Web Analytics
Gå til innhold
 • Bli medlem

Tips & Triks! Hvordan lage et hjemmestudio


Anbefalte innlegg

Tips & Triks! Hvordan lage et hjemmestudio

Et ofte stilt spørsmål her på forumet er hvordan man bygger et hjemmestudio, hva man trenger, hva det koster etc...

Vil her forklare kort hva man trenger for å få til et greit hjemmestudio. Noe av det som står her har jeg klipt og limt fra andre tråder.

hemmestudio.gif

PC med program

PC:

Kjøper du en ny PC i dag så er denne god nok til å komme i gang med. Innspilling av musikk krever en del plass på PC-en, og mye data skal leses frem og tilbake på harddisken. Ei låt på noen minutter med masse spor kan fort bli flere hundre mb. Sørg for å ha god plass på disken. Sørg også for at harddisken defragmenteres ofte.

Siden musikk krever mye ressurser så bør du sørge for at minst mulig programmer, serviser og prosesser står og går i bakgrunnen mens du jobber.

Program:

Det finnes masse program for opptak av flere spor på PC-en. Programmene finnes også i alle prisklasser. Finn det som passer deg best. Tips: benytter du et kjent og mye brukt program så er det lettere å få hjelp.

De mest brukte programmene:

- Cubase SX

- Adobe Audition

- Logic

Gratisprogrammer:

- Kristal

- Audacity

Lydkort

Det finnes et hav av forskjellige lydkort, men en ting er klart: Lydkort som følger med PC-en er for dårlig! Kjøp lydkort hos en seriøs musikkforhandler. Skikkelig bra lydkort koster fra 1500-2000 og oppover. Lydkortet bør ha ASIO-drivere. Tenk gjennom hvor stort du trenger lydkortet.

- For å ta opp ett spor om gangen trenger du en inngang på lydkortet.

- Ta opp to spor samtidig, to innganger

- Fire spor - fire inputs

...osv

Husk at en stereo-input i realiteten er to innganger.

Tenk også gjennom om du vil ha midi inn og ut på lydkortet.

Noen ok lydkort i en billig klasse:

- ESI WaveTerminal 192X eller M. 1795kr

- M-Audio Audiophile 2496. 1895kr

- Audiotrak MAYA44 Mk-II. 1950kr

- Audiotrak MAYA44 Mk-II inkl. Midi og digitale IO-er. 2250kr

- Prodigy 192. 1490kr

På bildet er lydkortet vist som en boks, men lydkort kan være både eksterne og interne (montert i PC-en).

Mikser/preamp

Mikrofonen må kobles inn i en preamp (forforsterker), og kvaliteten på preampen har mye å si for lyden. Hvis Mikrofonen er en kondensatormikrofon så må denne ha spenningstilførsel via preampen. Dette kalles fantom-mating. En preamp som leveres uten fantomspenning bør du se på som useriøs.

Hvis du tenker litt større produksjoner, innspilling ev flere spor samtidig, opptak av hele band ..., så kanskje du bør vurdere en mikser. En mikser har innebygde preamper, og fås i alle størrelser. En mikser kan også benyttes til mer en bare opptak: avansert lytting/monitorering, som en del av et sang/PA-anlegg etc.

Noen lydkort har innebygd preamp. Dette gjør at du ikke trenger ekstern preamp.

Mikrofon

Veldig avgjørende for lyden er en bra mikrofon. Det finnes to hovedtyper:

- Dynamiske: trenger ikke fantomspenning, brukes mest i live-sammenheng.

- Kondensatormikrofoner: trenger fantomspenning. Ypperlig til studiobruk.

Kondensatormikrofoner (kondiser) blir i likhet med dynamiske mikrofoner ofte benyttet live, men man bør være klar over at de tar opp diskantområdet mye bedre enn dynamiske mic'er, og vil derfor mye lettere gi feedback. Kondiser er også mer følsomme.

redigerte litt her jeg - tHeMuth|n

Til et hjemmestudio vil jeg anbefale følgende mic'er:

- Studio projects B-1

- MXL 2003

Dette er kondensatormikrofoner som gir masse for pengene!

Og selvsagt... Man trenger ikke å benytte mikrofon til opptak. Bruker man annet utstyr så holder det ofte å koble seg rett inn på lydkortet fordi disse har "line ut"; man trenger ikke preamp. Til gitar kan man benytte ampsimulatorer som POD, eller man kan bruke softwarebaserte ampsimulatorer som GuitarRig. Synther etc kan kobles rett i lydkortet, eller kan spilles inn via midi.

