Web Analytics
Jump to content

Bygge eget kabinett og forsterkertopp


Recommended Posts

Heisann!

Går med tanker om å bygge eget kabinett med tilhørende forsterker som et sommerprosjekt. Planen så langt er at kabinettet skal være 1x12 og bygges fra bunn. Når det gjelder toppen tenkte jeg å bestille et "ferdig" sett og skru sammen, da jeg ikke ønsker å begi meg ut på dette uten støttehjul. Har blant annet sett litt på denne: http://www.musikding.de/Kit-Madamp-J5Mk1. Jeg ønsker å kunne få relativt grei lyd uten å måtte skru lyden veldig høyt, siden jeg bor resten av året på hybel.

Derfor, er det noen som sitter på tips/råd til liknende forsterkertopper/sett som er gode? Hvilket element bør jeg velge til kabinettet (høy/lav watt mtp hybel) og er det nødvendig å ta høyde for Thiele & Small ved design av kabinettet?

Kan legge til at musikkstilen for det meste er rock/metall. Har tittet på bl.a Celestion V30 og Greenback, som er på henholdsvis 60W og 20W.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Watt på elementet har lite å si, du bør heller se på følsomheten. Hvis du hovedsakelig skal spille på lavt volum kan du velge et element med lav (90-95) dB-verdi. Thiele/Small-parametre trenger du normalt ikke å tenke på med gitarkabinetter.

Link to comment
Share on other sites

Åpne gitarkabinetter kan enkelt bygges med egnede elementer uten hensyn til TS-parametre. Med en gang du bygger lukket eller portet kabinett må du ta hensyn til TS for tilfredsstillende resultat.

Jeg regner uansett dette som akademisk ift. gitarkabinetter, siden majoriteten er open back.

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar! :)

Tipper jeg nok kommer til å gå for et lukket design på kabinettet. Sliter derimot med å finne elementer med sensitivitet på 90-95 dB. Noen forslag?

Etter å ha sett litt mer på de ulike Madamp-kitene tror jeg at det heller blir Madamp A15Mk2, pga muligheten for high-gain og to kanaler. Eller blir dette for høyt for soverom/hybel?

Link to comment
Share on other sites

15-wattere kan spille veldig høyt... Til soverommet er en 5-watter mer enn nok. Jensen CH12-35 skal være et bra element med ca. 95dB sensitivitet. Jeg har ikke prøvd det, men har lest litt om det siden jeg vurderte det selv.

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar! :)

Tipper jeg nok kommer til å gå for et lukket design på kabinettet. Sliter derimot med å finne elementer med sensitivitet på 90-95 dB. Noen forslag?

Etter å ha sett litt mer på de ulike Madamp-kitene tror jeg at det heller blir Madamp A15Mk2, pga muligheten for high-gain og to kanaler. Eller blir dette for høyt for soverom/hybel?

Lukket kasse er ganske tilgivelig som design, men det lønner seg å titte littegrann på TS-parameterne, likevel, og også produsentens anbefalinger. Lukket kabinett gir gjerne mer bass enn open back.

Link to comment
Share on other sites

Igjen, takk for svar!

Har begynt å leke meg litt med TS-parametere i regneark og kalkulatorer på nett, da for Jensen Mod 12-35 og Mod 12-50. Problemet er at når jeg skal beregne kabinettvolumet for lukket kasse klager kalkulatoren over at Qtc er mindre enn Qts, hvor Qts henholdsvis er 1,54 og 1,4 for de to modellene. Når jeg da prøver meg med en Qtc-verdi litt rett over Qts blir resultatet at kabinettet må ha et volum på flere kubikkmeter. Hva er feil?

Link to comment
Share on other sites

Ja, jeg har tatt utgangspunkt i en komboamp dybdemessig, 25-30cm.

Hvis du skal gjøre det enkelt for deg selv kan du bruke 25 eller 30 dype furu/hobbyplater.

De er billige, relativt lette, enkle å jobbe med og tåler mye juling, veldig lett å få hva som helst av tolex og tekstil til å sitte på det.

Bare sjekk at kabinettet blir dypt nok til toppen du skal bruke.

Til front baffle bruker du kryssfiner og bak kan du enten bruke furu oppe og nede (enklest) eller du kan bruke en hel kryssfiner bakplate der du freser eller sager ut ønsket åpning.

Jeg bygde for noen uker siden et veldig pent 2x12 kabinett uten tolex. Brukte spritbasert mahognybeis og ca 5 tykke lakk penselakk, 320 papir mellom hvert lag, swisswax carnuba vox for endelig finish. Ble mildt sagt nydelig, avrundede hjørner og det hele, tok circa 25 arbeidstimer. Til spraylakkerte jeg et grovt jute broderingsstoff

Link to comment
Share on other sites

Jeg bygde for noen uker siden et veldig pent 2x12 kabinett uten tolex. Brukte spritbasert mahognybeis og ca 5 tykke lakk penselakk, 320 papir mellom hvert lag, swisswax carnuba vox for endelig finish. Ble mildt sagt nydelig, avrundede hjørner og det hele, tok circa 25 arbeidstimer. Til spraylakkerte jeg et grovt jute broderingsstoff

