Web Analytics
Gå til innhold
CastorFiber

En liten båndjustering

Anbefalte innlegg

Har hatt en gammel RG på besøk. Båndene var i bra stand, gitaren er fra 1987, og dermed konfirmert og vel så det.

Problemet med slike gitarer er jo ofte at strengehøyden skal være veldig lav. Slik er det bare. Man shredder ikke med fem millimeter strengehøyde!
Denne gitaren hadde bestemt seg for å frette ut fra bånd nummer femten og opp på første- og andrestrengen. Fram med Fretrockeren fra StewMac. Det var nesten ikke mulig å kjenne at den vaklet, bortsett fra på et par bånd der det "klikket" så vidt det var.

Slike justeringer liker jeg egentlig ikke å ta på meg, fordi det er fort gjort å gjøre vondt verre. Man bør egentlig ha en jig for å fikse noe med så små marginer. Siden det var jeg som hadde solgt gitaren videre, bestemte jeg meg for å prøve likevel. Slik gikk det, med bilder, og forhåpentligvis et par små tips på veien hvis du vil jukse i faget selv. Har forsøkt å begrunne hvorfor jeg har tatt de valgene jeg har tatt. Noe av det er kanskje ikke helt etter "boken".

Jeg valgte å legge bort filer og bryner jeg har. Det er så lite materiale som skal fjernes at jeg ville prøve noe annet. Merket opp båndene med tusj. På bildet ser du også fretrockeren, et veldig hendig redskap. Det er noe av det første jeg tyr til når bånd er uvenner med eieren.

rg1.PNG

Hva skal man da slipe med? Jo, man lager en laminert liten bjelke av disse hendige oppfyringspinnene som Biltema selger, og limer på 400- papir. Limte sammen fire stykker, på med selvklebende dobbeltsidig folie, og så på med våtslipepapir. Det er lurt å skjære rent langs kantene. Ikke bruk saks, da papiret får en liten "bøy" som man ikke ønsker seg. Det er kanskje ikke så lett å se, men fire fliser med tre, og våtslipepapir. Man kan kanskje mene at treet er for fleksibelt, men her valgte jeg å beholde på så mange strenger som mulig, rett og slett for å bevare så mye av halsprofilen med strengedrag som mulig. Derfor vil mesteparten av bryner og filer ikke passe.
rg2.PNG

Nærbilde av de verste båndene etter noen få drag med sliperedskapet. Så mange fingre som mulig for å fordele trykket, nesten ikke noe press.
rg3.PNG

Så var det maskering. Jeg har sånne fine stålsaker man bare legger over båndene, men de fungerer ikke øverst på halsen, og her turte jeg rett og slett ikke bruke dem. Lyst gripebrett med bortslitt lakk, kombinert med slipepastasøl er ikke noen god kombo. Det er kjedelig å maskere en hals, jeg bruker over en halv time på jobben, selv om jeg har litt erfaring. Tenk på det neste gang du leverer en gitar til båndpolering, og stusser over hvor mye det koster. :) Maskeringen tar ofte like lang tid som det man egentlig skal gjøre.
rg4.PNG

På slikt småpirk som dette, er det ekstra spennende å sjekke om det var vellykket. Det gikk veien, gitaren fretter ikke ut, og båndene er mye glattere enn det de ser ut på siste bildet. Ganske harde bånd på RG-er, så det er vanskelig å få de helt speilblanke.

rg5.PNG

 • Liker 10

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nyttig info det der, takker så mye. Har en P-bass som trenger litt stell snart :)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dette er nok en metode som passer best på en gitar som har greie bånd, men som skal ha veldig lav strengehøyde.

Det er ikke en generell beskrivelse av hvordan bånd skal slipes.

For en mer vanlig jobb, vil jeg nok finne fram en mer solid kloss i stål, ta av alle strengene, rette ut halsen og så videre. Slik sett er denne båndjobben litt spesiell.
Hovedpoenget mitt var å vise hvordan man kan finjustere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er bare en lett slip som trengs. To eller tre bånd. Det er så vidt det glipper litt når jeg legger en rett aluminiums bit jeg har over. Litt pussing og alt er helt strøkent. Den P-bassen er egenlig utrolig god, så den trenger ikke rare pedikyren :)

 

 • Liker 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Etter en håndfull planslipinger kom jeg over konseptet "fall away", dvs ideen er å ikke planslipe hele halsens lenge, bare opp til 13, 14, 15 bånd.  Etter ca 15 bånd tar man av mer. Dette er lettest å gjøre med båndene av. Gjort riktig får man får man mulighet for helt pervers lav strengehøyde.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Et lite tips til å få skinnende blanke polerte bånd til slutt .

Messingbørste på rettsliper eller drill

stålbitene for å beskytte fretboard - i 2 størrelser . Disse tar ALLE bånd .

Tar meg 2-3 minutter å polere alle bånd på en hals .

DSCN8586.JPG

DSCN8588.JPG

 • Liker 3

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

@ CastorFiber - fin veiledning :)

Det med å beholde strengene på er et godt poeng. Fikk lyst til å tips om "TECHNOFRET Advanced Fret Leveling System".
http://www.ebay.co.uk/itm/TECHNOFRET-Advanced-Fret-Leveling-System-/180677811948?
advanced41.jpg

Jeg plagdes noe inn i hæ... med en av bassene mine. Var gjennom flere runder med møysommelig planering av båndene etter alle kunstens regler (i hver fall de kunster og regler jeg kan), uten at jeg greide å få bukte med noe irriterende skurr på noen få bånd. Forstod etter hvert at halsen oppfører seg annerledes med strengene på enn når den blir justert flat uten strenger. Med "Advanced Fret Leveling System" kan man planere med strengene på, og en runde med 800 papir så var problemene mine løst.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

 • Lignende innhold

  • Av tjukknyggis
   Lufter denne skjønnheten her for salg; Ibanez Custom AS103-AMB. Strøken gitar !
   https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=179772882
    

  • Av DirkDiggler
   (Hei, helt fersk. Spilt andre instrumenter og kan noter og alt det der... Men gitar har jeg aldri helt finni ut av... MEN NÅÅÅÅ!!)
    
