Web Analytics
Jump to content

Beste måte å lære låter fra tablature


Doktor Knepp
 Share

Recommended Posts

Det beste må være om du kan låte 'i hue'. Da faller plutselig delene raskere på plass. Det verste som fins er å lære seg en låt man aldri har hørt før.

Jeg regner selvfølgelig med at du snakker om å lære deg låter du kjenner godt til fra før.

Nå vet jeg ikke hvilket nivå du er på, men jeg husker fra den tiden jeg var gitarlærer og forsøkte å lære elevene mine soloene på låter de digget. Nesten uten unntak ble det trøbbel om de satt og bladspilte fra tablaturene uten å ha låta på i bakgrunnen. Bryt ned i mindre bestanddeler og finn ut hvor de forskjellige delene er i låta. Hør på de små snuttene såpass mange ganger at du kan synge de for deg selv. Når dette er på plass forsøker du deg på å spille det.

Dette blir jo i stor grad gjeldende der det ikke går så altfor fort unna i svingene. Slik er det for meg i hvert fall.

Nå skriver du at du driver med fingerspill og da blir det fort litt mer å holde orden på. Hørt på rytmen og gjerne betoningene til bassen/tommelslagene. Igjen, bryt ned til så små bestanddeler at det er overkommelig. En annen måte er å forstå det helhetlige mønsteret/gangen i la oss si en fire til åtte takters frase. Få med deg de viktigste betoningene og når akkordskiftene kommer og øv på å få selve fingerspillet på plass etter dette. Kan hjelpe deg til å få feelingen av låta selv på lavt/ekstremt lavt tempo.

Men...., det ER mange veier til Haugesund.

Link to comment
Share on other sites

Jeg meg har alltid syns det er letter å huske ting når jeg tar notater. Trenger ikke å lese dem etter på alltid en gang, det sitter bare bedre når jeg har skrevet det i tillegg.

Laget med derfor en mal med linjer for tab, og printet ut 20 ark. Planen min var å skrive ned litt de delene jeg syns er vanskelig.Bare for å prøve å se det for meg.

Har enda ikke fått prøvd det, så om det fungerer er jeg ikke sikker på :P

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Jeg meg har alltid syns det er letter å huske ting når jeg tar notater. Trenger ikke å lese dem etter på alltid en gang, det sitter bare bedre når jeg har skrevet det i tillegg.

Laget med derfor en mal med linjer for tab, og printet ut 20 ark. Planen min var å skrive ned litt de delene jeg syns er vanskelig.Bare for å prøve å se det for meg.

Har enda ikke fått prøvd det, så om det fungerer er jeg ikke sikker på :P

Har testet ut dette litt nå, og det fungerer!!!

Link to comment
Share on other sites

Som ny gitarist i trio og spillejobb kort tid etterpå måtte jeg lære meg låter fort og huske dem. Løsningen min ble å opprette spillelister på iphone og lytte lytte lytte. Enten lærte jeg meg låtene, alle ulike delene, hvordan det svinget, eller (om jeg allerede hadde innøvd låta) så for meg hvordan jeg skulle spille denne. Siste blir litt som skikjørere i alpint som står før start og "kjører" traseen i hodet.

Forresten vil jeg skille mellom besifring og tabelatur (på detaljer som riff og soloer). Besifring menes å kunne akkordgangene uten fokus på hvordan det er skrevet i tab. Dette gir frihet til å fortsatt spille noe om man skulle ramle ut, man husker akkordene og spiller ut fra de. Så terper man alle detaljene slik Truckchuck beskriver.

Edited by SteikBacon
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg bor i Arendal, og jeg planlegger å kjøpe en gitar jeg gjerne vil ha profesjonelt setup på kort tid etter jeg mottar den. Er villig til å reise et lite stykke, men leter helst etter noe nærme Arendal. Noen som har noen plasser de anbefaler?
  • Har ikke vært innom her på en god stund. Trodde hele greia var avviklet, men så er det jo ikke - foreløpig i hvertfall🤔
  • Den som ideelt passer, i følge nettbutikken er på RMS-effekt: 250W - Toppeffekt: 350W, så du har nok rett:) Ja det er et relativt lite anlegg, men jeg tror det holder i et kjellerlokale eller øvingsrom. Jeg øver mest med hodetelefoner så jeg trenger å høre det jeg holder på med, i rommet, og det går ikke her jeg bor.
  • Det blir for avansert for meg. Jeg trodde det bare var å plugge i en gitar og spille i vei. Visste ikke om den pickupen. De selger også uten så det var en slik jeg så for meg, men hvis man trenger ekstrautstyr så blir det noe annet. Jeg har en Gibson Les Paul og ønsker meg en svart Fender Stratocaster. Det er alt jeg trenger av El gitarer og jeg liker ikke tanken på å koble på ekstrautstyr. Jeg så også nettopp på manualen og tror jeg trenger å tenke litt på dette, men det blir neppe aktuelt. Utrolig flott sak likevel, i hvert fall når de tester den på Youtube. Jeg er en enkel sjel og vil ha det enkelt. Derfor har jeg mye nesten ubrukt utstyr, eller bare testet for å se at det funker når man får det hjem, som skal ut på Finn når jeg en eller gang får den rette spiriten. Boss BR 800 Muligens en nyinnkjøpt Yamaha MG10 XUF Yamaha PSR-S670 keyboard (veldig lite brukt) Taylor 327e V-Class (så godt som ny) En del pedaler (Kun testet) Muligens forsterkeren til PA anlegget jeg nevnte. (Ny, kun testet) Og en del mer jeg ikke kommer på i farta. Jeg er redd det ville blitt en Roland GR55 GK i tillegg som skulle ut på Finn.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.