Web Analytics
Gå til innhold
 • Bli medlem

Ønsker å kjøpe El gitar, men vet ingenting om El


Anbefalte innlegg

Hei.

Jeg vet egentlig ingenting om El gitar, men øsker å kjøpe.

Det jeg lurer på er lyden.... er det forsjellige gitarer for forsjellige lyder, eller er dette noe man stiller på gitaren ?

Og i såfall, hva slags lyder har de forjellige gitarene?...

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gitarer låter forskjellig, men kanskje ikke så mye at det betyr noe for sitt første gitarkjøp. Jeg spør ofte førstegangskjøpere om hvilken type musikk de liker? Det er ofte et godt utgangspunkt når en ser etter en ny gitar.

Endret av blaamann
 • Liker 1
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei

For elektriske gitarer, den svenske Hagstom er gode gitarer og gir mye for pengene. For eksempel Tremar Viking Deluxe. Selv om dette er rimelige gitarer er det en god del profesjonelle som bruker dem. På Hagstroms hjemmeside (Hagstrom.com) har de også lydtester på de fleste gitarene. Da velg den du liker, kombinert med det utseende du liker best. Videre kan du finne mange demoer og vurderinger på internett.

Og på forsterkere så er Boss sine forsterkere som kom ut for et par år siden mektige gode. De er også ganske rimelige. Kjøp en av de større, da mektigere lyd, og du kan skru de langt ned for innendørs.

Og lyden, den steller du både på gitaren og enda mer på forsterkeren. 

Lykke til. Det er viktig å være glad i utstyret sitt, så kjøp ikke det aller billigste

Endret av LasseN
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er vel fire klassiske elgitarkarakter:

Fender Stratocaster og Telecaster, Gibson Les Paul og div Gretsch m/ Filtertron-pickuper.

For å høre særpreget til de forskjellige gitaren, hør på gitarister som er kjente for å spille på nettopp disse gitarene.

Andre kjente lydkarakterer er Rickenbacker, Gibson SG og ES-335 og Epiphone Casino/Gibson ES-330.

På åttitallet kom de såkalte superstratene som vel er et forsøk på å blande Stratocaster og Les Paul, m/ humbucker-pickup i bridge, som en Les Paul, men vibarm og mer ergonomisk fasong som en Strat.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei, 
Nå vet jeg ikke hvilket budsjett du har, eller om du har spilt akustisk gitar tidligere, så du får ta det jeg skriver med en klype salt. Jeg tenker at du kanskje ikke har spilt noe tidligere?

Jeg ville gått for en Squier Classic Vibe, Stratocaster- eller, kanskje aller helst, Telecaster-modell. En Telecaster har få deler, er lett i bruk, har ikke flytende bro (som gjør alt enklere) og gitarene byr på mange klassiske lyder. Det klippet du viste høres (for meg) veldig "Telecaster" ut. Om du har spilt akustisk gitar tidligere, og vet at gitar er noe du skal fortsette med, ville jeg lagt mer penger i gitaren.

Lydene man får i en gitar kommer i all hovedsak fra forsterkeren. Gitaren er viktig for lyd, men særlig i starten er ampen (slangord for gitarforsterkeren) det som former lyden mest. Jeg ville uten å tenke meg om gått for en Boss Katana. Denne ampen byr også på mange forskjellige lyder, slik at du kan spille mye forskjellig. En Boss Katana passer alle ferdighetsnivåer og er veldig god for hjemme-spilling. 

Lykke til på ferden :)

Edit: Så budsjettet ditt nå. Spar litt penger, ev. lån noen kroner av mor, far, besteforeldre eller søsken om det er mulig. 2000kr er rett og slett ikke noe særlig å rutte med om man skal ha utstyr som gir litt spilleglede. 

 • Liker 1
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Budsjett på 2000 er kanskje litt snaut.

For 3000- 4000 kan du antakelig finne en ok brukt elgitar og forsterker med innebygd høytaler på Finn.no.

Men søk på den gitaren du finner på Finn på internett før du kjøper og hør på vurderinger og demoer. Og kjøp heller en eldre litt sterk og tung forsterker enn de nyere på bare 5 og ti Watt.

Endret av LasseN
Lenke til innlegg
Del på andre sider
14 minutter siden, LasseN skrev:

Og kjøp heller en eldre litt sterk og tung forsterker enn de nyere på bare 5 og ti Watt.

Tja, det kan jo være delte meninger og akkurat det.

Men, ellers enig i at budsjettet nok er noe i snaueste laget.

 • Liker 1
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjør på med en brukt Squire Strat og en Boss Katana Mini eller Roland Cube forsterker. Kommer innenfor budsjettet da. Ligger flere på finn i din prisklasse. Eventuelt vent til det dukker opp en Telecaster i prisklassen. Gjelder å ikke være for kresen i din prisklasse. Kjøp noe, spill og oppgrader til en bedre gitar etterhvert hvis det blir aktuelt. 

Søk både etter Squire og Squier. 

20200412_182309.jpg

Endret av Troll
Lenke til innlegg
Del på andre sider
21 minutter siden, askret skrev:

Trådstarter må lære seg dette med en gang:

https://shop.fender.com/en-NO/squier/

bilde.png.bed2047c801b297ca2b1edf17beefc93.png

Det er umulig. Dønn umulig. Har prøvd i over 15 år nå 😊 Når en endelig tror at man kan det, så kommer Esquire på bannen og tar deg. 

