Web Analytics
Jump to content

Bi-Dominater


whiplash

Recommended Posts

Er det noen som kan gi meg en praktisk tilnærning til Bidominater både forståelsen av dem (hva og hvorfor) og bruken av dem; hvilke akorder å erstate og akordprogresjoner hvor det er lett å se fungsjonen?

Link to comment
Share on other sites

Er litt sliten på funksjonsteori, men det finnes mye greit stoff om det.

En bidominant er kort sagt, etter det jeg kan huske, en akkord som har samme struktur som dominanten, og som kan gi en følelse av modulasjon, uten at det kanskje egentlig er det.

Søkte litt, og fant denne som jeg synes er grei, med lytteeksempler.

http://site.uit.no/musikklitteratur/bidominant-med-kvint-i-bass/

Ganske mye brukt. Merk at begrepet og forståelsen av dette er knyttet til funksjonsharmonisering. Det er flere andre måter å tilnærme seg problematikken på, og hva som føles mest "riktig" og dermed enklest å skjønne avhenger av hvordan du oppfatter harmonisering og hva som er en grei måte å skjønne hvordan dette fungerer på.

Beklager et litt tynt svar, men jeg har ikke stort mer å fare med.. :)

Edited by CastorFiber
Link to comment
Share on other sites

Bidominant er (slik jeg husker og forstår det) når en konstruerer en dominantakkord på et annet trinn enn kvinten i en toneart.

Eksempel:

a) Dm7-G7-C blir til D7-G7-C.

II-akkorden omgjøres til dominantakkordens relative dominant.

B) C-Am-Dm-G blir til C-A7-Dm-G.

VI-akkorden blir til II-akkordens dominant for å skape spenning før II-V-I-progresjonen.

c) C-Dm-G-C | F-C7-F | G-C.

I takt 2 gjøres I-akkorden til IV-akkordens dominant, og gir et tonalt sidesprang til F-dur.

Edited by PerA
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg har alltid sett på bi-dominant som ett totalt utsving (bi-dominanten leder til en akkord som blir tvetydig ved at den både får en funksjon som (ny) tonika og ett-eller-annet-nytt (jeg er sulten, elendig til å forklare da).

Man dominantiserer (dur med septim) rett og slett ett trinn som "normalt" sett ikke inneholder en septim, sett ut i fra den skalaen en tar utgangspunkt i.

PerA hadde noen gode eksempler som illustrerer det fint.

BI-dominant vet jeg derimot ikke hva er.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hadde Guitar Rig 3(?) for mange år siden. Prøve alt mulig - ink Amplitube, men syns GR var desidert best og enklest i bruk. Skal teste det nye også   Jeg bruker mest Bias FX of Bias FX2, men sliter litt med latency. Hvilken type PC bruker du, og hvordan er forsinkelsene?  
  • For et år siden kom jeg over programmet Guitar rig 6. De hadde en demo med alle funksjoner bare at man ikke kunne lagre, men fullt brukbar til opptak. Den varte i 30 min, så må man starte programmet på nytt. Jeg hadde demoen i tre måneder før jeg så at de hadde sommersalg og jeg fikk hele programmet til halv pris. 1000.- kroner som var latterlig billig med tanke på hvor mange amps, rack, pedaler og muligheter som var der. Det var over 1200 ferdig innstilte lyder i forskjellige sjangere og man kan lagre de i forskjellige filer. Man kan selvsagt justere de å lagre nye, eller lage egne med alt som finnes. Den har også instillinger for vokal, trommer og mye annet. Nå har Guitarrig 7 kommet med cubersalgspris, men jeg venter til Black Friday eller Cybermonday i håp om å få oppgradert billigere. Det er masse nytt. Her er en video   Her er nettsiden: Native Instruments Guitar rig 7 Og her kan du laste ned demoen: Note: The demo version runs 30 minutes per session, and can then be reopend to try again. Save and Total Recall functions disabled. Du klarer deg lenge med den PS. Dette er ikke ment som reklame, men et godt tips. Jeg tjener ikke noe på det, men den demoen er gratis og verdt å teste...
  • Söker rock projekt i Norge att vara med i och framför allt live gig. All rock/metal är intressant.  Smakprov: www.linkedin.com/in/emlu-music-production-983a92296    
  • Heisann! er det noen som vet verdien på denne?  serienummer: US20048978
  • Via dette så endte jeg istedenfor opp med dette.   
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.