Web Analytics
Jump to content

Hvor mye watt kreves på bandøving


Recommended Posts

En kompis av meg kom med et godt spørsmål som er litt vanskelig å svare på. Hvor mye watt trenger han i en forsterker for å spille høyt nok på øving. Musikken er black/death metal, så volumet blir gjerne ikke lavt. Han spør blant annet om en Blackstar HT-20 vil klare seg. Selv brukte jeg tidligere en Orange TH30, og den gikk stort sett med volum på rundt 5 på bandøvinger. Min Boss Katana 100 klarte seg med master på godt under halv. 

Tar gjerne imot innspill her!

Link to comment
Share on other sites

Det kommer veldig an på forsterker og sjanger. For min del liker jeg rundt 50w, da har jeg plenty med headroom. Har også en Tiny Terror på 15w som ikke har noe problem å henge med på en øving, men da er det ikke mye dynamikk å hente.

For klassisk rock/metal trenger du ikke så mange watt, fint med litt vreng fra slutt-trinnet.  Moderne "tight" metal er stort sett preamp-vreng, da er det greit å ha litt mer watt å gå på.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hadde til sammenligning en ENGL Fireball 60W som forsvant litt i "grøten". Mens andre amper tilsvarende Marshall kuttet bedre gjennom, selv ved tilsvarende styrke. Skriver hvertfall under på at det kommer veldig an på forsterker :) 

Link to comment
Share on other sites

Har spilt med VOX AC15 og Blackheart Little Giant, begge 15W, og begge har klart seg på høylytte punkrock-øvinger, men da på bortimot full spiker. Det låt jo kanon til den bruken, men jeg ville nok i et metallband gjerne hatt litt mer headroom og preamp-vreng for å tighte opp.

Om han allerede eier en HT-20 så er det jo bare å prøve, men jeg ville nok ikke satset på mindre enn 30W om jeg allikevel skulle kjøpe noe, med mindre det sitter i en veldig effektiv høyttaler.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Duckling skrev:

Har spilt med VOX AC15 og Blackheart Little Giant, begge 15W, og begge har klart seg på høylytte punkrock-øvinger, men da på bortimot full spiker. Det låt jo kanon til den bruken, men jeg ville nok i et metallband gjerne hatt litt mer headroom og preamp-vreng for å tighte opp.

Med mindre det er Blackheart Handsome Devil du snakker om, så er Little Giant'en på bare 5 watt. ?

Link to comment
Share on other sites

Brukte en Vox AC15 på rockeband-gig et par ganger, da var volumet ca. halvveis. På øving med metallbandet kjører jeg vel 5150en (med to utgangsrør fjerna, = 60W) på ca. 3. Da gjennom et Marshall 1936, som ikke akkurat kutter gjennom sånn sjukt mye i forhold til mitt Orange 212 med V30 :) 

Link to comment
Share on other sites

Trommisen setter vel standarden, oftest. Hardtslående trommis gjør at man må opp ganske mye i volum ift. normaltøft volum. Mulig 20 rørwatt duger, men jeg tenker 50W for å ha litt å gå på.

Og som bassist tenker jeg minst 300W, og minst 5 ganger effekten til gitaristen (hvis ampen hans presses litt).

Edited by sarge
Link to comment
Share on other sites

Hvor langt er et tau?

watt som vokunindikator er vanskelig. Det er ofte mer volum i den første watten enn alle de påfølgende tilsammen.

også;

hvor høyt spiller bandet og da særlig trommissen din?

liker du endel headroom og dynamikk?

hvor effektive er og hvor mange høytalere er kobla på ampen?

det gjelder å finne riktig kombo. Pun intended? 

jeg stortrivdes med å stille volumet med denne når jeg spilte i band. Både dempeledd og effektforsterker https://www.badcatamps.com/bad-cat-amplifier-parts-and-accessories/unleash-v2-attenuator-re-amplifier

Link to comment
Share on other sites

Takk for gode innspill! Vet selvfølgelig godt at det ikke finnes noe fasitsvar på dette, var bare interessert i å høre alles personlige erfaringer. Konkluderer med at 20-30w går bra, men at 50w og over er ideelt for sjangeren. 

