Web Analytics
Jump to content

Dempeteknikk: noe så innmari vanskelig!


AlexanderT
 Share

Recommended Posts

Har lyst å forbedre dempeteknikken min et par hakk. Har vel en ganske vanlig dempeteknikk i dag hvor jeg demper strengene over den jeg spiller på med venstre pekefinger og de under med håndbaken på høyre hånd. For 85 % av det jeg spiller, så funker dette veldig bra. Men så setter vi ampen på hi-gain, og jeg bestemmer meg for å sweepe, så glir tonene inn i hverandre. Dette er ikke fordi jeg er slurvete og raser avgårde. Dette gjelder uansett tempo, og problemet gjelder igrunn kun på vei mot de lyse strengene.

Dette gjelder ikke bare sweeping, men det illustrerer problemet mitt best. Skal man isolere problemet mitt, så blir det altså det å dempe den forrige strengen jeg har spilt på. Prøvde derfor som en test med åpne strenger på hi-gain hvor jeg kun skulle dempe strengene med håndbaken. Men etter at håndbaken ble lagt på, så ble de jo igrunn ikke helt dempet — de "fadet" bare ut. Det gikk bedre om jeg flytta håndbaken nærmere halsen, men jeg kan ikke leve med å picke der borte.

Sliter også med at den nederste E-strengen ringer ut når jeg spiller på de to øverste. Også har jeg problem når jeg bender, at strengene jeg drar med meg lager litt ulyd.

Noen som har noen gode råd? :(

Link to comment
Share on other sites

Når det gjelder sweeping... Jeg sweeper ikke. Hvis jeg må så demper jeg med plekterhåndens handbak, samt med fingeren som nettopp sørget for spilt tone på venstre hånd. Da får du dempet strengen på to plasser, og du slipper at strengen fader ut. Du slipper også uønskede overtoner, noe som kan forekomme.

Når du bender... Når jeg bender demper jeg de strengene "bendes med" med fingrene på venstre hånd... Jeg tror for min del det er en ren reaksjon på at de i 15 år støyet forferdelig. En dag sluttet de å støye, og da hadde jeg vel gjort det som måtte til.

Ettersom det finnes mange måter å gjøre ting på, så tror jeg det er veldig fornuftig å analysere sin egen spillestil og finne ut hva du må gjøre for at ting skal bli slik du vil.

Link to comment
Share on other sites

du mener vel at du demper strengene over med handbaken og strengene under med fingrene på venstre hand..? bruker for øvrig ikke handbaken hvis jeg skal prøve meg på sweeping, løfter jeg fingrene uten at de lager lyd, slik at strengen blir stille. demper dem evt før/etterpå, så de ikke klinger når jeg slår an andre strenger.

Link to comment
Share on other sites

Mulig jeg blander hva som er over og under. Tenker over som lysere og under som dypere.

Hm. Mener jeg gjør de tingene dere nevner, men sliter fremdeles. Skal prøve på nytt når jeg kommer hjem. :)

Skal prøve å dempe bends med venstrehåndsfingre. Tror ikke jeg har prøvd det.

Link to comment
Share on other sites

Mulig jeg blander hva som er over og under. Tenker over som lysere og under som dypere.

Hm. Mener jeg gjør de tingene dere nevner, men sliter fremdeles. Skal prøve på nytt når jeg kommer hjem. :)

Skal prøve å dempe bends med venstrehåndsfingre. Tror ikke jeg har prøvd det.

ok, jeg tenker over som ovenfor, ikke over i toneregisteret.

har ikke akkurat noe spesielt god sweepingteknikk inne, men når jeg spiller sakte klarer jeg fint å spille rent uten at andre toner enn de jeg vil klinger, ved å løfte fingeren "rett"..

Link to comment
Share on other sites

Som en tidligere besatt gitarist av arps i alle former, vil jeg anbefale venstrehåndsteknikken. Du må lære å "rulle" fingrene på venstre hånd etter høyre.

Dempe med høyre tommel? Kan ikke se for meg at det vil fungere hvis en går litt opp i tempo...

Hvis du demper med høyrehåndbak (heletiden) og holder akkordene, kommer du borti noe annet kult kalt maskingevær teknikken som egentlig bare er palm muted sweeping.

Link to comment
Share on other sites

Med sweeping demper du åpne strenger med høyre hånds håndbak og venstre hånds pekefinger (førstnevnte på basstrenger, sistnevnte på diskant), mens du passer på at venstrehånden bare lar én eneste note klinge av gangen. Særlig det siste er ekstremt viktig--fokusér på å la fingrene på venstrehånden 'ta over' for hverandre.

Link to comment
Share on other sites

Som en tidligere besatt gitarist av arps i alle former' date=' vil jeg anbefale venstrehåndsteknikken. Du må lære å "rulle" fingrene på venstre hånd etter høyre.

Dempe med høyre tommel? Kan ikke se for meg at det vil fungere hvis en går litt opp i tempo...

Hvis du demper med høyrehåndbak (heletiden) og holder akkordene, kommer du borti noe annet kult [u']kalt maskingevær teknikken som egentlig bare er palm muted sweeping.

kult:D

Link to comment
Share on other sites

Leste et intervju med Eric Johnson en gang der han sa at han alltid demper strengen ved siden av (den dypere strengen) den han spiller på med fingertuppen. Med andre ord skal fingertuppen så vidt være borti f.eks a-strengen når du spiller på d-strengen. I følge EJ tok det to-tre uker å legge om stilen helt, slik at det gikk automatisk. Det må ihvertfall ha funka for ham, hører sjelden uønskede strenger som står og klinger når han spiller... :D

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Hei!

Jeg har bare skumlest gjennom nå, men hvordan stilling har du på selve venstre hånd? I den siste tid har jeg oppdaget at min egen spilling blir mye renere av å holde en "fri-flyt" posisjon, selv om den er noe kinkigere å få til stødig. Ellers legger jeg gjerne en veldig «mild» palm-mute for å redusere støy, bare såvidt toucher strengene.

Håper det kan være til noe hjelp. Lykke til! <:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.