Web Analytics
Jump to content

Forklare preamp-gain!


Guest
 Share

Recommended Posts

Jeg holder helt på å gi opp preamp gain om dagene! Jeg syns ofte de låter dårligere en mange gode stomper... Hva er "preamp gain" for noe!? Er det bare en vrengboks montert i preampen?

Edited by Terrafanatica
Link to comment
Share on other sites

Det er mange forskjellige typer av vreng som kan stå i en preamp. Skal nevne noen her.

Ren rør vreng. Her finnes det forskjellige måter for å få vreng ut av et rør. Den vaneligste er ved høy spenning (her er det også to metoder for å få vreng), siden lavspennings vreng (som finnes ved enkelte rørpedaler) ikke låter så bra (er det ihvertfall stor enighet om). Ren rørvreng er kanskje den vaneligste på dyrere forsterkere.

En annen metode er en blanding av rørgain og dioder. Det vil egentlig bare være som å bygge en slags "tubescreamer" med et rør. Bl. a. 25 års jubileums modellen til Marshall gjør dette.

En tredje er rør og transistorer, siden at vrengen skapes kun ved enkelte gain steg, har de byttet ut de andre (f.eks CF=Cathode Follower, for de som har litt peil) triodene med transistorer. Dette gjør at en trenger mindre rør, og ampen blir billigere å produsere. Om dette er en god løsning eller ikke er det uenighet om. Mesa V-twin preamp bruker denne teknologien (såvidt jeg vet).

En fjerde er å sette inn en fet preamp/trasistor preamp (ala en stompboks) inn som en slags innebygd boost før rørene. Evt tidlig i kjeden.

En femte er å kjøre inn flere av disse stompbokslignende stegene for å heller kutte ned på antall rør. En billigere løsning, men ikke så alt for utbrett. Her kan en f.eks kjøre opp signalet mot en triode (halvt rør) så mye at en trenger ikke noe mer for å få masse vreng ut av det. Men en kan lide av f.eks litt vel hard klipping, og ikke så mye komprimert flytende vreng en gjerne vil ha.

En sjette er en versjon av den femte der en bruker transistorer, mens bare røret til vreng, evt som PI, eller som buffer eller som utgangsteg før sluttrinnet. Tenk her Valvestate, Tubefusion, Vox Tonelab(her er det jo endel digitale kretser ogå) etc...

Siste er kun transistorer. Her kan det også forekomme digitale kretser. Ikke mitt felt....

Husk at det er flere metoder på å skaffe vreng på alle disse punktene...

Link to comment
Share on other sites

Hmh... Takker for oppklaring! Skjønner at det er litt mer kompliser og at det i de fleste tilfellene heldigvis er snakk om litt mer gjennomført vreng en i mange stomper! Er lett å henge seg opp i dogmer om hva som er bra og dårlig når man ikke har noen god innsikt i det. Spesielt når man har tenkt å bruke endel penger på det..

Link to comment
Share on other sites

ja er forskjell fra ,merker, hvordan den bruker røra osv... jeg har 5 preamp tubes og 4 power i min 5150, hvis du har hørt en standad 5150 så er veldig fuzzete, hoppet over 1 rør nå har jeg gain nesten på fullt eller fullt, før hadde jeg på 3-4 av 10

nå er lyden bare mmmm nam,...

Edited by Tearjack
Link to comment
Share on other sites

ja er forskjell fra ,merker, hvordan den bruker røra osv... jeg har 5 preamp tubes og 4 power i min 5150, hvis du har hørt en standad 5150 så er veldig fuzzete, hoppet over 1 rør nå har jeg gain nesten på fullt eller fullt, før hadde jeg på 3-4 av 10

nå er lyden bare mmmm nam,...

Ja 5150 har altfor mye gain i preamp steget, og da får du crossover vreng som låter buzzy/fizzy. Bra for deg at du gjorde noe med det! :D

Link to comment
Share on other sites

Flere rør i sluttrinnet vil si at du får mer headroom før de vrenger seg (ihvertfall i de fleste tilfeller).

En kan bruke rør til andre ting enn bare vreng(buffer, komprimere, øke signal på en måte som ikke vrenger, PI), så utsagnet om at flere rør gjør lyden mer fuzzete er tull. Riktignok har en 5150 kankje et gainsteg for mye, men det er jo det som var hele vitsen da de utviklet forsterkeren. Den skulle være på grensen til det som er kontrollerbart(og litt over).

Link to comment
Share on other sites

Ja 5150 har altfor mye gain i preamp steget, og da får du crossover vreng som låter buzzy/fizzy.

Crossoverforvrengning kan jeg vanskelig se for meg i en preamp, i at rørene normalt så å si alltid er i klasse A. Mer sannsynlig at man får en klipping som er hardere.

Om utgangen er push/pull kan man såklart få det, om de har for lite bias... ;)

Link to comment
Share on other sites

Crossoverforvrengning? Push-pull? Alltid klasse A? Men 5150 er jo A/B? Og av og til hører jeg produsenter som sier at "Pøh! Alle de andre lager ikke "ekte" klasse A, men det gjør vi!" Så det finnes grader? I fare for å drite meg ut skal jeg ikke utrede hva jeg som lekmann tror klasse A og A/B er for noe, men bare spørry ydmykt om en forklaring på dette...

Det er en viss fare for at jeg henger meg mer opp i konstruksjon og "raffinement" i en amp framfor å høre på den faktiske lyden (Jeg benekter f.eks hele tiden at Laney VC30 212 er kanskje den beste ampen jeg har hørt uansett pris.. Men den er jo "billig" og "simpel" :P )!! Men jeg vil allikevel gjerne lære mer...

Edited by Terrafanatica
Link to comment
Share on other sites

Klasse A: Et eller flere rør/transistorer dytter lyden inn i høyttaleren og lyden går ikke tilbake til noe(n) rør/transistorer.

Klasse B: Et eller flere rør/transistorer dytter lyden inn i høyttaleren og et eller flere rør/transistorer drar lyden tilbake fra høyttaleren.

Link to comment
Share on other sites

peavey 5150 har et problem med cross-over vreng, men det sitter i slutt-trinnet, ikke i preampen.

Dette skyldes så vidt jeg har skjønt at forsterkeren mangler bias-justering og kjører røra for kaldt. Det er bare en enkel modifikasjon som skal til for å rette opp dette. Men så er det jo også litt av det som gjør at 5150en låter som den gjør..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.