Web Analytics
Jump to content

Distortion og Overdrive


Leonard
 Share

Recommended Posts

correct me if im wrong:

overdrive er ment for å gi en alderede vrengt (rør) forsterker det liille ekstra pushet for å få frem litt ekstra sprekk i rørene

mens dist er ment for å bli brukt over en clean kanal på en forsterker, altså lager vrengen helt fra bånn!

Link to comment
Share on other sites

correct me if im wrong:

overdrive er ment for å gi en alderede vrengt (rør) forsterker det liille ekstra pushet for å få frem litt ekstra sprekk i rørene

mens dist er ment for å bli brukt over en clean kanal på en forsterker, altså lager vrengen helt fra bånn!

han tenkte nok litt mer på lyden, og det du snakker om over vil jeg tro er gain

for meg høres det ut som om distortion er litt mer tyngre mens overdrive gjerne gir litt mer crunch aktig blues tone(trenger ikek være blues men blues tone)

Link to comment
Share on other sites

correct me if im wrong:

overdrive er ment for å gi en alderede vrengt (rør) forsterker det liille ekstra pushet for å få frem litt ekstra sprekk i rørene

mens dist er ment for å bli brukt over en clean kanal på en forsterker, altså lager vrengen helt fra bånn!

Riktig!

Resultatet av å bruke en overdrive-pedal kommer helt ann på forsterkeren du bruker den sammen med! På denne måten kan overdrive godt være masakrering og kirkebrenning, mens distortion godt kan være mye snillere (tech 21 sine f.eks. egner seg til det meste fra blues til heavy metal)

En vanlig tolkning av disse begrepene er at overdrive er litt vreng, mens distortion er mye vreng.

Kobler du en overdrive pedal inn i clean-kanalen på en forsterker, og sammenlikner med en distortion-pedal, er det for så vidt riktig, men det er ikke sånn det er meninga du skal bruke en overdrive-pedal.

Jeg går ut ifra at denne feiltolkningen kommer av at mange ikke har snøring på hvordan en overdrive-pedal er ment for å brukes.

For å ha det sagt: Jeg har ofte brukt en metal zone som overdrive-pedal i mangel av noe annet.. Og det er helt sikkert noen som bruker overdrive pedaler rett i en clean forsterker og trives med det. Poenget er at det er ikke det de er designet for.

Begrepene overdrive og distortion har lite å gjøre med hvordan det låter, mer med hvordan du får det til å låte som det gjør. I bunn og grunn er det jo distortion (forvrengning på norsk ;)) du oppnår uansett..

Distortion er basert på samme prinsipp.

Men det kan hende at det er transistorer som står for klippingen der. Og i overdrive er det rør.

nei Nei NEI! :angry::P

Link to comment
Share on other sites

Mens overdrive skal kombineres med en forsterker som allerede har en eller annen form for vreng/effekt, for å gi lyden fra forsterkeren et ekstra puff ?

Ikke nødvendigvis. Jeg bruker overdrive foran en clean forsterker, og bruker tre pedaler etter hverandre, alt ettersom hvilken lyd jeg vil ha. Den første er en Boss BD-2 Blues Driver, den bruker jeg til alt fra clean boost til overdrive/distortion. Siden lyden blir litt vepsete på høyere gain-nivå, så bruker jeg en Budda Phatman rør-overdrive etter BD-2 for å gjøre lyden varmere. Til slutt kommer min Tonebone Classic Distortion, som jeg bruker til feitere solo lyd, som f.eks. Eric Johnsons lyd på "Cliffs Of Dover".

Link to comment
Share on other sites

en overdrive pedal, forsterker signalet ditt.

en distortion pedal forvrenger det.(forsterker det også)

ihvertfall sånn på papiret. finnes jo utallige mange grader av mellomting her da,

og de fleste overdrive pedaler har litt distortion i seg og.

hvis du kan tenke deg tilbake til overdrive pedalenes fødsel, så var dette et av mange forsøk på å gi rørforsterkere ett ekstra puff, før gain knappen ble oppfunnet.

hvis du gir forsterkeren din 1mV signal, og den vrenger litt, så vil den jo gi høyere/mer vreng med 5mV,

så en overdrive er en enkel liten for-forforsterker (he-hey! ;) )

hvis du i tillegg legger til muligheten til og forvrenge signalet , så har du en dist. pedal.

i moderne snikksnakk så er jo som regel en overdrive pedal en pedal som skal få det til og høres ut som en gammel rørforsterker på full pupp, og en vreng pedal er , ja, en vreng pedal.

Link to comment
Share on other sites

en boost-pedal er en overdrive-pedal som ikke har vreng i seg.

Overdrive-pedaler har ofte litt vreng i seg for å blande med den vrengen som allerede er i forsterkeren, for å gi den en litt annen farge/smak/karakter (kall det hva du vil) enn det du vil få bare ved å presse på med mer gain.

Den vrengen som er i overdrive-pedaler låter ikke nødvendigvis bra rett i en clean forsterker, men mange av dem låter vel ok sånn også. Det er vel det vi kaller misbruk :P

Link to comment
Share on other sites

Er visst ikke problemfritt å definere noen av delene. Men jeg benytter anledningen til å belære deg med opprinnelsen til ordet/begrepet "overdrive".

En gang for lenge siden(da snakker vi epoken før denne, nemlig den uten overdrive) var det noen som skulle spille konsert. Det møtte opp fryktelig mange og man var kjappe med å konstatere at lyden ikke stod til mengden. Derfor boostet man volumsignalet(uklart hvordan) og dermed opplevde man en forvregning av signalet over PA-anlegget. Eller såkalt vreng. Internasjonalt kalt GAIN. Som da altså trekker volumet over beregnet nivå og "farger" med en mer uklar tone. Dette har som kjent senere blitt til et "nytelsesmiddel".

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.