Web Analytics
Jump to content

Forklare preamp-gain!


Guest

Recommended Posts

Jeg holder helt på å gi opp preamp gain om dagene! Jeg syns ofte de låter dårligere en mange gode stomper... Hva er "preamp gain" for noe!? Er det bare en vrengboks montert i preampen?

Edited by Terrafanatica
Link to comment
Share on other sites

Det er mange forskjellige typer av vreng som kan stå i en preamp. Skal nevne noen her.

Ren rør vreng. Her finnes det forskjellige måter for å få vreng ut av et rør. Den vaneligste er ved høy spenning (her er det også to metoder for å få vreng), siden lavspennings vreng (som finnes ved enkelte rørpedaler) ikke låter så bra (er det ihvertfall stor enighet om). Ren rørvreng er kanskje den vaneligste på dyrere forsterkere.

En annen metode er en blanding av rørgain og dioder. Det vil egentlig bare være som å bygge en slags "tubescreamer" med et rør. Bl. a. 25 års jubileums modellen til Marshall gjør dette.

En tredje er rør og transistorer, siden at vrengen skapes kun ved enkelte gain steg, har de byttet ut de andre (f.eks CF=Cathode Follower, for de som har litt peil) triodene med transistorer. Dette gjør at en trenger mindre rør, og ampen blir billigere å produsere. Om dette er en god løsning eller ikke er det uenighet om. Mesa V-twin preamp bruker denne teknologien (såvidt jeg vet).

En fjerde er å sette inn en fet preamp/trasistor preamp (ala en stompboks) inn som en slags innebygd boost før rørene. Evt tidlig i kjeden.

En femte er å kjøre inn flere av disse stompbokslignende stegene for å heller kutte ned på antall rør. En billigere løsning, men ikke så alt for utbrett. Her kan en f.eks kjøre opp signalet mot en triode (halvt rør) så mye at en trenger ikke noe mer for å få masse vreng ut av det. Men en kan lide av f.eks litt vel hard klipping, og ikke så mye komprimert flytende vreng en gjerne vil ha.

En sjette er en versjon av den femte der en bruker transistorer, mens bare røret til vreng, evt som PI, eller som buffer eller som utgangsteg før sluttrinnet. Tenk her Valvestate, Tubefusion, Vox Tonelab(her er det jo endel digitale kretser ogå) etc...

Siste er kun transistorer. Her kan det også forekomme digitale kretser. Ikke mitt felt....

Husk at det er flere metoder på å skaffe vreng på alle disse punktene...

Link to comment
Share on other sites

Hmh... Takker for oppklaring! Skjønner at det er litt mer kompliser og at det i de fleste tilfellene heldigvis er snakk om litt mer gjennomført vreng en i mange stomper! Er lett å henge seg opp i dogmer om hva som er bra og dårlig når man ikke har noen god innsikt i det. Spesielt når man har tenkt å bruke endel penger på det..

Link to comment
Share on other sites

ja er forskjell fra ,merker, hvordan den bruker røra osv... jeg har 5 preamp tubes og 4 power i min 5150, hvis du har hørt en standad 5150 så er veldig fuzzete, hoppet over 1 rør nå har jeg gain nesten på fullt eller fullt, før hadde jeg på 3-4 av 10

nå er lyden bare mmmm nam,...

Edited by Tearjack
Link to comment
Share on other sites

ja er forskjell fra ,merker, hvordan den bruker røra osv... jeg har 5 preamp tubes og 4 power i min 5150, hvis du har hørt en standad 5150 så er veldig fuzzete, hoppet over 1 rør nå har jeg gain nesten på fullt eller fullt, før hadde jeg på 3-4 av 10

nå er lyden bare mmmm nam,...

Ja 5150 har altfor mye gain i preamp steget, og da får du crossover vreng som låter buzzy/fizzy. Bra for deg at du gjorde noe med det! :D

Link to comment
Share on other sites

Flere rør i sluttrinnet vil si at du får mer headroom før de vrenger seg (ihvertfall i de fleste tilfeller).

