Web Analytics
Jump to content

Jordingsstøy i gitar


Recommended Posts

Hei!

Jeg har nettopp kjøpt meg en Guitar Workshop Strat :) som trenger litt koz, klappz og kjærlighet på elektronikkfronten. Den trengte både ny volumpot og ny 5-veisvender. Orginalt var alt montert på en metallplate, sikkert for å jorde alt grundig, på denne måten: 

20180320_171830.thumb.jpg.f344c56e68ed1881a2fc730962775cfd.jpg

Metallplaten:

20180320_171801.thumb.jpg.4c1313edef0497e0c0eec288e9482bbf.jpg

Underveis møtte jeg på en hel bråte med utfordringer. Først var det ikke plass til et volumpot i fullstørrelse, men litt bøying med tang løste det. Så fungerte ikke venderen som den skulle. Den kom rett og slett ikke langt nok gjennom gitarkroppen når den var montert på platen. Løsningen på det hele var å fjerne metallplaten, finne relevant koblingsskjema hos Seymour Duncan og svinge loddebolten med mot og høy moral. Slik:

20180320_171642.thumb.jpg.711c024c5994f9aff5b095fcfae518c8.jpg

Men noe er ikke som det skal. Det brummer som om jordingen ikke er i orden, selv om jeg innbiller meg at jeg har koblet riktig. Det er tross alt ikke første gang jeg lodder i en gitar... Det ser rimelig rotete ut rundt volumpotet, fordi kablene fra pickupene (HSS fra Duncan) er skremmende korte. Det rareste er kanskje at det er mer støy når jeg tar på strengene enn når jeg ikke gjør det. Det er også stille og fint når jeg tar på kabelen til forsterkeren.

Spørsmålet mitt er vel egentlig om jeg har dummet meg rett ut ved å fjerne plata, om jeg har koblet riktig eller om det eventuelt er andre ting jeg har oversett.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror det. Det går jord fra tonepot til volumpot til tremolo. Men når jeg tenker meg om, går det vel ingen jord fra vender til volumpot annet enn til det ene øret. Men det er jo per oppskrift.

En tanke er å bytte ledningen til tremoloen. Den virker gammel og har kanskje ikke best kontakt.

Link to comment
Share on other sites

Hm- nei, egentlig ikke, ut over at jeg hadde målt motstand på jord mellom alle delene. Det er ikke så lett å "se" hvordan det er loddet, men i utgangspunktet kan jeg jo mene at jeg tror du har gjort en bra jobb. Fine loddinger, ikke for lange kabler, i det hele tatt..
Du har bare ett jordpunkt, og ikke flere? (Bare spekulasjon nå, altså.)

Link to comment
Share on other sites

Noen ganger er jordingsstøy lett å finne ut av. Andre ganger kan det minne mer om trylling enn vitenskap. Kobbertape er en grei måte å bli kvitt problemet på, så det er en grei snarvei. Du trenger strengt tatt ikke en "ledning" for å jorde i kobbertapen, siden potmetere og bryter får kontakt med kobberet uansett.

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

ups :P 

Høres ut som en forstyrrelse i signalveien hvis det er mer støy av å ta på strengene. Dvs noe som er koblet mot signal som ikke skal være der og når du tar på bridge, så berører du signalet istedenfor jord. Antageligvis har du forvekslet en leder eller to ett eller annet sted :) Tipper at du har byttet om signal og jord om hverandre på en av pickupene, eller kanskje et annet sted. Sjekk koblingene igjen, og sjekk at du har riktige fargekoder på koblingsskjemaet ditt. 

Lurer også på om gitarkabelen din har jording i begge ender, eller om det er den type kabel med flytende skjerm som bør kobles i riktig vei. 

Edited by Troll
Link to comment
Share on other sites

Nå ble det jaggu teknisk her... Har ikke forvekslet signal og jord fra pickupene, men pickupene er gamle og har dårlige og korte/skjøtede ledninger. Kanskje det ligger noe problem her. Er det skrekkelig vanskelig å bytte ledningen i en mikrofon?

Gitarkabelen min er en Evidence Lyric som har en pil i ene enden. Den skal i forsterker, og det gjør den.

hvordan bytter man fase i kabelen, SteikBacon? Tenker du på gitarkabel eller mikrofonkabel?

Link to comment
Share on other sites

55 minutter siden, Roger Wilco skrev:

Nå ble det jaggu teknisk her... Har ikke forvekslet signal og jord fra pickupene, men pickupene er gamle og har dårlige og korte/skjøtede ledninger. Kanskje det ligger noe problem her. Er det skrekkelig vanskelig å bytte ledningen i en mikrofon?

Gitarkabelen min er en Evidence Lyric som har en pil i ene enden. Den skal i forsterker, og det gjør den.

hvordan bytter man fase i kabelen, SteikBacon? Tenker du på gitarkabel eller mikrofonkabel?

Du skrev at det er stille å fint når du tar på kabelen rett i amp. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.