Pix?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Kun gitarkabinett på gitarforsterker, med mindre man er faglig kyndig - et svært fåtall.  Og husk et par ting: - Utgangen på forsterkeren din leverer MYE strøm ut, som potensielt er dødelig - Forsterkeren kan bli totalt skadet av å kjøres uten kabinett, eller med feil kabinett - Du skal alltid bruke egnet høyttalerkabel mellom forsterker og kabinett, aldri instrumentkabel Veldig kjedelig å ødelegge en dyr forsterker pga feil bruk. Kabinett er er veldig billig på bruktmarkedet, da mange har fått over til digitalt. Du kan se etter ENGL, Orange, Marshall, Harley Benton, Framus og andre merker. Ville vurdert Vintage 30 elementer hvis jeg var deg, da har du et kabinett for livet.  Betalt 2000kr for mitt Framus 212 kabinett, det er helt perfekt for mitt bruk. 
  • Det vil hjelpe å gire ned effekten til 50W.  Dette med lyd og effekt er ikke "rett frem" med ohms lov, da lyden kan variere ulinjert fra styrken på forsterkeren i forskjellige frekvenser. Det er derfor 50W forsterker, kan levere mer ut på høyttaleren enn 50% i visse frekvenser. Men det er helt innenfor å ta den "enkle" utgaven bare for å være på den sikre siden og ikke overtenke for mye. - 2x effekt på høyttaler av forsterker er et godt utgangspunkt.  - Det har mye å si hvor mange høyttalere du har i kabinett, da du fordeler lasten på flere høyttalere  - Forskjellige høyttalere har forskjellig styrke. Jeg kjører Marshall JVM i et Framus 212 V30 kabinett på 120W (60W per høyttaler).  - Noen kjører stereo-sluttrinn i et stereo kabinett, andre kjører to forskjerkere i stereo på grunn av effekter, eller for å blende to lyder inn i en. For eksempel - blender du en Marshall JVM med en Mesa Boogie Mark V, så blender du to ganske forskjellige lyder for å få et unikt karakter (Rabea Massaad har et par video på dette på YouTube).   Jeg solgte nylig en ENGL Powerball med et stereo-kabinett, den hadde meget gode instrukser som beskriver mulighetene med stereo.  Personlig har jeg hatt det meste, og falt på at 50W er mer enn nok på rørforsterkere, og at 2x12 er mer enn nok lyd, og samtidig ikke for lite. For meg er det en perfekt kombinasjon.. Skulle helst hatt en lunch amp i tillegg.(ENGl Fireball 25, eller Mesa Mark V 25)  
  • Jeg kan ikke svare på om det kan skade noe, men jeg tror jeg ville latt være om jeg var deg. Uansett vil det låte ganske kjipt. En PA-høyttaler er designet for å gjengi alle frekvenser mest mulig likt, mens en gitarhøyttaler har veldig annerledes respons. Den kutter tonnevis av høye frekvenser, og har generelt en helt annen EQ-kurve på frekvensene som den slipper gjennom. For clean-lyd kan en PA-forsterker kanskje fungere sånn noenlunde, men med en gang du legger på litt vreng så låter det ekstremt kvasst og ubehagelig. Valg av høyttaler vil på mange måter påvirke lyden din mer enn valg av forsterker.
  • Har nettopp kjøpt en marshall dsl 100w forsterker, men kabinettet må vente litt til penga strekker til. En venn av meg har noe greier liggende, en peavey pa høytaler etter hva jeg har skjønt. Dette er hva jeg fant om den på nett: «The Peavey Mod# 112 PT PA Enclosure was produced in 1986 & 1987 and sold for $139.50 each. They are rated at 100 watts Rms and 200 watts Peak Power. The 12 inch Woofer is a EMINENCE Loud Speaker and the 3 inch Tweeter is a MOTOROLA Piezo. The enclosure does not contain crossover components, it is straight wired from the input jacks to the speakers. They will work with a Mixer/Power Amp rated from 125 to 200  Peak Power Wattage @ 8 ohms. (Example - Peavey MP 4 Mixer/Amp Mark III Series).» Kan dette funke som en midlertidig løsning? Jeg er helt nybegynner på dette her. Pa høytalere til gitarforsterker er såklart ikke ideelt, men funker det uten at jeg skader noe? Stemmer watt og Ohm overens med forsterkeren? Forsterkeren kan også kjøres på 50watt istedenfor 100 hvis det er bedre. Bak på høytaleren står det 16 Ohm og det er 2 inputs uten noe tekst, hvordan kobler jeg den sammen med forsterkeren? Hva skal hvor? Legger ved bilde:
  • Jeg er helt ny på dette med rørforsterker og kabinett og prøver å lære meg the basics så jeg kan forsikre meg om at spillesteder har riktig kabinett når jeg kun har med forsterkeren Har en marshall dsl100 på 100 watt. Jeg har forstått det slik at kabinettet helst skal være minst dobbelt så mange watt som forsterkeren så man har nok å gå på. Men jeg har også muligheten til å kjøre forsterkeren på 50 watt, vil dette da bli det samme som å bare ha en vanlig 50 watt forsterker slik at et kabinett på 100watt skal være i orden når jeg har forsterkeren på 50 watt? Har antall høytalere i kabinettet noe å si så lenge den kombinerte watten i kabinettet er dobbelt så mye som forsterkeren, altså vil et 1x12  eller 2x12 kabinett være greit så lenge kabinettet totalt har høy nok watt? Mono/stereo kabinett. Hva er hensikten med å sette et kabinett på stereo? Er det for å kunne bruke 2 forsterkere på ett kabinett? Eller for å koble flere kabinetter til samme forsterker? Skulle gjerne visst litt rundt det. Skulle gjerne hatt en liten innføring i dette med Ohm også, hvordan skal ting kobles sammen, eventuelt andre ting å tenke på Har prøvd å titte litt på YouTube og lest på litt engelske sider men blir liksom ikke helt klok på det. Håper nok kan gi meg det inn med teskje så jeg lærer dette her:)
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.