Web Analytics
Jump to content

Tapir?


Recommended Posts

Hei igjen!

Etter at Elefanten ble ferdig i fjor har det ligget i bakhodet at jeg ville lage mer.

Rickenbacker-fetishen er fremdels sterk er jeg redd, dette blir noe et sted mellom en 325, en Combo 600 (eller Fano RB-6) og en Gibson junior. Og denne er nok mye nærmere inspirasjonskilden en forrige gitar.

post-10598-0-91658000-1409482923_thumb.j

Planen så langt er:

-Kropp i ask - gran i toppen - uthulet så mye jeg tør og en German Carve på toppen

-Hals i ask - også gripebrettet

-Kort skala

-En P90

-En volum, en tone og en bryter som kobler mikrofon rett til utgangen

-Beis med sjellakk over - ingen porefyller.

Jeg har begynt med to tørre emner tung, norsk ask, et fint stykke villmarkspanel fra den lokale trelasthandelen, en håndsag og en høvel. Og så har jeg en håndfres i bakhånd. Om jeg bruker like lang tid som sist er jeg ferdig i 2034 - håper forumet fremdeles finnes da.

Ting jeg ikke har bestemt meg for enda er om jeg skal ha limt eller skrudd hals, utforming av hodet, om jeg burde ha en vinkel på halsen - og skalalengde: 22 1/4 som tegnet eller ca. 23 3/4 som Elefanten.

Og i rekken av dyr med lange neser lurer jeg på om Tapir er neste.

Eller Jordsvin - det er enda kulere, men har ikke så fengende navn :-)

(fant en skrivefeil)

Edited by børd
Link to comment
Share on other sites

Bigsby er tøft, men gitaren er veldig liten - og så har jeg to gitarer til med vibrato, så denne blir med fast stol :-)

Dette har skjedd så langt:

-Slik så askeemnene ut før jeg begynte å sage:

2-R0012451.JPG

Etter å ha saget cirka lengder forsøker jeg å finne riktig retning på årringene til halsemnet:

3-R0012452.JPG

Sagingen tar grusomt lang tid, men er meditativt på en god måte :-) Her begynner halsemnet å ta form:

4-R0012456.JPG

Emnene er egentlig for små til å lage en gitar. Kroppen bruker hele bredden splittet i to og limt sammen (egentlig ikke godt konstruktivt, da det er stor sjanse for at den slår seg). Jeg valgte å bruke Flatsawn emne for halsen - har lest at det skal være like sterkt og så slipper jeg å lime flere emner sammen. Her ser jeg om det er plass til halsen inne i det nesten ferdig emnet (holder så vidt?):

5-R0012460.JPG

Emnet til kroppen:

8-R0012447.JPG

Jeg er ikke flink nok til å høvle (eller har ikke tålmodighet nok) slik at alt blir rettvinklet og like tykt over alt. Har forsøkt å lage ett enkelt fresestativ på høvelbenken for å se om overfresen kan gjøre jobben. Først kroppen, så en rest av halsemnet jeg tenke å forsøke å lage gripebrett av:

7-R0012445.JPG

6-R0012463.JPG

Her er vilmarkspanelet (ikke fullt så vilt lengre), fire biter, limt sammen og høvlet til toppen. Uvant fine, tette og rette årringer til å være norsk tre:

9-R0012446.JPG

Limfugen er ikke helt perfekt, om den vil synes etter overflatebehandling vil vise seg om jeg kommer så langt. Har også laget en mal til kroppen i mdf. Den ser veldig liten ut, kanskje bør den være større slik at proporsjonene mellom hals og kropp blir bedre? Omtrent slik er det nå:

11-R0012459.JPG

Beklager mange, store og mørke bilder. Tenker jeg satser på limt hals og avventer halsvinkelen til jeg får bestilt hardware.

Neste fase er å elge meg innpå venner med mer og større elektriske verktøy (ønsker meg båndsag og søylebormaskin, men har vel verken råd eller plass).

Kommer mer, plutselig.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tror du hadde hatt nytte av en elektrisk høvel. Veldig nyttig, og det er ikke veldig vanskelig å lære seg å bruke en. Tar liten plass, koster ikke all verden, og hobbymodeller avvirker over 1,5 mm på hvert drag. Sammenlignet med å bruke en skikkelig manuell høvel, er det mye enklere, men det blir ikke like fine spon. Perfekte spon fra en langhøvel er jo et kunstverk i seg selv. Nuvel. Jeg har stor nytte av min rimelige Bosch- modell, og man kan fjerne en cm eller to fra en tykk planke på et kvarter uten problemer.

Link to comment
Share on other sites

Digger utseendet på denne og! MEN; vi fikk aldri noe video av forrige!

Et stort men, ser jeg :-/

Ja. Jeg vet. Jeg har ikke glemt det.

Jeg er for sjenert og tror ikke gitarferdighetene mine holder mål i selskap med mange av dere.

(Det ligger ingen falsk beskjedenhet i dette, altså; men det kan jo hende det holder for at dere skal få et inntrykk av lyden i gitaren. )

Takk, Ataxia!

