Web Analytics
Jump to content

Gitar og tiden framover


CastorFiber
 Share

Recommended Posts

Ganske interessant egentlig. Det som nevnes, at man ikke trenger å investere noe tid i musikk lenger for folk flest, samt tilgjengeligheten og mulighetene alle nå har, tror jeg er en stor del av dette sammensatte "problemet". 

Gitarhelter er ikke "in", og man kan så enkelt som bare det spille inn skive på gutterommet og gi den ut på eget selskap/nett osv. Det at drømmen man tidligere vokste opp med da man begynte å spille, iallefall meg, og mange med meg, om platekontrakt, stadionkonserter, rocknroll-livet og det som følger med... det har man ikke lenger det samme behovet for, da man kan fikse det meste selv. Selvfølgelig så blir man ikke rockestjerne av det, men det er mindre viktig for mange i dag.

Når rockestjernene dør, forsvinner også mange musikere på veien, naturlig nok. 

Hva er det siste rockebandet som ble enorme? Foo Fighters? Selv de er jo over 20 år gamle, hvis man ekskluderer at DG var i Nirvana.

Link to comment
Share on other sites

Jeg gikk inn på topplistene på Spotify her forleden, og jeg fant faktisk ikke ETT gitarriff!!?? Ser ut som at å være "guitar hero" er for gamle gubber? Skal samtidig si at elektrisk gitar allerede ble erklært død på 60-tallet også, helt til Hendrix dukka opp da, og på nytt erklært død på slutten av 70-tallet helt til NWOBHM bølgen kom. Får krysse fingrene for at det kommer en ny EVH jypling på 19 år som spiller fletta av oss gubbene og tilfører litt friskt blod snart :) 

Edited by ErikKlæptn
Link to comment
Share on other sites

Gitarister flest er konservative. Både på gitar- og musikkfronten. Hadde det vært opp til gitarister flest hadde man sluttet umiddelbart med alskens musikalske nyvinninger, både blant instrumenter og klingende musikk, en gang utpå 80-tallet. Helst før man oppdaget at det man fikk til med analogt utstyr også kunne gjøres digitalt. 

Kjipinger, ass!

Link to comment
Share on other sites

Gitar var et moderne instrument, det har stagnert og blitt forbigått av håndholdt underholdning. Søk på moderne gitar/modern guitar, så får du treff på vintage! Det grenser mot det ufattelige at gitarister ikke evner å omfavne klare fordeler som ligger i utvikling.

Noen eksempler.
Trådløst. Det finnes løsninger for trådløst med ekstremt små sendere innebygd i gitaren, disse kan utstyres med batteri og sensorer som gjør at de skrur seg av dersom signal eller bevegelse uteblir i forutbestemt tid. Disse batteriene kan kanskje best sammenlignes med en powerbank som noen bruker til å lade opp mobilen. Noen er fastkjørte på at batteri i gitar, det må være 9v. Mye har skjedd på batterifronten.

Autotune. Antares hadde et godt forslag til hvordan autotune på en gitar kan fungere. Ulike presets kan hentes opp ved å spille på en streng og trykke på en knapp. Kunne du høre forskjell for 10 år siden? Trolig. Prosessorkraft mangedobles hurtigere enn ideer forkastes.

Dette er en moderne gitar etter dagens standard: https://youtu.be/ePcLhRZ-PAg?t=327
Lenke direkte til forklaring, spillingen skjer før foredraget. Hør gjerne på hva han har å si, det kan være interessant for flere.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Skiva til London Grammar er flott. Fantastisk stemme på vokalisten. 

For øvrig ganske skivebom å tro at en kan vurdere gitarens rolle i populærmusikkfeltet bare ved å se på topplista på Spotify. Som om populærmusikkfeltet begrenses til 'Spotify Top 100'... Blir litt det samme som å si at Cd-en 'Greatest Hits of Jazz Music' (som man ofte finner, feilplassert, bak 'Gluntans Beste' og Vassendgutane, på en bensinstasjon nær deg) er representativ for jazzfeltet....

Jeg har ikke lest artikkelen det linkes til over, og kommer sikkert ikke til å gjøre det heller. Kanskje. Allikevel mener jeg noe om det. Da driter jeg i og det jeg skriver kanskje er litt utenfor kontekst.

Skal spise reker fra Sørlandet nå. Og drikke hvitvin.

