Web Analytics
Jump to content

God gammal rock!


Guest Ziggy Stardust
 Share

Recommended Posts

Har lenge ca bare spilt relaterte ting som Turboneger, Ramones++

Men uansett det jeg hører mest på er jo god gammal rock, men har aldri vært no god på å spille det, tenkte å begynne å spille det skikkelig nå..

Høres sikkert litt teit ut men iom jeg er helt på jordet når det gjelder teori, hvilke skalaer skal jeg begynne med, å hvilke øvelser osv, veit at jeg finner skalaer osv på google, men har ikke peiling på hvilke jeg bør starte med og hva jeg bør lære meg..

Vil lære å spille god rock ala BigBang, er blitt veldig hekta på BigBang det siste året :P

Link to comment
Share on other sites

Å kunne pentatonskalaen ut og inn er til god hjelp. Da vet du hvor notene ligger. Samtidig kan du transkribere alt du kommer over av "gammalrock". Dermed lærer du sjangerens vokabular, og det er igrunn bare å sette igang å lage musikk.

Link to comment
Share on other sites

jess, Men lissom når veit jeg hvor på jeg skal bruke den skalen og hvor den skal være osv, skjønner :P er veldig ny på teorifronten :P

Link to comment
Share on other sites

Forstår det er litt vrient i begynnelsen, så jeg har ikke tenkt å gjøre det så veldig vanskelig. Det er egentlig ikke så veldig vanskelig. Du må rett og slett bare finne ut hvilken key sangen går i. Går den i E moll, så spiller du E moll pentaton over den. Så enkelt er det. :)

Vet ikke om du kjenner til begrepet paralelltoneart, men det vil si at hver moll-toneart har en dur-toneart med nøyaktig de samme tonene i seg. E moll sin paralelltoneart er G dur. Så om du kan E moll pentaton skalaen, så kan du også bruke den over en sang som går i G dur.

Det finnes fem bokser på gitarhalsen som er plassert etterhverandre hvor du har notene til pentatonskalaen. Det du skal vite, er at disse boksene er helt like for alle keys, dur og moll. Forskjellen er plasseringen av skalaen, og hvilken boks du begynner på som varierer. Men som sagt, er bare de samme mønstrene, og de går i sirkel.

Lærer du pentatonskalaen, så lær deg gjerne også hvor du har blåtona. Det blir en ekstra note, og da har vi bluesskalaen. En ting til! En skala er ikke musikk. Er kun som fargene på en palett. Skaff deg Scott Henderson sin Melodic Phrasing video og bli sjokkert. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Det er godt du retta meg der. Har vært litt forvirra på det området, så det var fint å få en definisjon på plass.

Slik står de forresten omtalt i boka Synkope (brukes på VGS musikk) når det er i blues (eller gammalrock ;P) sammenheng:

[...] blåtoner, der tersen synges som en glidende tone fra liten til stor ters eller omvendt, og en tritonus glir opp til kvinten eller ned til kvarten.
Link to comment
Share on other sites

Dermed lærer du sjangerens vokabular,

Den setningen var litt Scott Henderson aktig :wink:

Hehe. Busted! :mrgreen:

Nå er jo filmen hans Melodic Phrasing en av favorittfilmene mine på lik linje med The Matrix og Snatch, og jeg vet ikke hvor mange titalls ganger jeg har sett den. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.