Web Analytics
Jump to content

Hvordan velge komponenter?


Recommended Posts

Jeg har sånn smått begynt å lefle med modding, og lærer meg litt om elektronikk underveis. Nå sitter jeg og kikker på sidene til elfa.se fordi de var de eneste hvor jeg kunne finne komponenter med de verdiene jeg skal ha. Problemet er at når jeg søker etter transistorer resistorer med en gitt verdi, så får jeg gjerne opp et hav av alternativer! Ingen av sidene som jeg har henta oppskriftene for mine prosjekt fra, kommer med så mye som et kvidder om hvilken 270 ohm/5-watt motstand det er jeg trenger... Her er de fire toppresultatene:

- https://www.elfa.se/en/wirewound-resistor-270-ohm-arcol-v5a-270r/p/11086101?q=+270+ohm+5+watt&page=2&origPos=2&origPageSize=25&simi=84.18

- https://www.elfa.se/en/wirewound-resistor-270-ohm-10-vishay-kka050b2700klj000/p/16024630?q=+270+ohm+5+watt&page=3&origPos=3&origPageSize=25&simi=84.18

- https://www.elfa.se/en/wirewound-resistor-270-ohm-arcol-acs5s-270r-tr/p/16064364?q=+270+ohm+5+watt&page=4&origPos=4&origPageSize=25&simi=84.18

- https://www.elfa.se/en/resistor-270-ohm-panasonic-automotive-industrial-systems-erg5sj271/p/30015753?q=+270+ohm%2F5-watt&page=1&origPos=1&origPageSize=25&simi=84.22

Så hvordan velger man egentlig komponenter?... Jeg tror jeg skal spare dere for å gå så veldig inn i detaljer for de enkelte komponentene, jeg kan jo ikke spørre for hver bidige jeg skal ha!

 

EDIT: Glem det. Jeg har noen timer med nettsøk og lesing foran meg ser jeg...

Edited by Kerplunk
Link to comment
Share on other sites

Det enkle svaret i forhold til forsterker-bygging eller modifisering er å bruke 1W metallfilm motstander til alt, unntatt der hvor høyere watt-styrke er spesifisert/naturlig å velge. Da er det ofte "Metal Oxide" som brukes.

Dette er selvsagt grov overforenkling. Mange steder i en typisk forsterkerkrets er det helt kurant å bruke 0,5 W, men prisforskjellen på 0,5W og 1W er minimal, så da vil jeg personlig foretrekke å forenkle logistikk/innkjøp ved å kjøre en variant.

Kondensatorer/capacitors er mer smak og behag. Jeg bruker gjerne Polypropylen, pga. prisen. Noen ganger Sprague Orange Drops, et velprøvd alternativ for gitarforsterkere. En vakker dag skal jeg bygge 2 tweed Champ forsterkere med alt identisk utenom kondensator-merkene, for å teste om det virkelig er noen merkbar forskjell.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nå blir det litt dobbeltposting her, men når jeg kjøpte deler til Valve Jr-prosjektet mitt, så gjorde jeg det så enkelt som å kikke inn i ampen og så kjøpe samme type men med nye verdier. Hadde ikke du to Valve Jr? Det hadde vært spennende å kunne kjørt a/b test av forskjellige verdier eller typer for å se hva de gjør. Har du modda de likt?

Link to comment
Share on other sites

På ‎13‎.‎11‎.‎2017 den 23.28, Kerplunk skrev:

Nå blir det litt dobbeltposting her, men når jeg kjøpte deler til Valve Jr-prosjektet mitt, så gjorde jeg det så enkelt som å kikke inn i ampen og så kjøpe samme type men med nye verdier. Hadde ikke du to Valve Jr? Det hadde vært spennende å kunne kjørt a/b test av forskjellige verdier eller typer for å se hva de gjør. Har du modda de likt?

Stemmer, 2 VJR. Den første er det såpass lenge siden jeg rotet med at jeg ikke husker helt hva jeg gjorde, men byttet i hvert fall utgangstrafo og fikk ned B+ spenningen (forsterkeren har for høy bias). Det var et læreprosjekt, visste knapt forskjell på ohm og volt når jeg begynte. Tror ikke jeg gjorde så mye for å få forsterkeren til å skifte tonal karakter. På VJR #2 har jeg også skiftet trafo og endret noen komponentverdier. Har tenkt å skifte ut hele kretskortet med "turretboard" fra Watts audio bare for moro skyld.

Jeg har ikke vært så flink til å dokumentere/skrive ned det jeg har gjort, det er nesten en forutsetning for å kunne vurdere hvilken effekt ulike endringer (av komponenter m.m.) har.

Hovedgrunnen til at VJR har vært så populær som modifikasjonsprosjekt er at den hadde flere åpenbare designfeil fra fabrikk, som var forholdsvis enkle å korrigere. Tror ironisk nok at det gjorde den mer populær, fordi når de først hadde rettet alle disse feilene (i versjon 3 eller 4), så tok det ikke lang tid før den ble fjernet fra Epiphone-katalogen! :D 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.