Web Analytics
Jump to content

Tips for å gjøre en "Strat" mer tilgjengelig for et barn


Recommended Posts

Som jeg skrev i introtråden min så har jeg nettopp kjøpt en billig strat til min 6-årige sønn og meg selv. Det er 20+ år siden jeg sist spilte, men fikk lyst å begynne på igjen siden sønnen min hadde lyst på gitar.

Det er ikke snakk om noe spilling utover i egen kjellerstue og det er ment for at han skal lære seg kosen med å spille.

Problemet er imidlertid at gitaren er stor og uhånterlig for han, men vi ble anbefalt å kjøpe fullstørrelse for at han skulle bli vant med det fra begynnelsen av.

Foreløpig har jeg gjort følgende "modifikasjoner":

1: Mattet ned og slipt halsen tynnere med omtrent 3-4 mm.

2: Senket strengene ved å file ned nutt´en og senke sadelene.

3: Skiftet fra 9-42 til 10-46 strenger.

4: Skjermet med alu-tape alle "kropsåpninger" og plekterbrettet.

5: Polert og jevnet alle fretsene.

6: Justert truss-roden slik at halsen har en svak bue.

Intonasjonen er helt perfekt og lyden er super (i forhold til prisen), men jeg kunne trenge noen tips for å gjøre det lettere for han fortsatt.

Kan også nevne at jeg har kjøpt en i-rig som han kan bruke på ipad´en sin slik at han kan eksperimentere med lyder og Rocksmith 2014 så han spiller/leker med det. Gitaren er der for at han skal ha det gøy med musikk og forhåpentlig lære litt både teori og praksis.

Link to comment
Share on other sites

Ser jo lurt ut det der, men hvorfor skifte til tykkere strenger?

Videre er det da ikke noe uoverkommelig problem å skifte fra kort skala til en større skala etter hvert. Hvorfor er det problematisk?

Rent bortsett fra at man da ikke kan bruke Rocksmith, så er en ukulele som du gjør noe av samme øvelsen på en grei og myk start for en seksåring.

Skal det være elektrisk, er jo en Ibanez RG i 3/4- størrelse en rimelig og veldig kurant gitar hvis det skulle vise seg at straten er for stor.

Link to comment
Share on other sites

Først og fremst: Topp at du har investert i skikkelig utstyr. Rocksmith er jeg ikke så bekjent med, men skjønner det som et artig verktøy for læring og moro.

Det høres ut som at du har gjort det meste som kan gjøres med en fullstørrelsegitar for guttungen. For noen elever har jeg opplevd at å skifte til tynnere strenger (009) har økt spillegleden ettersom at de lettere får trykket ned strengene. Men det er mer en nyanse enn det store utslaget.

Jeg anbefaler lett alle mine yngre elever å skaffe seg en 3/4-gitar (vi har også gitarer som vi leier ut), for så å trappe opp når nevene har vokst. Må si at jeg ikke skjønner rådet om å "venne seg til det" med en gang. Har man små hender, så har man små hender. Hvis du har noen lapper å legge i det, så hadde jeg investert i en mindre gitar, enten en slik som Castor anbefaler eller Squier Mini (de bruker jeg på jobb, og de fungerer helt OK).

Dersom det ikke blir aktuelt med det første har jeg noen knep jeg bruker med elever som har litt korte fingre:

- Nedskaler alle grep. F.eks. kan man spille G som XX0003, A som XXX220, E som XX2100, og D som XX0032 (riktignok en Dadd11 uten kvint, men det går).

- Skaff deg "Kaseys Guitar Jams for Kids". Den er smekkfull av peise lette låter i tabulaturform, som i hovedsak holder seg på en streng om gangen. Alt av lydfiler er også gratis tilgjengelig på nett. Kelly (forfatteren) er forøvrig en knakende flott fyr, og har flere bøker som jeg bruker jevnlig.

- Lag rytmiske arrangement og spill sammen. Du holder fjerdedeler mens guttungen spiller helnoter, samtidig som dere holder hver deres tone som tilsammen utgjør f.eks. en kvint. Dette kan lett utvides. :)

Link to comment
Share on other sites

Strengene ble skiftet fordi jeg bruker 10-46 og sønnen min mente at det var bedre for fingrene hans, så da fikk han det :)

Det var på musikktorget i Ålesund det ble sagt at det var bedre å begynne rett på full størrelse, jeg var ikke så ung selv når jeg begynte å spille, så jeg har egentlig ikke noe personlig å bidra med i den diskusjonen, det eneste jeg kan tenke meg fra min egen tid med musikk på skolen var at alle instrumentene der var fullstørrelse.

Link to comment
Share on other sites

@PerA, takk for tips, vi skrev samtidig.

Den boken skal jeg definitivt bestille, er litt usikker på om å investere i en gitar til er noe jeg gjør i dag, tror jeg vil lodde stemningen litt lenger først, men hvis han fortsatt er like giret, men synes det er vrient så skal jeg prøve å finne en. Vi er ikke akkurat oversvømt av gode musikksjapper her oppe i Ålesund etter at Nakken Musikk forsvant er det bare M-Torget og de føler jeg ikke akkurat legger opp til en veldig barnevennlig profil så det må nok bli over nett.

Foreløpig legger jeg mest opp til lek med gitaren, men når vi begynner å se på akorder og spilling av sanger etc. kan jeg se for meg at den mini squieren er en mulighet.

Link to comment
Share on other sites

De er vel 3/4 av størrelsen på en vanlig gitar. Likt antall frets men kortere mellom dem pga skalaforskjellen.

Ok, takker for den, jeg må ærlig innrømme jeg trodde det var færre frets på en barnegitar. Takk takk.

Som dere sikkert skjønner er jeg noe rusten og trenger å sette meg inn igjen i mye av dette selv. Det er søren ikke bare bare å få kleptomanpølsene til å gå dit du vil når man er 30kg tyngre og 20 år eldre enn sist.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.