Web Analytics
Jump to content

Inlays til gammel Les Paul-kopi


Recommended Posts

Morn! Kjøpte meg nettopp en gammel Burny med behov for litt TLC. Det er en 1975-modell, FLG-100, så en av de første. Dessverre viser det seg at innleggene stikker opp en hel del enkelte steder, og jeg hadde håpet på å bare varme dem opp, løsne, renske opp og lime på plass igjen. Etter å ha løsnet første innlegg, som fikk svak bananform feil vei, ser jeg at innlegget ble helt hvitt av varmebehandling (loddebolt og liten våt fille som jeg passet på å holde unna binding og bånd). Jeg lurer på om ikke det enkleste rett og slett blir å kjøpe et nytt sett med innlegg. Opprinnelig er jeg ganske sikker på at både disse gitarene, og originalen (LP Standard) på tiden hadde "mother of toilet seat"/celluloid, så det mest riktige blir kanskje å bruke det. Det beste hadde selvfølgelig vært å finne noen som matchet de andre innleggene, slik at jeg muligens hadde sluppet unna med å skifte bare noen av dem. 

Nå har jeg sett noen videoer hvor de installerer nye innlegg. Det virker som de fleste bruker ekte perlemor, som er ganske greit å slipe til. Er celluloid ev. like greit å jobbe med? Er det noen som har anbefalinger til svakt "aged" innlegg? Ev. andre tips?

Det er mulig jeg kan slipe til de gamle innleggene slik at de passer igjen også. Regner kanskje med at det hvite belegget som ble etter at jeg varmet dem opp lar seg slipe ned, men er også redd for at de skal sprette ut til sin konkave form (sett ovenfra) igjen hvis jeg klemmer dem ned og limer med superlim.

 

 

1 fret inlay burny.jpg

Link to comment
Share on other sites

Har noen erfaring med hele plater/ark med celluloid materiale vs ferdige sett? Innleggene her er nok ikke helt identiske med originale LP innlegg, men kanskje 1 mm lavere enn de jeg finner på nettet, og 2 mm smalere. Er det greit å trimme ned med kniv, eller bedre å bare forme fra ark ut fra de gamle innleggene?

Link to comment
Share on other sites

Takk. Ja, at det antenner lett kan jeg skrive under på, da jeg i går varmet opp et innlegg jeg hadde tatt opp for å kunne forme det litt med fingrene. Det kom en liten gnist ut av varmepistolen, og *poff* innlegget var i full fyr. Kan tyde på at det er nitrat-celluloid, da nyere plast/akryliske innlegg bare smelter (har jeg hørt)?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ok, da fikk jeg inn en pakke med inlays fra USA og har prøvd å forme til. De var litt oversize både ene og andre veien, men slipte ned langsida en snau mm og skrapte inn sidekonturene med en liten skalpell. Det var ganske lett å få til. Deretter pusset jeg yttersiden av innlegget mot 80-papir mot innsiden av en elastisk søplebøtte for å få en tilnærmet 12" radius  så innlegget passer rett inn. Så blir spørsmålet hvordan en best gjør det med å fylle opp tomrom og slipe til innleggene når en har fått dem på plass. Siste finpussen. Tar gjerne tips der. Tenkte å bruke superlim (klart). Mener det har sånn aksellerator(?) som følger med også (sånn stor og liten flaske en får kjøpt på Biltema). 

IMG_20191028_182244.jpg

IMG_20191028_210954.jpg

IMG_20191028_211042.jpg

IMG_20191028_211050.jpg

IMG_20191028_213345.jpg

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Da har vi kommet litt videre her. Alt begynner å ta form, inlays ble ikke altfor gale. Pen gitar. Nå må jeg bare finne ut om jeg vil ha plekterbrett eller ikke, og fikse bridge-pickup. Den låter veldig svakt, og måler 1.6kOhms, mot 7.7 på halspickup (er identiske pickuper, i følge stempling). Tenkte jeg skulle åpne opp og se, men er det noe håp? Skulle ikke 1 defekt coil gitt ca 3-4 kOhm? 1.6 virker veldig lite, synes jeg. 

Har bytta ut alt av pot-er til 500A, og slengt inn noen halvgreie kondensatorer og koblet på gammel LP-måte. Bryter burde nok skiftes på sikt, men den jeg hadde liggende var litt i korteste laget, så måtte bare bruke den gamle (men den virker). 

IMG_20200409_193722.jpg

IMG_20200409_193413_1.jpg

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Volum-pot til bridge-pickup viste seg å kortslutte til skjermingsmalinga på gitaren. Roterte den litt, og pickupen funker som bare det. Kjempelyd fra begge pickuper, noe av det bedre jeg har hørt.  

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg bor i Arendal, og jeg planlegger å kjøpe en gitar jeg gjerne vil ha profesjonelt setup på kort tid etter jeg mottar den. Er villig til å reise et lite stykke, men leter helst etter noe nærme Arendal. Noen som har noen plasser de anbefaler?
  • Har ikke vært innom her på en god stund. Trodde hele greia var avviklet, men så er det jo ikke - foreløpig i hvertfall🤔
  • Den som ideelt passer, i følge nettbutikken er på RMS-effekt: 250W - Toppeffekt: 350W, så du har nok rett:) Ja det er et relativt lite anlegg, men jeg tror det holder i et kjellerlokale eller øvingsrom. Jeg øver mest med hodetelefoner så jeg trenger å høre det jeg holder på med, i rommet, og det går ikke her jeg bor.
  • Det blir for avansert for meg. Jeg trodde det bare var å plugge i en gitar og spille i vei. Visste ikke om den pickupen. De selger også uten så det var en slik jeg så for meg, men hvis man trenger ekstrautstyr så blir det noe annet. Jeg har en Gibson Les Paul og ønsker meg en svart Fender Stratocaster. Det er alt jeg trenger av El gitarer og jeg liker ikke tanken på å koble på ekstrautstyr. Jeg så også nettopp på manualen og tror jeg trenger å tenke litt på dette, men det blir neppe aktuelt. Utrolig flott sak likevel, i hvert fall når de tester den på Youtube. Jeg er en enkel sjel og vil ha det enkelt. Derfor har jeg mye nesten ubrukt utstyr, eller bare testet for å se at det funker når man får det hjem, som skal ut på Finn når jeg en eller gang får den rette spiriten. Boss BR 800 Muligens en nyinnkjøpt Yamaha MG10 XUF Yamaha PSR-S670 keyboard (veldig lite brukt) Taylor 327e V-Class (så godt som ny) En del pedaler (Kun testet) Muligens forsterkeren til PA anlegget jeg nevnte. (Ny, kun testet) Og en del mer jeg ikke kommer på i farta. Jeg er redd det ville blitt en Roland GR55 GK i tillegg som skulle ut på Finn.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.