Web Analytics
Jump to content

Watt spørsmål:


LTBR
 Share

Recommended Posts

Her en dag gikk det plutselig opp et lys for meg(på tide kanskje) men samtidig dukket det opp et nytt spørsmål: Hvis en combo er oppgitt med 100w, og så har den to elementer. Betyr det da at hvert element har 50watt? Trodde at i dette tilfellet så hadde begge elementene 100 watt jeg. For hva spiller høyest av en combo med et element på 100w og en combo med to elementer på 50w? I mitt lille hode så er det åpenbart at det er den comboen med ett element og 100watt som spiller høyest. Og hvis jeg har rett i dette så mener jeg at det er feil å oppgi amper med den totale wattstyrken på elementene. Skjønner dere hva jeg mener? Er jeg helt på jordet? Man får ikke 100% sprit heller om man slår sammen to flasker på 50%

Link to comment
Share on other sites

alså hvis noen sier at en forsterker er 100w, så er det FORSTERKEREN som yter 100watt... ikke elementene.. elementene kan tåle 100000w hver de, men forsterkeren er fortsatt bare 100w .. du blander forsterker, og elemtenter..

det er akkuratt som og lese i en elkjøp katalog... "SONY STEREO MED 5000 WATT" .. så er det høytalerne som peaker på 5000w, men forsterkeren er egentlig bare på 20w...

Link to comment
Share on other sites

Forholdet mellom watt og lydtrykk er langt fra lineært.

-1 watt ut gir et visst lydtrykk.

-10 watt gir mer lyd, men ikke i nærheten av 10 ganger så mye.

-100 watt vil naturligvis tyne ut flere desibel, men "utbyttet" blir enda mindre sett i forhold til lydtrykket.

Når det gjelder ditt spørsmål om mest lyd fra "100 watts enkel 12-tommer" og "2X50 watt dobbel 12-tommer", så vil den doble uten tvil spille kraftigere.

Et fullstack (8x12-tommere) kjørt med "bare" en 50-watts topp, vil på sin side lage enormt mye kraftigere lyd. Dette på tross av at forsterkeren bare har halvparten av effekten til den 100 watts komboen.

Følsomheten til elementene i høytalerkassa er viktig. Man kan sammenligne høytaleren med en bil, forsterkeren med motoren, og antall watt med antall hestekrefter.

Alle vanlige biler klarer i det minste å nå en fart på 100 km i timen, selv om de måtte ha en motor på så lite som 50 hestekrefter. Skal du med den samme bilen oppnå 200 km/t, altså dobbelt så mye, må du gjerne ha fire ganger så mange HK.

La oss nå si at denne farten igjen skulle dobles, til 400 km/t. Med en fem-dobbling av antall hestekrefter vil du kanskje begynne å nærme deg. Kanskje.

Forholdet mellom høytalere og forsterker fungerer på samme måte. For å øke lydstyrken med bare 3 db, må du gjerne fordoble effekten. Det blir garantert mer volum hvis du i steden får satt flere elementer i sving.

Håper det gikk opp et lite lys? :)

Link to comment
Share on other sites

Dette er et vanskelig tema, men det som kalamazoo sier er korrekt.

Jo flere elementer - jo mere luft vil bli satt i sving, selv om det ene av 2 elementer ikke svinger like mye som et element plassert for seg selv. For å si det enkelt - de 2 elementene vil hver svinge litt svakere, men til gjengjeld forsterke hverandre og spille høyere.

En annen ting som skal sies er at forsterkere ikke nødvendigvis gir den wattstyrken som oppgis. En rørforsterker vil kunne gi mye mer styrke enn en transistorforsterker, fordi wattstyrken måles på et visst nivå av vreng i forsterkeren, og rørforsterkere vil vrenge "mykere" når man kommer over dette nivået enn en transistorforsterker.

Mao. En rørforsterker på 100W som spyr ut 150W, vil låte mye bedre enn en transistorforsterker på 100W som spyr ut 150W (for å bruke veldig grove tall).

Når det gjelder comboene du snakker om, betyr wattstyrken som er vist på dem hvor mye de tåler å bli presset. Selv om de nok tåler en del mer enn det som er oppgitt, vil en 90W høyttaler tåle mye mer enn en 25W høyttaler. De vil forstatt spille like høyt hvis du kobler de til en 25W forsterker. Det er forsterkeren som bestemmer hvor høy lyden blir, ikke hvor mye elementet kan tåle.

Det betyr at hvis du har to elementer på 50watt hver, spiller de ikke halvparten så høyt som to elementer på 100watt. De tåler det dobbelte.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.