Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei,

Jeg har nylig kjøpt en Taylor 414-ce. Det er en ganske dyr gitar så jeg vil jo helst holde den ved like så godt som mulig. Jeg har et daddario humidipack automatisk fuktighetssystem for å ha inni kassa når jeg ikke bruker gitaren, men posene man bruker må skiftes hver tredje/fjerde måned og de er også ganske dyre. Det er ikke aktuelt å ha noe romfukter iom at det ikke er plass og at jeg har vinduet oppe en del der jeg bor. Jeg har hovedsakelig gitaren i kassa. Så det jeg lurer på er om det på et tidspunkt (ettersom gitaren blir eldre) ikke lenger vil være nødvendig med alt dette fuktighetsstyret? Eller må jeg bare forberede meg på å bruke et par tusen i året på fuktighetsputer til gitaren? Man hører jo historier om folk som plukker opp gitarene sine etter 10 år og at de fortsatt høres like bra ut (eller til og med enda bedre). Kan ikke forestille meg at alle disse gitarene har ligget med kontrollert og perfekt luftfuktighet så lenge. 

 

Noen som har noen tips eller noe info om hva som må til for å holde en slik gitar ved like? Jeg spiller mye og bytter selvsagt strenger ganske ofte. Burde jeg for eksempel smøre på noe olje i samme slengen og? 

 

På forhånd takk for hjelpen. 

Hilsen Espen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det kommer helt an på treverket. Noen gitarer tåler ikke tørt klima særlig godt, de får sprekker i lokket, halsen slår seg og nab får bul ved stolen og ujevnheter ved halsfestet. For å unngå dette må man holde jevn fuktighet eller kjøpe gitarer som takler norsk klima bedre. De canadiske gitarene er jevnt over mindre følsomme enn de amerikanske. Fordelen med Taylor er at halsen er montert med bolter så gitaren er letter å resette enn gitarer der halsen er pålimt. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Den har sitka top og ovankgol body. Vet du noe om hvordan det er i forhold til det?

takk for svar:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis Humdipak er for dyrt kan du jo bruke 59kr på en Herco Guardfather:

https://evenstadmusikk.no/produkter/gitar-/-bass/diverse-tilbehør/øvrig/herco-guardfather-humidifier-he360-1082264-p0000073096

 

Du kan ellers lese tråden jeg nylig startet om en Bourgeois dreadnougth, som har samme type halsefeste som Taylor, der jeg etter noen års påpasselighet med oppbevaring i kasse med luftfukter lot gitaren seile sin egen sjø. Det tok ikke lang tid for lokket fikk en lengre sprekk og andre buler og skjevheter oppstod. Siden har gitaren ligget ubrukt og snart må den gjennom en dyr reparasjon. Det anbefales ikke. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Man kan vel også kjøpe 2-veis fuktposer (Humidipak) litt rimeligere om man kjøper de som er tiltenkt andre markeder enn for gitar. Blant er det til sigaroppbevaring og noen former for dyrking av planter der slike er populære. Men man må se etter riktig fuktighetsnivå da posene kommer i ulike styrke. 

https://www.amazon.com/Boveda-Humidity-Control-Guitars-49-Percent/dp/B00J3AL1AQ?th=1

 • Liker 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg lurer på hvor trådstarter bor? Grunnen er at det er relativt stor forskjell på fuktighetsnivå i dette landet, særlig om vinteren.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg bruker Boveda 2-veis poser og de holder lenge etter at jeg kjøpte en solid Hiscoxkasse. Fant en video hvor man så hvor mye en vanlig girarkasse lekker, og etter at jeg byttet kasse så har jeg ikke trengt å bytte påsan:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg bruker befuktere med svamp. Kjøper en flase sterilt vann på apotek for <30 NOK som holder lenge ... 
På vanlige gitarer bruker jeg Planet Waves typen som henger mellom strengene. 

 

 • Liker 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg bor i Tromsø. Har en standard taylor kasse som jeg tror holder ganske greit på fuktigheten men det er klart det blir tørr luft her og spesielt om vinteren. Takk for all hjelp. Skal sjekke ut tråden din skela og se på de andre alternativene som ble nevnt:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er ikke ekspert. Jeg bor på innlandet, der det innimellom er så tørt om vinteren at folk som bor i ørkener burde være grønne av misunnelse av fuktighetsnivået. Vi snakker her om ekstrem lav luftfuktighet. Jeg har flere gitarer stående, som ikke lider av mangel på fuktighet. Den eldste er snart seksti år gammel. 
Om gitaren din sliter eller ikke, er for meg veldig vanskelig å si noe om. Tror vi snakker om store variasjoner fra gitar til gitar. Det jeg tenker, er at du bør unngå raske skifter i fuktighet.  Vil man være litt nøye, er slike svamper man kan fukte med sterilt vann og ha inne i kassen et smart og rimelig alternativ. Samtidig er det nok lurt å bruke kasse, slik at man får en jevn fuktighet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dersom du ikke gidder å kjøpe deg luftfukter, så vil jeg heller anbefale deg de luftfukterne som legges mellom lydhullet. Altså de med en svamp som kan fuktes.

På Biltema(og andre steder) får du kjøpt batterivann på dunk, og det holder i flere år(gitt at du kun har 2-3 gitarer). Det er vel ikke hele året det er tørt hos deg, men med hygrometer kan du vel også sjekke målingene. Jeg holder vanligvis 20-23 grader og 50% luftfuktighet. Og det har holdt seg bra både for meg og for gitarene.

Du nevner at du har vinduet oppe ganske ofte. Jeg hadde vært veldig forsiktig med å ha gitaren i nærheten av svingete temperaturer.

En luftfukter behøver ikke å ta mye plass. Min er god for 125m2, men kjøpte den først og fremst på grunn av latskap og at tanken er større. Reellt område er kanskje på 50% :D

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

 • Lignende innhold

  • Av ebbe
   Er det noen på strekningen Oslo - Gjøvik som har tvinger til å lime bridge på akustisk? Trenger de neste helg (6-8 mars).
  • Av Martin Brevik
   Heisann!
   Sitter her nå om skal strenge om gitaren  min, men når jeg satt på og strammet til G strengen så kommer det en rar "skurrelyd" når jeg spiller strengen. Spilte helt fint på de gamle strengene for 10 minutter siden, men nå sitter jeg litt fast. Har ikke mye peiling på gitar uten å kunne spille og å bytte strenger. Dette er heller ikke første bytt jeg har på gitaren, så dette er nytt for meg.
   Alle innspill og tips blir tatt godt imot.
   Takk!
  • Av TerjeA
   Det nærmer seg jul. Om du kunne velge fritt - hva er den akustiske drømmegitaren din? Og hvorfor?
  • Av geir-retro
   Har et par gamle gitarer (ref bildet) fra 50-60 tallet som trenger nye strenger.
   Er det noen som har forslag til strenger som passer på disse gitarene?
   De gamle strengene som står på har har ikke spunnet tråd på tredje strengen. Dvs bare kjerne-streng.
   Det er vel litt uvanlig. Får man tak i slike strenger i dag?

   Gitaren til venste er av type Leif Hansen (norsk-bygd)
   Den til høyre har ingen navn eller påskrift hverken utenpå eller inni, men dette er den som lyder best av de to gitarene.
   Noen som har ide om hva slags fabrikat denne kan være?
    
    
    
    
    

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.