Web Analytics
Jump to content

Amper og kulde - No go ?


Stormshadow2k

Recommended Posts

Hoi!

I disse kalde vinterstider (det er minus 15 her jeg sitter) lurer jeg på hvordan amper tåler kulde?

Vi har et øvingslokale med ymse oppvarmingsmuligheter, og det er rett og slett dritkaldt i øvingslokalet nå. Vi prater frostrøyk. Tåler rørforsterkere å stå i veldig kalde omgivelser over tid?

Link to comment
Share on other sites

Vil tro den tåler å stå kaldt så lenge det er jevn temperatur og noenlunde tørt. Store og raske temperatursvingninger er nok et større problem så det er viktig å gi forsterkeren litt tid til å tilpasse seg etter oppvarming av rom. Dvs. la den stå en stund før den tas i bruk.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Skriver under på den der. Slår du på en veldig kald rørforsterker, så vil rørene varmes opp rimelig kjapt. Da kan du risikere at de enten blir ødelagt, eller blir veldig skjør og kan bli ødelagt av de minste vibrasjoner/bevegelser. Jeg ville hvertfall hatt en kasse med noe bra isolasjon som du pakker ned ampen i. Er kanskje ikke 100% optimalt heller, men skulle tro at den holder tempen et par grader høyere enn i rommet :)

Link to comment
Share on other sites

Ville vært mer bekymret for gitaren(e) o.O

Temperatur er ikke noe stort problem for gitarer så lenge de får tid til å akklimatiseres. Variasjon i luftfuktighet derimot er det som mest påvirker instrumenter av tre. Fuktighet er relativt til temperatur, og når kald luft varmes opp faller den relative fuktigheten dramatisk. Tester under kontrollerte forhold viser f.eks at en gitar nesten holder seg stemt uansett temperatur om den relative fuktigheten holdes konstant. Metallet i strengene endrer seg litt med temperatur, men det er ingenting i forhold til hva fuktighets-variasjoner gjør med treverket. Instrumenter med store ubehandla flater av tre er mest utsatt. F.eks akustiske gitarer. Dette er også en god grunn til å være litt ekstra nøye med å gi ulakkerte gripebrett litt omsorg med olje en gang iblant.

Når det gjelder forsterker trenger de også tid til akklimatisering og oppvarming før bruk, men jeg vil nok grunn bekymre med for fingrene til gitaristen lenge før det blir så kaldt at forsterkeren får problemer. Har en rørforsterker stått i ekstrem kulde under lagring eller transport bør den få "tine" i en time eller to på før den slås på.

Edited by PerH
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.