Web Analytics
Jump to content

Noen som har prøvd? (radioforsterker)


pretty_zeeko

Recommended Posts

Radio og båndspillere fra femti og sekstitallet kan være supre klasse-a lav-watts anlegg. Tenker da spesielt på de som er rørbasert.

Lett å glemme at prototypene til noen av første rørforsterkerne fra Fender, Marshall og Vox ( JMI) kom rett ut fra lærebøker i radio- og sambandselektronikk. Prinsippene var de sammen, bruken litt forskellig. Trolig har nok de fleste store gitarheltene seksti- og syttitallet plugget deres første el-gitarer inn i radioen eller båndspilleren.

Her til lands er vi jo så heldige og ha hatt to solide produsenter av radio og båndspillere. Radionette og Tandberg som produserte rørbaserte prødukter frem til slutten av 1960-tallet. Disse firmaene hadde gode dager i denne perioden så det ble produsert i stort kvanta og i høy kvalitet. Så her er det store muligheter for lydmessig skattejakt for relativt mikroskopiske summer.

Av personlig erfaring er det båndspilleren Tandberg Type 2 som står frem som kongen til gitarbruk. Den interne høytaleren er grei nok, men koble til et passende gitarkabinett og du har godlyd.

Uten å sammenligne i detalj kan en si at den er delemessig noe i slekt med de tidlige små forsterkerne fra Vox.

Specs:

2-5W effekt.

Point to point elektronikk.

Rørene som står i er vel blant kremen av vintage rør: Telefunken EF804 (EF86 med bedre signal til støy specs. Samme som i eldre neumann mikrofoner og telefunken v-72 og v-76) og Mullard ecc83 i forforsterker og Mullard EL84 i sluttrinn.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Bumper litt på denne tråden..


Av personlig erfaring er det båndspilleren Tandberg Type 2 som står frem som kongen til gitarbruk. Den interne høytaleren er grei nok, men koble til et passende gitarkabinett og du har godlyd.

Har selv en Tandberg modell2 som jeg liker å spille slide gjennom. Har tenkt tanken å få koblet den til en annen høyttaler, men kan dette gjøres uten å modifisere spilleren..? Det er en del inn/utganger på baksiden, men hvilken type plugger som passer i dem aner jeg ikke. Så var det dette med impendance i høyttaleren.. Noen som vet?

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Selv om jeg er meget fornøyd med Weber 12F150 som høyttaler til ampen min, fikk det hele en ny dimensjon da jeg koblet den til høyttalerne 2 stk Tandberg Huldra 4 (koblet i serie, ble dette ca 8 ohm). Bortsett fra at jeg må begrense volumet da det er rimelig lavwatt-høyttalere, låter det helt himmelsk. Nyere radiohøyttalere funker ikke like bra, da de blir for skarpe....men disse gamle fra pre stereo.........krem.

56c769ff51e22_20160219_181454(800x450).t

Link to comment
Share on other sites

Tandberg Sølvsuper 7 jubileumsmodell (1958) i svart bakelitt. Designet av Vebjørn Tandberg personlig. Jazzmasteren min låter pent gjennom denne, prima til stueøving. Og en fantastisk god FM-radio, banker skiten ut av hva som helst i dag. Originale rør som sikkert vil leve flere tiår, om jeg ikke presser dem for hardt.  

sølvsuper_7.JPG

Edited by Arkadian
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.