Web Analytics
Jump to content

Bi-Dominater


whiplash
 Share

Recommended Posts

Er det noen som kan gi meg en praktisk tilnærning til Bidominater både forståelsen av dem (hva og hvorfor) og bruken av dem; hvilke akorder å erstate og akordprogresjoner hvor det er lett å se fungsjonen?

Link to comment
Share on other sites

Er litt sliten på funksjonsteori, men det finnes mye greit stoff om det.

En bidominant er kort sagt, etter det jeg kan huske, en akkord som har samme struktur som dominanten, og som kan gi en følelse av modulasjon, uten at det kanskje egentlig er det.

Søkte litt, og fant denne som jeg synes er grei, med lytteeksempler.

http://site.uit.no/musikklitteratur/bidominant-med-kvint-i-bass/

Ganske mye brukt. Merk at begrepet og forståelsen av dette er knyttet til funksjonsharmonisering. Det er flere andre måter å tilnærme seg problematikken på, og hva som føles mest "riktig" og dermed enklest å skjønne avhenger av hvordan du oppfatter harmonisering og hva som er en grei måte å skjønne hvordan dette fungerer på.

Beklager et litt tynt svar, men jeg har ikke stort mer å fare med.. :)

Edited by CastorFiber
Link to comment
Share on other sites

Bidominant er (slik jeg husker og forstår det) når en konstruerer en dominantakkord på et annet trinn enn kvinten i en toneart.

Eksempel:

a) Dm7-G7-C blir til D7-G7-C.

II-akkorden omgjøres til dominantakkordens relative dominant.

B) C-Am-Dm-G blir til C-A7-Dm-G.

VI-akkorden blir til II-akkordens dominant for å skape spenning før II-V-I-progresjonen.

c) C-Dm-G-C | F-C7-F | G-C.

I takt 2 gjøres I-akkorden til IV-akkordens dominant, og gir et tonalt sidesprang til F-dur.

Edited by PerA
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg har alltid sett på bi-dominant som ett totalt utsving (bi-dominanten leder til en akkord som blir tvetydig ved at den både får en funksjon som (ny) tonika og ett-eller-annet-nytt (jeg er sulten, elendig til å forklare da).

Man dominantiserer (dur med septim) rett og slett ett trinn som "normalt" sett ikke inneholder en septim, sett ut i fra den skalaen en tar utgangspunkt i.

PerA hadde noen gode eksempler som illustrerer det fint.

BI-dominant vet jeg derimot ikke hva er.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Vanskelig å si eksakt slik markedet er nå. Dette er en ganske ok gitar laget i Canada av en anerkjent produsent, men siden det ikke er et navn som folk kjenner godt nok til går de ofte for mye mindre enn de kan være verd. Om den er satt opp ok, og lyden er god tror jeg Audun er ca der det ligger. Om kjøper må bytte strenger, justere action og hals og generelt sette den i stand igjen tror jeg fort du får maks 1500,- dessverre. 
  • Tja... 2000 - 2500,- kanskje?
  • Hei, Har ikke noe kjennskap til gitarer, men kan noen hjelpe meg med å si noe om hva jeg kan selge denne gitaren for? Mvh Stian
  • Funker bra. Ingen problem med den. Gratis en bag. Ring : 98473994 Pris 2000kr Yamaha Dreadnought Cutaway elektroakustiske gitar. Solid Gran topp. Nato ryggen og sidene. Yamaha Piezo Pickup med 3 Band EQ FGX720SC er den elektroakustiske versjonen av FG720S, og kombinerer klassiske FG-stil med moderne elektronikk for en utmerket kombinasjon av tradisjonelle utseende og opp til minutt ytelsen. FGX720SC har en dreadnought stil kropp med en solid Sitka gran topp og Nato rygg og sider som gir det en velbalansert tone med en sterk mellomnivå. Selve cutaway tilbyr enkel tilgang til høyere frets på gitar mens FGX720SC er også utstyrt med en piezo pickup og Yamaha Custom forforsterker for en nøyaktig, kontrollerbar akustiske lyden Pickup System Kontrollerer for den under broen er montert piezo pickup montert på instrumentets side for optimal tilgang. Batterirommet er også plassert på siden av nakken, å gi enkelt bytte. Preamp systemet Enveis system inkluderer en 3-fret equalizer med justerbar mellomtone frekvens kontroll og master volum.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.