En kan bruke rør til andre ting enn bare vreng(buffer, komprimere, øke signal på en måte som ikke vrenger, PI), så utsagnet om at flere rør gjør lyden mer fuzzete er tull. Riktignok har en 5150 kankje et gainsteg for mye, men det er jo det som var hele vitsen da de utviklet forsterkeren. Den skulle være på grensen til det som er kontrollerbart(og litt over).

Link to comment
Share on other sites

Ja 5150 har altfor mye gain i preamp steget, og da får du crossover vreng som låter buzzy/fizzy.

Crossoverforvrengning kan jeg vanskelig se for meg i en preamp, i at rørene normalt så å si alltid er i klasse A. Mer sannsynlig at man får en klipping som er hardere.

Om utgangen er push/pull kan man såklart få det, om de har for lite bias... ;)

Link to comment
Share on other sites

Crossoverforvrengning? Push-pull? Alltid klasse A? Men 5150 er jo A/B? Og av og til hører jeg produsenter som sier at "Pøh! Alle de andre lager ikke "ekte" klasse A, men det gjør vi!" Så det finnes grader? I fare for å drite meg ut skal jeg ikke utrede hva jeg som lekmann tror klasse A og A/B er for noe, men bare spørry ydmykt om en forklaring på dette...

Det er en viss fare for at jeg henger meg mer opp i konstruksjon og "raffinement" i en amp framfor å høre på den faktiske lyden (Jeg benekter f.eks hele tiden at Laney VC30 212 er kanskje den beste ampen jeg har hørt uansett pris.. Men den er jo "billig" og "simpel" :P )!! Men jeg vil allikevel gjerne lære mer...

Edited by Terrafanatica
Link to comment
Share on other sites

Klasse A: Et eller flere rør/transistorer dytter lyden inn i høyttaleren og lyden går ikke tilbake til noe(n) rør/transistorer.

Klasse B: Et eller flere rør/transistorer dytter lyden inn i høyttaleren og et eller flere rør/transistorer drar lyden tilbake fra høyttaleren.

Link to comment
Share on other sites

peavey 5150 har et problem med cross-over vreng, men det sitter i slutt-trinnet, ikke i preampen.

Dette skyldes så vidt jeg har skjønt at forsterkeren mangler bias-justering og kjører røra for kaldt. Det er bare en enkel modifikasjon som skal til for å rette opp dette. Men så er det jo også litt av det som gjør at 5150en låter som den gjør..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hadde Guitar Rig 3(?) for mange år siden. Prøve alt mulig - ink Amplitube, men syns GR var desidert best og enklest i bruk. Skal teste det nye også   Jeg bruker mest Bias FX of Bias FX2, men sliter litt med latency. Hvilken type PC bruker du, og hvordan er forsinkelsene?  
  • For et år siden kom jeg over programmet Guitar rig 6. De hadde en demo med alle funksjoner bare at man ikke kunne lagre, men fullt brukbar til opptak. Den varte i 30 min, så må man starte programmet på nytt. Jeg hadde demoen i tre måneder før jeg så at de hadde sommersalg og jeg fikk hele programmet til halv pris. 1000.- kroner som var latterlig billig med tanke på hvor mange amps, rack, pedaler og muligheter som var der. Det var over 1200 ferdig innstilte lyder i forskjellige sjangere og man kan lagre de i forskjellige filer. Man kan selvsagt justere de å lagre nye, eller lage egne med alt som finnes. Den har også instillinger for vokal, trommer og mye annet. Nå har Guitarrig 7 kommet med cubersalgspris, men jeg venter til Black Friday eller Cybermonday i håp om å få oppgradert billigere. Det er masse nytt. Her er en video   Her er nettsiden: Native Instruments Guitar rig 7 Og her kan du laste ned demoen: Note: The demo version runs 30 minutes per session, and can then be reopend to try again. Save and Total Recall functions disabled. Du klarer deg lenge med den PS. Dette er ikke ment som reklame, men et godt tips. Jeg tjener ikke noe på det, men den demoen er gratis og verdt å teste...
  • Söker rock projekt i Norge att vara med i och framför allt live gig. All rock/metal är intressant.  Smakprov: www.linkedin.com/in/emlu-music-production-983a92296    
  • Heisann! er det noen som vet verdien på denne?  serienummer: US20048978
  • Via dette så endte jeg istedenfor opp med dette.   
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.