Web Analytics
Jump to content

Forsterker med rør i preamp?


Sofus Antabus
 Share

Recommended Posts

Fant en Marshall topp til en ikke alt for ille pris på Musikkland.no, ikke noe jeg egentlig er interessert i, men bare lurer på hva det innebærer at forsterkeren har rør i preamp? Er forsterkeren da en transistorforsterker som låter som en rørforsterker, er det en vanlig transistorforsterker, eller hva innebærer det egentlig? Her er URL'en til en av disse modellene: http://www.marshallamps.com/images/avt2000/avt50h.html

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Det man kaller "rørforsterker" har utelukkende rør, ingen transistorer til å ødelegge lyden. Når den har rør i preampen betyr det at forforsterkerkretsen har et (eller flere) rør, noe som gjør at lyden som "kommer ut" av preampen er "rørlyd". I effektforsterkerkretsen er det derimot transistorer. Nøyaktig hva det har å si for lyden kan nok noen andre beskrive langt bedre enn meg.

Link to comment
Share on other sites

AVT50H virker som en bra amp med god pris!

Men du bør nesten prøve den selv.

Har selv vurdert den en stund, men blir aldri helt sikker ;-)

Ny pris ligger jo mellom 4-5000,-, og for dne prisen vil man få en kanskje bedre rørtopp som er brukt..

Link to comment
Share on other sites

En forsterker som har rør i preampen, og forøvrig transistorer kalles hybrid-forsterker.

Rene rør-forsterkere er dyre i både innkjøp og vedlikehold, og bryter oftere sammen enn transistor-forsterkere (rør har en tendens til å ryke når de blir gamle) Dessuten veier de jævlig mye.

Fordelen med rør er at det låter generelt fyldigere på grunn av at røra lager "even-order harmonics" eller noe sånt.

Det er i forforsterkeren at det meste av lyden blir formet. Effektforsterkeren skal stort sett bare forsterke det signalet som forforsterkeren har laget. Denne jobben gjør transistorer nesten like bra som rør (mange mener bedre, men det er dems sak)

Fordelen med rør i effektforsterkeren er at lyden oppleves høyere av en eller annen grunn, og at rørene farger lyden litt (gjør den fyldigere)

at transistorer ødelegger lyden er bare tull. Det eneste de gjør galt er "ikke å forbedre den"..

hybridforsterkere drar altså fordel av begge teknologiene. Røret i preampen sørger for at du får en smak av rør-verden, mens transistor-slutt-trinnet er lettere og bære, billigere og mer trofast.

Jeg for min del har ikke et eneste rør i noen av forsterkerene mine.. Det betyr på ingen måte at de låter dritt. Det betyr at jeg bruker masse elektronikk i steden for rør for å oppnå (omtrent) samme resultat.

Link to comment
Share on other sites

Using tube preamps with solid state power amps sounds the same as completely solid state guitar amps. This form of hybrid amp is wishful thinking.

Using a solid state preamp with tube power amp probably can sound the same as an all-tube amp. I think having a rectifier tube rather than diodes makes a bigger difference than putting in preamp tubes rather than transistors for distortion. The power amp and speakers is where the real action is at. And equalization throughout the system is very important. Guitar Player Dec. 96 reviewed 4 multieffects units. They concluded that the preamp tube is marketing hype and wishful thinking, because the solid state unit sounded just as real and natural as the units that used a preamp tube.

>Or are hybrid amps' solid-state power amps typically designed to distort

>also?

They are, and guitarists crank transistor amps when they use them. Having a speaker helps smooth out the tone, but still, power transistors lack the rubbery dynamics that power tubes have.

Les gjerne mer på http://www.amptone.com/g098.htm

Gå heller for ren transistor, istedet for å betale mer for en forsterker med rørpreamp, som egentlig ikke utgjør noe særlig forskjell. Hadde en avt100watt topp selv, den var ganske kjip... styr unna

Link to comment
Share on other sites

I et elektronrør vandrer elektronene (signalet til høyttalerelementene) inne i røret som er som en lyspære.

I en transistor har du ikke denne elektronvandringen, et rør fungerer på en mer sofistikert komponent i en forsterkerkrets.

De som har litt peil. på elektronikk skjønner nok at det er umulig å oppnå samme lydkvalitet gjennom en transistor.

Men en forsterker består jo av flere komponenter som også er viktige for lyden.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror du tar litt feil akkurat der. I et rør, går jo ikke strømmen gjennom som en lyspære, det er en forsterkerkrets der inne, og den har en viss motstand. En transistor gjør det samme, bare på en litt mer sofistikert måte, de er mindre, og har et cleanere signal (det som kommer inn går ut). Grunnen til at rør som regel er brukt til gitar (med Frank Gambale som untak) er at de har en mye rundere lyd, og i tilleg mye lettere å hga med å gjøre når det kommer til overstyring, og ved overstyring, lyder de mye kulere enn transistorer.

Så, som forsterker, er trans det som får lyden til å ligne mest på den som kom inn (kommer jo helt an på andre komponenter, men det er lettere enn med rør), mens rør er rgeiest til gitar, og kanskje bass

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.