Link to comment
Share on other sites

Dette er første artikkelen jeg har lest hvor forfatteren er meget pessimistisk i forhold til gitarens fremtid. Jeg er usikker på hvilket ståsted vedkommende har og om kildene som benyttes holder vann og/eller er relevante. Jeg velger derfor, i alle fall inntil videre, å se bort fra forfatterens konklusjoner og heller tro at gitaren og de som spiller pent på den, snart vil få en overraskende (i alle fall for artikkelforfatteren) opptur?

Link to comment
Share on other sites

Det er et enkelt regnestykket som tilsier at gitaren som den er i dag ikke vil kunne overleve.

Hvem kjøper Gibson i dag? I stor grad de som vokste opp med idoler som spilte på Gibson.
Hvem kjøper Fender i dag? Samme relasjon som over.
Når vi nå i større grad har ungdom som vokser opp uten idoler som spiller gitar, så vil antall personer med relasjon til merker gå ned, naturligvis går salget samme vei. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Similar Content

  • By CastorFiber
   Ser på diverse andre steder, blant annet FB. Det virker som om det er Harley Benton-feber for tiden?
   Har hatt et par stykker, og det var helt greie billiggitarer, men ikke noe å falle i staver over. Noen som har en kommentar på fenomenet, ut over gitaristsuggesjon?
   Har det skjedd noe med kvaliteten, eller hva er grunnen til denne lovprisingen?
  • By CastorFiber
   Etter hvert som man blir eldre, innser man at livet har flere faser.

   Jeg er ferdig med en av mine, nemlig gitarfikling.
   Jeg er ikke så veldig glad i å selge ting på nettet, så derfor spør jeg her om en flyttekasse full av ting og tang kan være et salgsobjekt for folket her?
   Jeg kunne jo ha solgt unna en og en ting, men det er faktisk ikke så fristende for meg. 
   De tingene jeg har, er mer "billig skrot, men veldig mye av det" enn "Godbiter og fantastiske skatter fra det uåpnede skapet til bestefar".
   Det er snakk om for eksempel pickups, type Epi, GFS, og så videre. Jeg har en god del verktøy, stort sett fra StewMac, et stratbyggesett (igjen rimelig) noen bøker om gitarbygging, potmetre av mer eller mindre kurant type, brytere, knotter, skruer,  beis, fillers, superfint slipepapir, brytere, nuts, diverse bånd, noe binding, og jeg kan holde på lenge.
   For mange år siden var en forhandler innom her, og han utbrøt "Du har faen meg mere ting enn det jeg har i butikken".

   Jeg er ikke ute etter å få inn en vanvittig sum, men det er for dumt å kjøre dette på søppelplassen. Jeg er ikke blakk, så jeg vil ha igjen litt for dette.

   Før jeg bruker tid på å samle sammen og ta bilder, vil jeg gjerne vite om dette er en kurant måte å selge ting på. Hvis jeg ikke får noen svar, får jeg finne andre måter å kvitte meg med alle disse tingene på.

   Svar i tråden, eller PM. Uforpliktende.
  • By CastorFiber
   Det viser seg at Gibson har tenkt å saksøke blant annet Dean guitars for å kopiere flere modeller.
   Der fikk jeg skikkelig respekt for et selskap som for eksempel for noen få år siden lanserte en "Jimi Hendrix"- modell...
   Det at Dean har laget gitarer med V- fasong siden oppstarten på søttitallet, spiller tydeligvis ikke noen rolle.

   På en måte skjønner jeg det jo. Se selv, det er jo klin umulig å se forskjell på silouetten.
   For den som vil lese mer, se lenke. https://guitar.com/news/industry-news/gibson-sues-dean-guitars-trademark-infringement/?fbclid=IwAR1FYnfKR7DlYf_McaygzWYl9ARFKOcTAvJ24AyZ9HI4Vm9nxLrEZXO83XU  • By CastorFiber
   I riktig gamle dager lagde jeg noen videoer om Behringer VS Boss, Behringer VS Shure og så videre. Disse gamle postene er vel knapt nok i live, men slik jeg husker det, var det vanskelig for datidens medlemmer å høre forskjell på de lydtestene jeg lagde.

   Jeg er jo ikke noen ekspert, men jeg kom over denne videoen fra JHS pedals som jeg synes var spennende.
   Hør selv. 
   Bare så det er nevnt, jeg er veldig klar over det den mekaniske byggekvaliteten ikke er helt lik.
    
  • By CastorFiber
   Ser det er flere poster om dette på forumet allerede, men tenker det er verdt en egen tråd.
   Det er mange kilder som har dette som en nyhet, jeg har bare valgt en av dem.
   https://www.musicradar.com/news/gibson-files-for-bankruptcy
    

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.