Web Analytics
Jump to content

Gitar og tiden framover


CastorFiber
 Share

Recommended Posts

Ganske interessant egentlig. Det som nevnes, at man ikke trenger å investere noe tid i musikk lenger for folk flest, samt tilgjengeligheten og mulighetene alle nå har, tror jeg er en stor del av dette sammensatte "problemet". 

Gitarhelter er ikke "in", og man kan så enkelt som bare det spille inn skive på gutterommet og gi den ut på eget selskap/nett osv. Det at drømmen man tidligere vokste opp med da man begynte å spille, iallefall meg, og mange med meg, om platekontrakt, stadionkonserter, rocknroll-livet og det som følger med... det har man ikke lenger det samme behovet for, da man kan fikse det meste selv. Selvfølgelig så blir man ikke rockestjerne av det, men det er mindre viktig for mange i dag.

Når rockestjernene dør, forsvinner også mange musikere på veien, naturlig nok. 

Hva er det siste rockebandet som ble enorme? Foo Fighters? Selv de er jo over 20 år gamle, hvis man ekskluderer at DG var i Nirvana.

Link to comment
Share on other sites

Jeg gikk inn på topplistene på Spotify her forleden, og jeg fant faktisk ikke ETT gitarriff!!?? Ser ut som at å være "guitar hero" er for gamle gubber? Skal samtidig si at elektrisk gitar allerede ble erklært død på 60-tallet også, helt til Hendrix dukka opp da, og på nytt erklært død på slutten av 70-tallet helt til NWOBHM bølgen kom. Får krysse fingrene for at det kommer en ny EVH jypling på 19 år som spiller fletta av oss gubbene og tilfører litt friskt blod snart :) 

Edited by ErikKlæptn
Link to comment
Share on other sites

Gitarister flest er konservative. Både på gitar- og musikkfronten. Hadde det vært opp til gitarister flest hadde man sluttet umiddelbart med alskens musikalske nyvinninger, både blant instrumenter og klingende musikk, en gang utpå 80-tallet. Helst før man oppdaget at det man fikk til med analogt utstyr også kunne gjøres digitalt. 

Kjipinger, ass!

Link to comment
Share on other sites

Gitar var et moderne instrument, det har stagnert og blitt forbigått av håndholdt underholdning. Søk på moderne gitar/modern guitar, så får du treff på vintage! Det grenser mot det ufattelige at gitarister ikke evner å omfavne klare fordeler som ligger i utvikling.

Noen eksempler.
Trådløst. Det finnes løsninger for trådløst med ekstremt små sendere innebygd i gitaren, disse kan utstyres med batteri og sensorer som gjør at de skrur seg av dersom signal eller bevegelse uteblir i forutbestemt tid. Disse batteriene kan kanskje best sammenlignes med en powerbank som noen bruker til å lade opp mobilen. Noen er fastkjørte på at batteri i gitar, det må være 9v. Mye har skjedd på batterifronten.

Autotune. Antares hadde et godt forslag til hvordan autotune på en gitar kan fungere. Ulike presets kan hentes opp ved å spille på en streng og trykke på en knapp. Kunne du høre forskjell for 10 år siden? Trolig. Prosessorkraft mangedobles hurtigere enn ideer forkastes.

Dette er en moderne gitar etter dagens standard: https://youtu.be/ePcLhRZ-PAg?t=327
Lenke direkte til forklaring, spillingen skjer før foredraget. Hør gjerne på hva han har å si, det kan være interessant for flere.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Skiva til London Grammar er flott. Fantastisk stemme på vokalisten. 

For øvrig ganske skivebom å tro at en kan vurdere gitarens rolle i populærmusikkfeltet bare ved å se på topplista på Spotify. Som om populærmusikkfeltet begrenses til 'Spotify Top 100'... Blir litt det samme som å si at Cd-en 'Greatest Hits of Jazz Music' (som man ofte finner, feilplassert, bak 'Gluntans Beste' og Vassendgutane, på en bensinstasjon nær deg) er representativ for jazzfeltet....

Jeg har ikke lest artikkelen det linkes til over, og kommer sikkert ikke til å gjøre det heller. Kanskje. Allikevel mener jeg noe om det. Da driter jeg i og det jeg skriver kanskje er litt utenfor kontekst.

Skal spise reker fra Sørlandet nå. Og drikke hvitvin.

Link to comment
Share on other sites

Dette er første artikkelen jeg har lest hvor forfatteren er meget pessimistisk i forhold til gitarens fremtid. Jeg er usikker på hvilket ståsted vedkommende har og om kildene som benyttes holder vann og/eller er relevante. Jeg velger derfor, i alle fall inntil videre, å se bort fra forfatterens konklusjoner og heller tro at gitaren og de som spiller pent på den, snart vil få en overraskende (i alle fall for artikkelforfatteren) opptur?

Link to comment
Share on other sites

Det er et enkelt regnestykket som tilsier at gitaren som den er i dag ikke vil kunne overleve.

Hvem kjøper Gibson i dag? I stor grad de som vokste opp med idoler som spilte på Gibson.
Hvem kjøper Fender i dag? Samme relasjon som over.
Når vi nå i større grad har ungdom som vokser opp uten idoler som spiller gitar, så vil antall personer med relasjon til merker gå ned, naturligvis går salget samme vei. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.