Web Analytics
Jump to content

Gitar/Bass bygging for nybegynnere


Recommended Posts

Fikk en idé her om dagen. Er støttekontakt for en fyr, som er glad i musikk og er nybegynner i banjo, og har nevnt bassgitar. Tanken slo meg når jeg så på GFS sidene med gitar/bass deler, vi to kunne helt sikkert bygd en bassgitar for moro skyld, og for den saks skyld, har jeg tenkt på hvor mye mulige gitarer som ikke er så lett tilgjengelig for en venstrehånds spiller, så jeg kunne sikkert finne på noe morsomt, som en hot rail/cool rail strat stil gitar med piezo sal, eller noe slikt.

Hva er nivået på slike byggeprosjekter, foruten snekker og elektronikk ferdigheter? skjønner at halsen bør likegreit kjøpes hel, men er noe av selvbygge materialet ute der fint for nybegynnere?

Link to comment
Share on other sites

Letteste er nok å bare bestille alle deler og sette sammen disse. Ferdig lakkert kropp. Da får man prøvd litt på alle justeringer som må gjøres for å få alt til å sitte slik det skal. Halsvinkel, intonering, strengehøyde osv. Dersom det er tilgang til materialer og verktøy kan bygging av kropp være neste steg..

Link to comment
Share on other sites

Furu telecaster? Høres ut som en morsom ide :)

Hvordan fungerer de norske treverkene lydmessig for en bassgitar? Jeg finner masse stoff om gitarbygging, men Google tror jeg leter etter basswood informasjon om jeg søker etter "Bass" og "Tonewood", og finner ingenting om furu. Eller vil gran, bjørk, eller noe annet høres bedre ut for en bass? Eller, er kanskje "tonewood" konseptet overdrevet for oss nybegynnere? :P

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Norske treslag funker stort sett utmerket, jeg har bygget gitarer av furu og bjørk med gode resultater. Nesten alt av treslag kan brukes til gitarkropp. Det treslaget du velger blir automatisk "tonewood" når du bygger gitar av det :)

Link to comment
Share on other sites

Gran er veldig mykt, og jeg ville nok vært litt forsiktig med det til bærende konstruksjon, selv om treslaget er vanlig i topplokket på akustiske gitarer (jeg har selv en slik).

Når det gjelder furu, søk på "pine as guitar wood" i google og len deg tilbake og les i vei. Det er mange eksempler på dette.

Edited by sarge
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det er ingen strukturelle problemer med gran i kroppen, men i likhet med furu er det veldig lett å få hakk og merker i. Jan Bråthen har bygd gitarer og basser av gran, og bassene låter i alle fall veldig bra :)

Link to comment
Share on other sites

Det er også forskjell på furu og furu, og gran og gran. Skal du bruke disse treslagene, kan det være gunstig å sjekke opp om du kan få tak i for eksempel en gammel benkeplate av møbelkvalitet, gjerne mange år gammel. Da vet du at treverket er laget av tre som er senvokst, altså årringene er sitter tett, det er klin tørt, og derfor stabilt. Nyere treverk kan komme fra skog som er gjødslet, og det er mye mykere. Videre vet du harpiksen er ferdigherdet og helt tørr, Slike treplater er gull. Så kan man da diskutere i det vide og brede om det egner seg som gitarmateriale. Det er gjerne slik at treverk som kommer langt borte fra, og som ikke er vanlig, virker mer eksotisk og av en eller annen grunn egner seg mer til gitarbygging. Det er det jo egentlig ikke noen logikk i, i og for seg.

Jeg har et gammelt hus, der panelet er like bra som den dagen det ble satt opp. Problemet med baderomsvinduet, for eksempel, er å få malingen til å sitte fast på treverket, fordi det er laget av malmfuru. De som snekret vinduet for en haug med år siden, visste at akkurat dette treet skulle sitte på baderommet, og valgte treet deretter. Nabohuset som er omtrent like gammelt, men som fikk vinduet fra en annen leverandør som ikke tok slike hensyn, har byttet ut vinduet et par ganger på grunn av råte.

Det er jo forskjellige krav til et vindu og en gitar, men poenget er at tre av en bestemt type er ikke konsistent i forhold til egenskaper, "tonewood" og kvalitet. Jeg vil tro at god gran og furu er greie materialer, men det er ikke nødvendigvis bare å stikke ned på Maxbo og handle det første og beste.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det er sant, Castor. Jeg mener å ha lest at en del av de første gitarprototypene ble bygget av det man fikk tak i, blant annet reisverkstømmer fra gamle bygninger. Dette var solid, saktevoksende tre der kvaen i treverket hadde tørket og krystallisert seg helt, noe som visstnok gir helt andre egenskaper. Det er visst eksempler på at man til og med fikk gode halser av slikt furutre. Det får du ikke på ByggMax.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tenkt! Ofte fint å bli kvitt en del ting "rimelig" så lenge andre kan gi det et nytt liv  
  • Jeg studerer nå på lyd og musikkproduksjons-linjen i Oslo. Jeg har en del ting å si om linjen, men hovedsakelig er det det at: - Nivået på de andre elevene suger, som er veldig dumt når ALT man får er gruppeoppgaver. (altså ingen en til en undervisning.) Dette har jo selvsagt å gjøre med at det ikke er noen krav for å kunne gå der (Noe jeg syns de burde endret på). Du ender mest sansynelig opp med å gå klasse med mange kriminelle som stjeler utstyr og så stikker av når skolepengene skal betales en måned etter at du starter - anbefaler IKKE å gå der om du gikk musikklinjen, da lærer man ikke noe nytt (unntatt tekniske greier). Det er ille fordi man kan ende opp med å vite mer teori enn lærerne der. Igjen også, ikke verdens beste lærere. Når du først har en god lærer, så trår de til permisjon fordi dems egt. jobb ble viktigere og de ditcher på Noroff i et halvt år. - Det er DYRT! Å ta en bachelor der krever at du ender opp med 400k i lån. Dette er ikke i beregning med de 120k EXTRA  hvert år for å ha et sted å bo og penger til å leve. Jeg tenker nå bare å ta ett, men ender fortsatt opp med 120k i lån, pluss 120k i å ha bodd ett sted. - Lokalene er fine og lyd-utstyret du får leid er ganske nice, så det er nå det. Hvis du er flink til å bruke studiene selv og lærer deg selv mye på tiden, som ikke har undervisning, så kan man få noe ut av det. Men igjen- nå tror jeg egt. ikke Noroff er så veldig imponerende å ha på CV-en sin, grunnet det ugudelige ryktet skolen har. Jeg så mye reklame om at skolen garanterer jobb før ferdig skolegang, men ingen av disse kan gjelde lyd og musikkproduksjon. Det kan bare ikke være. - Man kan utnytte lokalene og ta betalt for å spille inn for enkelt personer. Noroff lærerne bryr seg ikke litt, for de oppfordrer deg faktisk til å ta med andre musikere til å spille inn musikk. Men dette innebærer at du klarer å få kontakter og folk som kan tenke seg dette. Jeg sliter med kontakter, nå som Oslo er en helt ny by for meg. Kjenner jo ingen her. Jeg satser på ordentlig studier neste år, på musikkhøgskolen eller UIO. Begynte bare så jeg hadde noe å gjøre på dette året, ettersom jeg var får sen å bestemme med på høyere studier etter fristen gikk ut.  Konklusjon- Noroff lyd og musikk- er bare sykt dyre lokaler man alltid har tilgang på, og lite til ingen læring- hvis du gikk musikklinjen.
  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.