Monitorer

Når man skal ta opp bra lyd så er det en fordel å høre hva man holder på med; man må ha god monitorering. Til monitorer kan man ganske enkelt benytte et stereoanlegg, men et par aktive monitorer er å foretrekke. Med aktiv menes at de har innebygd forsterker og kan derfor kobles rett på lydkort eller mikser.

Merker å sjekke ut:

- Dynaudio Acoustics

- Yamaha

- Event

- Mackie

Tilføyelser til denne tråden mottas med takk. La den vokse! Moderatorer, admins, hackere, tHeMuTh|n...: Rediger, legg til, trekk fra så mye dere vil på denne posten. Bedre å samle alt her enn i flere poster.

Har heller ikke giddet å ramse opp så mye linker, kan komme etterhvert.

Endret av Thomas
 • Liker 1
Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 3 months later...
 • Svar 90
 • Created
 • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Tips & Triks! Hvordan lage et hjemmestudio Et ofte stilt spørsmål her på forumet er hvordan man bygger et hjemmestudio, hva man trenger, hva det koster etc... Vil her forklare kort hva man treng

funker dette oppsettet?: edit:sorry for dårlig tegning :mrgreen:

Nå er orjanbeats riktignok utestengt, men for ordens skyld kan jeg forklare grunnlaget, så ikke alle tror vi sletter ting fordi vi liker sletting. Det var ikke meg som slettet posten det er snakk om,

Posted Images

 • 1 month later...
Man må altså ha mikser/preamp for å kunne kjøre mikrofon på lydkortet? Isåfall venter jeg til jeg har kjøpt mikser, med å kjøpe mikk  ;)

Ossen mic er det du tenker på? Dynamiske micer går gjerne greit, men for en kondensator MÅ du har fantommating, noe som er alt annet et standard på lydkort.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jeg vil ikke anbefale å bruke Pod XT som eksternt lydkort, med en gang en skal prøve å få en return ut fra pcen igjen via den snakker vi drøy latency.

og det vil si?

vil det også hjelpe litt på lyden å kjøpe en bitteliten høy kvalitets mikser?

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jeg vil ikke anbefale å bruke Pod XT som eksternt lydkort, med en gang en skal prøve å få en return ut fra pcen igjen via den snakker vi drøy latency.

og det vil si?

Latency = Forsinkelse. Ganske kjedelig om du skal spille inn noe og lyden når monitor halvt sekund etter du har spilt det.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive


 • Siste aktive tråder

  • Ja, bare spenningsfall over to dioder, selvførgelig, det går vel ikke strøm gjennom D19 og D23, de skal bare hindre strøm å gå "tilbake til minus. De blir forøvrig brennvarme de også. Ok, men hva menes med RMS spenning? Jeg målte 11V på rørsoklene også. Det var noe forskjell før og etter R 82, (bortimot 1V). Men som jeg skrev, med fire rør på plass, måler jeg nøyaktig 7.04V , det skal vel gå. Jeg målte også på motstanden i rørenene, som ligger på ca 6.4 ohm eller 3.4 ohm målt med pin 4 og 5 sammen. Det er vel helt normale verdier. I V1 derimot, er det satt i et Electro Harmonics som har motstand på hele 12.5 ohm. Så det trekker kanskje mere strøm...eller egentlig mindre, når jeg tenker meg om....
  • 8.2 er RMS spenninga. Gang den med kvadratroten av 2 så har du sånn ca 11.6 VAC Peak to peak. Og så er det spenningsfall over to dioder i en sånn likeretter, ikke alle fire ! Og hvis du måler rett etter likerettern uten noe filterkondiser er det jo ikke ren DC ...     
  • Da er de nye diodene lodda på plass. For at de skal få litt kjøling, lodda jeg de med noe lengde på beina, litt opp fra print kortet, og bøyde de to ytterste litt til siden. Så målte jeg, 8.2V veksel fra trafo, inn på likeretter'n, og ut, 11V...hæh? Skulle ikke de fire diodene til sammen suge ca 2.4 V? Annivay, jeg satte i fire gamle rør, så kretsen fikk last, og, strømstyrke droppa ned til 7V. Så da er vel allt i orden da....
  • Hvis du har en av/på-switch til loopen vil du vel kun få input hvis den er av, og kun loop return hvis den er på? Men parallell loop vil nok også fungere ja
  • Har desverre ikke svar på det. En slipper hvertfall å kutte strenger som ved FR - her trer man strengene inn i blokken bak gitaren. Ingen locking nut, ingen behov for sekskantnøkkel (tør ikke skrive umbraco/unbraco lenger). Ser også ut til at trussrod-justeringen utføres på med et ratt ved siden av neck-pickupen.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.