Web Analytics
Jump to content

Spiller det noen rolle hvor en gitar blir laget?


Mjah!

Recommended Posts

Har det noe å si i forhold til byggekvalitet, setup og generelt håndverk? Nei, men problemet er at gitarer fra Østen som oftest (men ikke alltid) får treverk av lavere kvalitet, hardware av lavere kvalitet og heller ikke blir brukt like mye tid på å få like forseggjorte som f eks PRS sine USA-produserte gitarer. 

Og problemet for meg er når f eks Chapman, som i utgangspunktet ble grunnlagt for å lage rimelige gitarer til en bra pris, nå selger modeller til samme prisen som man kan få en brukt Suhr (selvfølgelig brukt vs nytt, men likevel).

Selv om jeg som nevnt ikke tror at koreanerne er noe mindre flinke, og at det sikkert (forhåpentligvis) blir brukt skikkelige komponenter så er det bare noe som skurrer med en Korea-produsert gitar til 13 laken (i mitt hode)... 

 • Like 1
 • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

" Ciravolo: There is certainly a realistic and perceived “hierarchy” on the quality of the country of origin in the guitar community. That list would be USA, Japan, South Korea, Indonesia, with China, India, and Vietnam sort of interchangeable. " 

En kan helt sikkert gi en Epiphone Kina fabrikk samme treverk , hardware og elektronikk + en Plek maskin .Og grundig opplæring til de flinkeste arbeiderne , og få et meget bra resultat . Men det vil koste mye mer . Vil du betale det samme for en ny Kina Epi LP som du får en pent brukt USA LP for ? Vil du betale 2-3 x mer for en Kina Epi enn nå hvis den var mye bedre ? Hvis det stod en veldig bra slik dyr Epi og en vanlig til 4500 i butikken og begge ser omtrent like ut , men den med bra deler etc koster 9500,-  . Hva tror du de fleste Epi kunder vil kjøpe ? Da mener jeg den typiske Epi kjøper . Ikke proffe gitarister med lang erfaring med dyre gitarer .

Link to comment
Share on other sites

Jeg har to Epiphone gitarer som koster 20k nye, Og har hatt en Epiphone som koster enda mer. Men jeg er kanskje ikke en typisk Epi-kjøper?

Korea er et land på vei opp når det gjelder levestandard, og snart er det nok like dyrt å produsere der som i Japan. (hvor de tidligste østen-produserte billig-varene kom fra)

Noen produsenter syns jo også at Kina blir for dyrt, og flytter produksjonen til steder der det er enda billigere.

 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Alfi27 said:

Selv om jeg som nevnt ikke tror at koreanerne er noe mindre flinke, og at det sikkert (forhåpentligvis) blir brukt skikkelige komponenter så er det bare noe som skurrer med en Korea-produsert gitar til 13 laken (i mitt hode).

Forsåvidt kanskje fra et markedsføringsperspektiv (der tradisjonelt Made in USA og Made in Japan ofte frontes), men mener at dette er litt av det artikkelen tar opp og samtlige mener at det er ingen grunn å tenke sånn. En må også huske at holdninger endrer seg og det viser bla Chapman guitars (selv om den endelige dommen faller vel først om en god del flere år).

Link to comment
Share on other sites

Tror det handler mye om hvordan selskapene vil posisjonere produktene i forhold til hverandre i sortimentet. En fabrikk i Indonesia kan sikkert produsere like gode gitarer som en i Japan med samme kompetanse, materialer, osv. Det gir mer mening å produsere "high end"-gitarene i Japan og USA (kanskje også Korea, se på Schecter og Chapman) enn Indonesia, India, Vietnam, Kina. Man kjøper jo heller en dyr gitar som er produsert i USA/Japan enn India, sånn er det jo liksom bare.

Når det er sagt har jeg spilt på gode gitarer fra Indonesia og Kina i tillegg til mindre gode gitarer fra USA og vice versa, som jeg regner med de fleste her har :) 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Canada og Israel lages det fine (og kostbare) gitarer....og nei, det spiller liten trille bare man liker å spille på de og ha glede av det.

Link to comment
Share on other sites

I Norge har vi f. eks. Husemoen Gitarverksted på Lillehammer.

"Norwegian Wood" serien med elgitarer lagd av norsk treverk skal være glimrende. De er nydelige å se på. Hvordan de høres ut aner jeg ikke.

Husemoen har lagd gitarer til storheter som Little Steven og Mark Knopfler. Øystein Sunde har en også, og han har fått satt i mikrofoner som er håndlaget i Nord-Norge på flere av gitarene sine.

 

Link to comment
Share on other sites

47 minutter siden, Gitarcowboy skrev:

I Norge har vi f. eks. Husemoen Gitarverksted på Lillehammer.

"Norwegian Wood" serien med elgitarer lagd av norsk treverk skal være glimrende. De er nydelige å se på. Hvordan de høres ut aner jeg ikke.

Husemoen har lagd gitarer til storheter som Little Steven, Griffin og Mark Knopfler. Øystein Sunde har en også, og han har fått satt i mikrofoner som er håndlaget i Nord-Norge på flere av gitarene sine.

 

Endret litt for deg ?

De låter heeelt fortreffelig kan jeg melde... har to stk ☺️

IMG_2258.PNG

IMG_2257.PNG

 • Like 4
 • Thanks 1
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

8 minutter siden, Gitarcowboy skrev:

Men, de koster fra 20 000 (eller var det 25 000?) og oppover.

Lå en annen nydelig Tele fra Husemoen til lette 25k brukt på Finn for ett års tid siden...

Tror de starter på ca.30.000,- i dag... det forsvant en del gitarer, utstyr og en motorsykkel for å finansiere dette for å si det mildt, men totally worth it... Begge har PU's fra Edmire som også frekventerer dette forumet.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det handler vel om merkevare og merkevarebygging. Fender har sin merkevare og "skal" være laget på spesielle steder, som ett eksempel så tittet jeg på en Fender Starcaster, fant ut at de var laget i Kina, da forsvant interessen for den gitaren for meg. Hadde det stått Squier eller noe annet så hadde det vært greit og jeg hadde sikkert kjøpt den.

Chapman har bygd en merkevare som kanskje ikke har like sterke assosiasjoner til faste steder som Fender og Gibson,  om dette er rasjonelt i forhold til kvalitet er en annen ting. Forskjellige merkevarer har forskjellige krav som må oppfylles for at sluttforbruker skal være fornøyd, noen er geografiske andre er fysiske. Hadde Mercedesen du kjøpte vært satt sammen i Japan, så hadde det blitt feil i forhold til kravet man har til merkevaren, men en Nissan satt sammen i Spania har ikke noe påvirkning på merkevaren Nissan.
Rasjonelt, nei så lenge kvaliteten er lik, men det er litt hva de har lagt opp til når de har bygget merkevaren.

Link to comment
Share on other sites

10 minutter siden, AkE skrev:

Fender har sin merkevare og "skal" være laget på spesielle steder, som ett eksempel så tittet jeg på en Fender Starcaster, fant ut at de var laget i Kina, da forsvant interessen for den gitaren for meg. Hadde det stått Squier eller noe annet så hadde det vært greit og jeg hadde sikkert kjøpt den.

Skjalg Mikalsen Raaen, mangeårig gitarist i Sambandet,  eier av Strengeleik Studio og skribent i Musikkpraksis kjøpte og bruker en slik etter sin omtale av nevnte gitar i nevnte magasin.  

Personlig gir jeg mer og mer f*** jo eldre jeg blir.  

(stikker og spiller litt på Taiwan-Yamahaen min heller ?) 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.