører. Meen det ser kulere ut når man står og spiller, og hvis man lar gitaren henge lavt er det vanskelig å få det til.

Ergo: Øv på begge måter ;)

Klassisk - Tommel bak

Rock/pop - Tommel over

men det er bare en tommelfinger regel ;)

Link to comment
Share on other sites

Hvis du leser det han har skrevet tidligere så ser du følgende:

- det er vanskelig å spille med tommelen bak når man står og har gitaren langt nede (underforstått, da dette ofte er med i 'kule' positurer)

- ingen klassiske gitarister står og spiller, de sitter (med en fotskammel) fordi det da blir lettere å spille med tommelen bak.

Han nevnte ingenting om hva som "skal gjøres".

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.