Web Analytics
Jump to content

Rack !!!


Bobby Peru
 Share

Recommended Posts

Ok, kan se at jeg burde vært litt mer spesifikk. Men jeg har et inntrykk av at de fleste med kjøleskap på scenen har svært overlappende smak ;-)

Jada, like mye overlappende som gitarister ellers i verden.

Jeg er hypp på stor lyd, mye klang, mye effekter -  Aarset, Pettersen-Øverleir, Bill Frisell osv

Riggen til Aarset da han spilte med Bjørn Eidsvåg var overraskende enkel til å låte så fett og stort live. Triaxis -> Quadraverb -> poweramp -> Marshall 1922 eller 1936. Jeg har ikke sett ham spille på mange år, så jeg vet ikke hvor mye stæsj han bruker nå.

Petersen-Øverleir mener jeg har en rigg hvor preampen er en CAE 3+SE og det er en VHT poweramp, mulig 2/50/2. En ganske populær kombinasjon blant rackentusiaster.

De fleste bruker noen pedaler foran preampen og et sett effekter mellom preamp og poweramp, gjerne med MIDI-styring, en mixer for å bevare god tørrlyd. Enkelte kjører wet/dry/wet heller enn stereo, for å holde tørrlyden unna effekt-stæsjet.

Et greit begynner-oppsett er et lite pedalbrett foran preampen, noen rimelige effekter og en mikser mellom, og stereo poweramp og kabinett. Det er gjerne lurt å ta utgangspunkt i hvilken type amp du ellers ville kjørt (Fender, Marshall, Vox, Boogie) og så finne amp-løsning basert på det. Effekter får du overdose av uansett.

Link to comment
Share on other sites

Det blir igjen et spørsmål om hvordan det skal låte, hvor mye penger du vil legge i dette, og hvordan riggen din kobles.

I den rimelige enden av segmentet for multi-prosessorer, dvs bokser som gjør mer enn én ting, finner du for eks TC G-major, Rocktron Intellifex og Replifex, Ensoniq DP/4 (2u), kanskje en Marshall JFX-1, TC M-300, kanskje TC M-one, Alesis QuadraVerb. Det meste av dette på bruktmarkedet. TC G-force er en bra multieffekt, men jeg ville ikke kalle den «rimelig».

Det finnes også en del rimelig dedikerte bokser å få tak i brukt, for eksempel TC D-two, Rolands eldre serie SDD/SDE/SDR eller hva de nå heter, og RSP-500/550, og annet brukt utstyr som ikke er veldig etterspurt. Line6's Pro-serie (Mod/Echo/Filter Pro) er det mange som liker, men så lenge populariteten er høy er prisen noe over rimelighetens nivå.

På delay-fronten er TC 2290 en klassiker, men ikke rimelig. På chorus-fronten har du TC 1210 og Dyno My Piano Tri-Stereo Chorus, sistnevnte sjelden og fryktelig dyr. På klang-fronten, dyre TC-bokser (M3000 o.l.) og Lexicons enheter. Det ser ut for meg som at TC/Lexicon-diskusjonen kun blir et spørsmål om lydpreferanser på et tidspunkt, og trenger noen virkelig en så dyr klang?

De som vil ha en intelligent diatonisk pitch-shifter kjøper gjerne en Eventide, men G-force kan også gjøre dette. Hva prisene er på bruktmarkedet vet jeg ikke. Boksene kan gjerne gjøre flere ting, noen av dem har fx bra klanger som kan konkurrere med TC og Lexicon.

Av disse er det ingen jeg vil påstå er noe en trenger å unngå. Mange av multi-prosessorene har sterke sider som kan være ettertraktet og gjøre en glimrende jobb i en rigg, men det er nok ingen som gjør alt bra. Som ellers er det alltid kompromisser ute og går.

Link to comment
Share on other sites

Bobby stilte meg et par spørsmål i en PM, de kan kanskje være nyttige for andre, så her kommer spørsmålene og mine svar.

Du skriver:  

"De fleste bruker noen pedaler foran preampen og et sett effekter mellom preamp og poweramp, gjerne med MIDI-styring, en mixer for å bevare god tørrlyd."  

Hvordan bruker de da mikseren? "Ser" det ikke helt for meg.

Jeg har skrevet en artikkel i bloggen min om hvordan en kan bruke miksere i gitarrigger, den finner du på: http://gitar.kakeboksen.org/arkivet/000392.html

Der er det flere eksempler, fra enkle oppsett til de mer avanserte. Så kan du spørre om det er noe som fortsatt er uklart.

"Enkelte kjører wet/dry/wet heller enn stereo, for å holde tørrlyden unna effekt-stæsjet. "  

Vil det si at de bruker 1 av stereo kanalene med effektsløyfe, og den andre tørr?

Nei, de har tre kanaler, dvs enten to poweramper eller en stereo poweramp og en topp. La oss si det gjøres med en topp. Da tar du ut tørrsignalet etter preampen, dvs send i effektsløyfen. Dette splitter du og sender til effektene dine, som står på 100% wet og derfor kun sender effektsignal ut. Tørrsignalet sender du tilbake på effekt-retur, og gjennom powerampen i toppen ut til en midt-kasse, dvs "dry". Effektsignalet sendes i stereo til en poweramp, som så har et høyre og venstre kabinett, dvs "wet". Dermed får du wet/dry/wet og maksimalisering av fet lyd. Riggen til Lukather er for eksempel slik, men han bruker en CAE preamp og to stereo VHT-amper.

Link to comment
Share on other sites

Går det an å kjøre preamper i effekt-loopen i en vanlig forsterker-topp??Eller funker bare rack-effekter o.l.?

Det går fint an å kjøre en preamp i en effektsløyfe, men om det låter bra får du selv vurdere. Jeg testet dette en gang ved å sette en Marshall 9001-preamp i effektsløyfen til en Boogie Studio Preamp. Dessverre låt det begredelig.

Dersom du vil ha mulighet til å velge mellom to preamper ville jeg heller brukt en splitter og en A/B-boks, og kjørt preampen i effekt-retur på toppen. Såfremt toppen lar seg bruke som poweramp på den måten, da.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
  • Hei!   Bor i Oslo og er nybegynner på slidegitar. Kjøpte ein billig gitar for formålet, med mål om å bli såpass god at eg oppgraderer gitaren etter hvert.  Har stemt den i åpen E. Har prøvd å lære meg litt selv, og kommet eit lite stykke på vei. Men om eg skal lære ordentlig og komme meg videre, så tror eg det hadde vært ein fordel og fått litt kvalifisert hjelp. Er det noen som kan slide i åpen E, eller som kjenner noen, og som kan lære bort? Og evt pris.   Takker Asgeir
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.