   Har egentlig ikke et fast budsjett å holde meg til , selv om madammen ikke er helt enig. Har googlet og "youtubet" ved alle mulige ledige stunder og tror jeg ender opp med en Ibanez s521 + en VOX amp til ca 2000(VT 20 ett eller annet). Har "aldri" spilt gitar før, men vil ha noe som duger når jeg nå er såpass bestemt på å endelig komme igang. Prøvde meg så vidt på en akustisk for maaange år siden men den ble for stor og ukomfortabel å lære å spille på + jeg hadde aldri ro i ræva til å sette meg ned å øve. Nå derimot er det tre kids inne i bildet og jeg har ikke annet enn ro igjen når de har blitt "sendt i seng". Når feriepengene tikker inn, bestiller jeg. Nå skjer det! Og jeg gleder meg som en unge.. 
    
   MEN; Vurderer også en gitar med "whammy-bar" eller hva det heter. Vil det lønne seg å starte med en gitar som har en, eller ikke? Går jo ann å investere i en ekstra gitar som faktisk har det om jeg kjenner at jeg nærmer meg Gilmour-nivå etterhvert? Eller? Finnes det noen glupe individer med gode tips? Burde jeg ikke starte med en Ibanez S-521? 
    
   Vurderte lenge PRS SE Standard, men den koster noen tusen mer og finner ingen blå på noen nettbutikker... 
    
   Samme gjelder Ibanez RG350... Ville ha en i lilla, men den finnes ikke å få tak i(ny  ).
   Ja, også en ting til. Bør man kjøpe nye strenger med en gang, eller funker de som følger med på en ny gitar i 5000,- + klassen?
   Innspill mottas med overlegen takknemlighet.
  • Av Jostein Olsen
   Selger en Ibanez 2375 fra tidlig 70-tall. Pre-lawsuit Les Paul Recording kopi. I god stand, med noen få bruksmerker. Tar gjerne imot kommentarer eller fakta om denne også. Flere bilder kan sendes på forespørsel. 
   pris rundt 8000,- gi bud. 

  • Av Brattanorski
   Hei og hopp! 

   Jeg tilbyr rimelig undervisning i el-gitar, hjemme hos meg i Dalbakkveien i Oslo. Ca 5min fra Godlia t-bane stopp.  Selv er jeg låtskriver og utøvende musiker, men også tidligere musikkstudent ved Staffeldts i Oslo. Jeg 26år og har spilt gitar siden barneskolen

   Metodikk:
   Jeg baserer mine kurs på hva eleven selv ønsker å oppnå. Hva er ditt mål?

   1. Er du viderekommen og ønsker å bli dreven på rask alternate picking så fokuserer vi på teknikk (da kan vi nerde og ha det gøy!)
   2. Er du nybegynner, så starter vi lett og jobber mot å kunne spille den musikken du selv hører på

   Jeg ønsker først og fremst at du skal lære å kjenne hva som definerer DEG som gitarist og hvordan DU låter. Det synes jeg er kjempe spennende. Da kan vi skreddersy et opplegg rettet mot dine mål og preferanser. Jeg er resultatorientert og tålmodig. Er blitt fortalt at jeg har gode pedagogiske egenskaper og kan forklare avanserte konsepter på en forståelig måte.

   Jeg tar foreløpig 200kr timen (45min).
   Send meg gjerne en melding så tar vi en prat.
   Bjørn.

   Her er en liten link så dere kan se hva jeg bruker mine dager på :)
  • Av CastorFiber
   Etter hvert som man blir eldre, innser man at livet har flere faser.

   Jeg er ferdig med en av mine, nemlig gitarfikling.
   Jeg er ikke så veldig glad i å selge ting på nettet, så derfor spør jeg her om en flyttekasse full av ting og tang kan være et salgsobjekt for folket her?
   Jeg kunne jo ha solgt unna en og en ting, men det er faktisk ikke så fristende for meg. 
   De tingene jeg har, er mer "billig skrot, men veldig mye av det" enn "Godbiter og fantastiske skatter fra det uåpnede skapet til bestefar".
   Det er snakk om for eksempel pickups, type Epi, GFS, og så videre. Jeg har en god del verktøy, stort sett fra StewMac, et stratbyggesett (igjen rimelig) noen bøker om gitarbygging, potmetre av mer eller mindre kurant type, brytere, knotter, skruer,  beis, fillers, superfint slipepapir, brytere, nuts, diverse bånd, noe binding, og jeg kan holde på lenge.
   For mange år siden var en forhandler innom her, og han utbrøt "Du har faen meg mere ting enn det jeg har i butikken".

   Jeg er ikke ute etter å få inn en vanvittig sum, men det er for dumt å kjøre dette på søppelplassen. Jeg er ikke blakk, så jeg vil ha igjen litt for dette.

   Før jeg bruker tid på å samle sammen og ta bilder, vil jeg gjerne vite om dette er en kurant måte å selge ting på. Hvis jeg ikke får noen svar, får jeg finne andre måter å kvitte meg med alle disse tingene på.

   Svar i tråden, eller PM. Uforpliktende.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.