Endret av Troll
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

 • Lignende innhold

  • Av per h
   Hei, 
   Jeg bruker westone in ear, er fornøyd med in ear...., men for den litt "tynne" lyden, og gitar har mer veps lyd, altså en annen lyd enn hva som kommer ut av ampen, det er vel bare å skru på stripa tenker jeg...eller am i wrong?
  • Av eagle69
   hei. Har en Vox AC15 der basslyden kommer og går i perioder. Vet noen hva som kan være galt?
  • Av Lasse gitarist
   Noen her som kjenner til Valley Arts California PRO U.S.A gitarer og hvordan dem er? Kan den sammenlignes med noen andre gitarer?
  • Av cantus
   For en stund tilbake lagde jeg en video sammen med assistent teknikeren min i studioet mitt. Tenkte det kanskje var av interesse.
   Her har jeg 13 forskjellige mikrofoner på nøyaktig samme kilde/plassering. For å få samme lyd brukte jeg en Akai HeadRush pedal til å loope signalet, deretter satt jeg samtlige mikrofoner fra samme avstand, rett på høyttalerelementet (on axis). Gitar er Les Paul Jr og amp er BadCat Panther.

   Hva syns dere låter best? Er det noen som skiller seg ut ekstra mye?
   Om dere har noen ønsker til lignende tester så gi beskjed
  • Av Affen
   Noen tips til rimelig men bra lydisolasjon? Tenker på til mancaven min
 • Siste aktive tråder

  • Jeg tror jeg foretrekker det litt smalere designet på Duesenbergen, men det er jo smak og behag. Mulig jeg ombestemmer meg i morgen. Føler at Duesenbergen ser bedre ut i kombinasjon med ashtray-bro, mens Bigsby ser bedre ut med disse broene:
  • https://www.facebook.com/events/751888675377456/ Tillater meg å hive meg på promokjøret igjen. Vi har spilt en del konserter i år, men dette er den første på over en måned, og vi gleder oss såpass at vi promoterer litt. Med oss har vi ei heilekte amerikansk rocketrubadur-legende, og et av meget få Trondheimsbaserte afrobeat/krautrock-ensembler. Dette er altså på papiret tre veldig forskjellige artister, men det er bare så riktig at de skal dele scene. Så nu er det bare å dukke opp altså! Bare 45 plasser, så det gjelder å være litt tidlig.
  • Burde definitivt spilt på ampene og prøvd noen selv. Skal jeg følge samme taktikk som deg, så bør jeg selge min Blackstar fordi du ikke likte den - men personlig syns jeg den er på lik linje som mine tidligere ampe. ENGL Fireball, Orang OR15, Marshall JVM ++ andre amper som koster 5x. (Blackstar kostet meg 2k). Den har kanskje fått 80% gode reviews, men det vil alltid være noen som er uenig.  Husk også at f.eks Marshall Vintage Modern 50W er mer stuevennlig enn Vox AC30 på 30W. Deter stor forskjell på hvordan ampene er bygget.     
  • Joda, spillbart blir det absolutt. Hvordan den ender opp rent estetisk er et annet spørsmål.... Jeg har nå bestemt meg for å strenge denne opp nashville style, og dermed gjenerobre en annen av telecasterne mine til normal tuning. Progresjonen utover høsten vil være nokså uforutsigbar, og jeg kommer ikke til å oppdatere tråden særlig ofte. Kanskje ikke før den er noenlunde ferdig og prøvespilt. Angående selve settet; jeg har vel mer enn antydet at man trenger _litt_ mer erfaring og skills enn det å kunne justere trussrod og intonasjon en gang i mellom for å regne med å få til et brukbart resultat - og da baller det på seg med arbeidstimer og merutgifter (er man heldig får man låne noe verktøy). Kanskje man ikke har utstyret til å utføre en l/c og aldri gjort det før, erfaring med finisharbeid, prinsippet bak å shimme en hals, plugge skruehull for å bore opp nye, forstå hvordan en trussrod virker, forstå et loddeskjema, sette opp toppsadelen etc etc. Det sagt; misforstå meg ikke, dette er ikke bygging i "luthier"-forstand, dette er mer som å sette sammen LEGO-klosser fra 3.sorteringa, blandet med klosser fra piratprodusert LEGO som egentlig ikke passer helt uten å file og pusse. Settet er IKKE plug-and-play, selv om det kan forstås slik i salgsteksten (gjelder vel forøvrig storparten av alle slike billigsett). Som @Audun sa lenger opp, egeninnsats må påregnes. En bratt læringskurve for nybegynneren/amatøren dette, men har man fått gjennomført noe slikt tilfredstillende til slutt kan man jo sitte igjen med verdifull erfaring og kunnskap til å gå på flere prosjekter. Skulle det skjære seg fullstendig underveis har man jo ikke det største økonomiske tapet.
  • Jøss. Hvem skulle trodd én enkelt tråd kan påføre noen en så påfallende følelse av tomhet 0.O Jeg har ampen for deg, hvis du kan leve med single ended-/Klasse A-brum. Headstrong Santa Cruz m/ 12” element. Crème de la kræm blackfacelyd, valgfritt oktalt utgangsrør, høy nok renlyd for stuebruk, lav nok sluttrinnvrenglyd for stuebruk. Fenomenal romklang, line out, da workz. Jeg må være gal som tenker på å selge den.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.