Web Analytics
Jump to content

Hvordan velge komponenter?


Recommended Posts

Jeg har sånn smått begynt å lefle med modding, og lærer meg litt om elektronikk underveis. Nå sitter jeg og kikker på sidene til elfa.se fordi de var de eneste hvor jeg kunne finne komponenter med de verdiene jeg skal ha. Problemet er at når jeg søker etter transistorer resistorer med en gitt verdi, så får jeg gjerne opp et hav av alternativer! Ingen av sidene som jeg har henta oppskriftene for mine prosjekt fra, kommer med så mye som et kvidder om hvilken 270 ohm/5-watt motstand det er jeg trenger... Her er de fire toppresultatene:

- https://www.elfa.se/en/wirewound-resistor-270-ohm-arcol-v5a-270r/p/11086101?q=+270+ohm+5+watt&page=2&origPos=2&origPageSize=25&simi=84.18

- https://www.elfa.se/en/wirewound-resistor-270-ohm-10-vishay-kka050b2700klj000/p/16024630?q=+270+ohm+5+watt&page=3&origPos=3&origPageSize=25&simi=84.18

- https://www.elfa.se/en/wirewound-resistor-270-ohm-arcol-acs5s-270r-tr/p/16064364?q=+270+ohm+5+watt&page=4&origPos=4&origPageSize=25&simi=84.18

- https://www.elfa.se/en/resistor-270-ohm-panasonic-automotive-industrial-systems-erg5sj271/p/30015753?q=+270+ohm%2F5-watt&page=1&origPos=1&origPageSize=25&simi=84.22

Så hvordan velger man egentlig komponenter?... Jeg tror jeg skal spare dere for å gå så veldig inn i detaljer for de enkelte komponentene, jeg kan jo ikke spørre for hver bidige jeg skal ha!

 

EDIT: Glem det. Jeg har noen timer med nettsøk og lesing foran meg ser jeg...

Edited by Kerplunk
Link to comment
Share on other sites

Det enkle svaret i forhold til forsterker-bygging eller modifisering er å bruke 1W metallfilm motstander til alt, unntatt der hvor høyere watt-styrke er spesifisert/naturlig å velge. Da er det ofte "Metal Oxide" som brukes.

Dette er selvsagt grov overforenkling. Mange steder i en typisk forsterkerkrets er det helt kurant å bruke 0,5 W, men prisforskjellen på 0,5W og 1W er minimal, så da vil jeg personlig foretrekke å forenkle logistikk/innkjøp ved å kjøre en variant.

Kondensatorer/capacitors er mer smak og behag. Jeg bruker gjerne Polypropylen, pga. prisen. Noen ganger Sprague Orange Drops, et velprøvd alternativ for gitarforsterkere. En vakker dag skal jeg bygge 2 tweed Champ forsterkere med alt identisk utenom kondensator-merkene, for å teste om det virkelig er noen merkbar forskjell.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nå blir det litt dobbeltposting her, men når jeg kjøpte deler til Valve Jr-prosjektet mitt, så gjorde jeg det så enkelt som å kikke inn i ampen og så kjøpe samme type men med nye verdier. Hadde ikke du to Valve Jr? Det hadde vært spennende å kunne kjørt a/b test av forskjellige verdier eller typer for å se hva de gjør. Har du modda de likt?

Link to comment
Share on other sites

På ‎13‎.‎11‎.‎2017 den 23.28, Kerplunk skrev:

Nå blir det litt dobbeltposting her, men når jeg kjøpte deler til Valve Jr-prosjektet mitt, så gjorde jeg det så enkelt som å kikke inn i ampen og så kjøpe samme type men med nye verdier. Hadde ikke du to Valve Jr? Det hadde vært spennende å kunne kjørt a/b test av forskjellige verdier eller typer for å se hva de gjør. Har du modda de likt?

Stemmer, 2 VJR. Den første er det såpass lenge siden jeg rotet med at jeg ikke husker helt hva jeg gjorde, men byttet i hvert fall utgangstrafo og fikk ned B+ spenningen (forsterkeren har for høy bias). Det var et læreprosjekt, visste knapt forskjell på ohm og volt når jeg begynte. Tror ikke jeg gjorde så mye for å få forsterkeren til å skifte tonal karakter. På VJR #2 har jeg også skiftet trafo og endret noen komponentverdier. Har tenkt å skifte ut hele kretskortet med "turretboard" fra Watts audio bare for moro skyld.

Jeg har ikke vært så flink til å dokumentere/skrive ned det jeg har gjort, det er nesten en forutsetning for å kunne vurdere hvilken effekt ulike endringer (av komponenter m.m.) har.

Hovedgrunnen til at VJR har vært så populær som modifikasjonsprosjekt er at den hadde flere åpenbare designfeil fra fabrikk, som var forholdsvis enkle å korrigere. Tror ironisk nok at det gjorde den mer populær, fordi når de først hadde rettet alle disse feilene (i versjon 3 eller 4), så tok det ikke lang tid før den ble fjernet fra Epiphone-katalogen! :D 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.