Link to comment
Share on other sites

Jeg har en 40W Marshall kombo (DSL40C). Den holder såvidt headroom-messig. Ville aldri hatt noe mindre. Spilte inntil nylig med en som brukte en 15W Fender Blues jr. Den holdt aldeles ikke. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Similar Content

  • By psychotropic
   Hva gjør man hvis man ikke har mulighet til å mikke opp et gitarkabinett hjemme i stua, men ønsker å gjøre opptak fra en gitarforsterker?
   Kan man f.eks bruke en forsterkertopp som har line out og sende signalet inn i lydkortet?   
  • By gibsoneirik
   Hei, jeg trenger sårt deres råd når det kommer til min nye gitarforsterker VOX AC10C1
   Jeg kjøpte nylig en VOX AC10C1 i USA, da jeg fant den betraktelig billigere der enn i Norge. Det jeg nå har skjønt, er at jeg kankskje ikke tok nok omtanke omkring forskjellen i strømnett mellom Norge og USA. Det har seg sånn at når jeg skulle prøve forsterkeren her i Norge, sluknet den nærmest umiddelbart etter å ha vært koblet til strømmen og fungerer således ikke nå. Den lyste et kort sekund og avga lyd, men sluknet så og fremtrer nå helt død.
   Jeg brukte en relativt god adapter mellom strømkabel og kontakt da ledningen var av den amerikanske typen med tre stikkere. Selve forsterkeren er 120V 60Hz 100W. Ved hovedinputen står det 250V, T1.25AL, og følgende tekst "Use only with a 250V fuse". Ledningen jeg brukte er den ledningen jeg fikk med, en 10A 125V AC. Jeg har óg forsøkt ved en 250V kabel fra den forrige forsterkeren jeg hadde, og det ble fremdeles ingen respons.
   Jeg lurer derfor på hva som kan være problemet. Jeg antar at det er sikringen i forsterkeren som kan ha gått? Eventuelt noe annet? Tror dere forsterkeren ellers er fin?
   Er dette noe som kan ordnes på egenhånd eller bør det profesjonell hjelp til? Hvor er det isåfall mulig å få forsterkeren fikset i for eksempel Bergen? Fikser 4sound forsterkere?
   Tusen takk på forhånd for all god hjelp, håper veldig på og få ordnet dette!
   Ser frem til å høre fra dere. 
  • By Vegard Følling
   Hei!
   Har en Roland Bolt 60 gitarforsterker fra ca. 1980. Noen som vet hva den kan være verdt?
   På forhånd takk!


  • By Mu sick mainn
   Jeg har blitt eier av en helt unik forsterker. Den har stått stuet bort på et loft i Snåsa. Det er en 1951 modell Telrad (telefonradio) TGF 10/5, produsert av Telrad radiofabrikk i Oslo. Den er 70 watt og har 5 norskproduserte høytalerelementer. Kontrollpanelet har 5 knotter: vibrato, diskant, bass, kanal 1 og kanal 2. Den har tre inngsanger, 1, 1 og 2. Jeg har rådført meg litt med Jan Erik Moe (Big Moe), en formidabel bluesmann, som har 2 Telrad`s og noen Skau forsterkere. Han mener denne er en av de tidligste forsterkerne i Norge og var egentlig ment for trekkspill! Forsterkeren er i god stand og de originale philipsrørene står også i. Til og med prislappen står på baksiden. Den kostet 1661 kroner i 1951, som var mye penger den gangen. Jeg vet at kassen er bygd av Birger Sparbo, som også bygde kassene til Skau forsterkerne. Det var en merkelig og mektig opplevelse da jeg skrudde den på og plugga i ledningen. Alt er inntakt og den spiller utrolig gromt! En mere varm og naturlig lyd har jeg aldri hørt fra en forsterker! Jeg eier fra før en vox amp, som jeg inntil nå syntes spiller fantastisk.....
   Dette er helt utrolig og veldig stort for meg!
   Vet du noe om denne forsterkeren, verdi etc., vennligst ta kontakt!


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.