Castor: tror du har rett :-)

Edited by børd
Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Plutselig,

har tiden gått veldig fort (og samvittigheten med hensyn til Elefanten er lettet :-)

Litt fordi jeg kjøpe en søylebormaskin fra Finn. Men mest fordi jeg har kjøpt en slik:

Bandsaw.jpg

(bilde fra nett) En liten, lett båndsag, jeg fikk for 700 kroner. Den er fransk og har sine særheter, blandt annet det at den er speilvendt og at det ene løpehjulet løsner med jevne mellomrom. Med nye blader fra http://www.tuffsaws.co.uk klarerden akkurat å sage gjennom 9-10 cm hard, norsk ask. Perfekt!

I ren glede over dette varpet røk jeg på en forferdelig slipemaskin fra Hjem & Hobby med en bitteliten sliperondel og et litebelte (samme flotte fabrikat som søyleborrmaskinen - de har samme maskin med annet merke på Biltema, bare en tusenlapp billigere, fant jeg ut) og en liten støvsuger.

Med båndsagen var det en smal sak å grovskjære emnene til hals og kropp.

1.jpg

Her sager jeg ut for bånd i gripebrettet i eget stativ. Skalaen blir 22,5 tommer. Jeg fant et supert regneark på nettet, men en kan også bruke http://www.stewmac.com/fretcalculator. Jeg er fryktelig spent på om dette blir nøyaktig nok...

Jeg har kjøpt japansk sag, slipekloss med 12" radius, trussrod og to stykk carbonfiberstenger til halsen fra Stewmac.

2.jpg

Her har jeg overført 12" buen til en gammel sikle og en egen pussekloss. Jeg pusser/sikler radius på gripebrettet før jeg sager det til riktig bredde på båndsagen.

3.jpg

Her har jeg laget en hengekøye/stativ for å frese spor til trussrodd i halsemnet. Jeg har skjelt til boken det er bilde av tidligere for å lage buen i sporet, men valgte å overdrive buen. Her: den bøyde enden av trussrodden skal ned i volutten i enden av halsen mot hodet. Som foring bruker jeg tykke, sorte sugerør. For å få den konkave buen i bunnen av sporet og i trestykket som skal fylle igjen, har jeg brukt trussrodden som "pussekloss".

4.jpg

5.jpg

Jeg har komplementert bolten fra stewmac med en egenprodusert skive. Bolten havner under plekterbrettet i kroppen.

6.jpg

Jeg brukte fresen for å skjære ut "mave" på baksiden av askedelen av kroppen og "german carve" på lokket, en og en millimeter som en liten modell av kinesiske rismarker. Etterpå ble formen jevnet med rasp og hoggjern. Jeg laget en ny mal i kryssfiner for kroppen. Brukte den til å merke av hvor begge deler av kroppen skulle hules ut. Så har jeg satt en trekloss i søylebormaskinen og borret til det det var ca 6-7 millimeter "gods" igjen i kroppen. Etterpå har jeg skrudd malen til fronten og baksiden og brukt den som fresemal. Stoppet fresingen der jeg ser enden på hullet fra søylebormaskinen.

Disse skal inn i gripebrettet: noen små stykker ben fra en ku jeg har spist til middag. Forferdelig vanskelig å sage og pusse så små, harde ting nøyaktig.

8.jpg

Mer straks. Som sagt går det ganske fort nå.

Definitivt et jordsvin - og ingen tapir!

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Jeg har de akustiske alltid i kasse med en Boveda pose i kassen. Funker fjell.
  • En tur alene til byen, kom hjem med åtte nye skiver (Ecclesia, #3 i midten fikk jeg forrige lørdag):  
  • Jeg oppbevarer mine heltregitarer (archtop og kasse) nesten uten unntak i gitarkassene. Rommet jeg oppbevarer gitarene i har «bedre» (for gitarer om ikke annet) luft enn resten av huset, men jeg har et hygrometer for å følge med på fuktighet og temperatur. Så langt har det stort sett vært innafor i rommet (35-60% fuktighet). I enkelte perioder om vinteren har jeg satt inn en bolle med vann for å tilføre fuktighet. Det funker, men jeg skal vurdere å anskaffe en liten luftfukter.
  • Brum brum. Neida, skaff deg et hygrometer (hundrelapp eller to), så følger du med utover vinteren. Ingen grunn til å fukte lufta så lenge du har inneklima innafor "normalen". Men absolutt lurt å ha forholdsregler: Jeg har en heltre granlokk Ayers stålstrenger som ikke greide seg gjennom den tørreste og kaldeste vinteren i trøndelag på lenge (10-12 år siden?) uten betydelige sprekker i lokket. Den hang på veggen i stua, og jeg hadde ikke begrep om luftfuktighet da. Den låter og spiller nydelig, så det er foreløpig kun kosmetisk, men så kosta den bare omkring 5000,-, så ikke noe stort tap. Ellers, hvorere du borhena? Innland/kyst/fjell? Har litt å si.
  • Takker!  Hvor mye legger dere i luftfuktighet og slikt for kassegitarer? Fikk med en pakke d'addario humipak, men tenkte det er lurest å vente til vinteren med å poppe den? Gitaren kommer til å ligge i kassen når den ikke er i bruk. Er første heltre kassegitar jeg eier, so bear with me
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.