Web Analytics
Jump to content

Lap steel


Recommended Posts

Da er det min tur til å begi meg ut på ting jeg ikke kan.

Skal prøve å lage meg en lap steel, har endel deler liggende og fått tak i et stykke gran med kun en kvist i, som jeg uansett skal klare å unngå. Har til nå fått kappet ned tykkelsen til det som skal bli hodet.

Men, jeg har en liten utfordring som jeg håper noen kan hjelpe meg med; Jeg er litt usikker på hva jeg skal lage nøtta av. Jeg skal ha noen ukuttede biter, men jeg er litt redd for at disse ikke skal bli høy nok. I tillegg er jeg nødt til å lage et spor hvis jeg skal bruke denne. Jeg ser det er mange som bruker vinkler i metall, og dette ser ut som en veldig god løsning, jeg er bare usikker på hvor jeg kan finne noe slikt. Jeg vet de har noen på Maxbo, men disse er på 2,4m, så er kanskje litt i meste laget for å skulle ha 10 cm av de. Er det noen som har noen gode tips?

Uansett, her er et par bilder.

t_2014219_IMG_20140219_134457.jpg

t_2014219_IMG_20140219_175817.jpg

Link to comment
Share on other sites

For å file sporene holder det lenge med filsett fra Biltema eller Clas..

De sporene og ja, men tenkte mer på det som nøtta skal ned i.

Jeg lagde meg en cigarbox-gitar for et par år siden, og da brukte jeg en bordsag for å få til sporet, men har ikke tilgang på den lengre. Da laget jeg også halsen i eik, og er redd grana skal flise mer hvis jeg bruker bordsag igjen.

Edited by MartheyG
Link to comment
Share on other sites

En Dremel med overfres-tilbehøret måtte jo være ideelt til en slik jobb! Det var ikke aktuelt for meg på min lapsteel.. Jeg limte gripebrettet oppå halsen, og satte nuten inntil kanten på gripebrettet, uten spor, bare lim!

Eller som andreasf foreslår over her....

Link to comment
Share on other sites

Jeg vurderte å droppe å lage noe gripebrett, for man trenger vel trengt tatt ikke dette? I stedet tenkte jeg å bare svi inn båndene direkte i halsen. Jeg har muligens tilgang til en dremmel, så kanskje det kan gå.

Jeg er usikker på egne ferdigheter ift. å skulle få til dette sporet for hånd. Så finsnekkerferdigheter er jeg rimelig langt unna på nåværende tidspunkt.

Edited by MartheyG
Link to comment
Share on other sites

Ok. Var innom Maxbo i går for å se etter noe som kunne brukes som nut, og fikk tak i et par aluminiumsvinkler. I tillegg skulle jeg benytte meg av bordsagen de har på trelasten for å kutte til riktig bredde. Endte med at jeg fikk med meg et nytt emne fra ett eller annet løvtre. Fikk samtidig kuttet til grei bredde på emnet og ferdig tykkelse på hodet.

I dag har jeg fått saget til formen på hodet og deretter finhøvlet det.

t_2014222_IMG_20140222_125347.jpg

Jeg tenker og må legge på to emner nederst på kroppen for å få nok bredde til å feste broen. Men da et spørsmål til dere med litt mer erfaring; Vil det være noe problem at "string posts'ene" havner akkurat i skøyten mellom halsemnet og vingeemnene?

t_2014222_IMG_20140222_130243.jpg

(Her ser dere et av emnene jeg skal lime på.)

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Morsomt å høre at det er interesse rundet prosjektet. Jeg fikk kuttet ut ene "vingen", etter mye banning og litt felling av tårer. For det viste seg at stikksaga skjærer skjevt nedover i treet. Trodde jeg hadde ødelagt det emnet, men jeg tror jeg skal klare å redde meg inn, dessverre med et litt dårligere resultat enn jeg hadde håpet på.

Jeg antar at det er et gammelt og slitent blad som er skyld i ulykka. Problemet er bare at maskinen er 20 år gammel og det medfører at å oppspore blad til den ikke er like lett.

Uansett; Var også innom en lokal malingsforhandler og spurte om de tilfeldigvis kunne ha noe skjellakk liggende, og til stor jubel hadde de en pose liggende fra en god stund tilbake som det var tatt noe av. Denne posen fikk jeg kjøpt til spotpris. Litt usikker på om jeg vil begynne å prøve meg på lakking innendørs, eller om jeg venter med det til våren kommer.

Og i tillegg ja, hadde nesten glemt; Da jeg var innom Maxbo igjen for å se etter nye blad til stikksaga, kom jeg nok engang i snakk om prosjektet mitt med en av de ansatte, og fortalte at jeg egentlig tenkte å lage et gripebrett av samme materiale som resten av kroppen, siden jeg hadde en bit til overs som kunne passe. Nok engang trekker han fram noen stykker løvtre, denne gangen noe han trodde kunne være or. Fine stykker med fint spill i kan bli ypperlig til gripebrett. Han fikset gode emner ut av det på båndsaga og høvlet de til, så nå er det bare for meg å kutte de i passe lengder, og prøve å fikse "bånd-merker" (i mangel på bedre ord).

Kan prøve å få opp noen bilder av det senere i kveld.

Edited by MartheyG
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Interessant lesning.Jeg er nysjerrig på Harley Benton og kvaliteten på disse.Ikke at jeg har tenkt å kjøpe en selv,hehe,jeg har vel de gitarene jeg skal ha og er fornøyd med det.Men jeg har skrudd på en del billiggitarer oppigjennom tidene,og har vel dannet meg et bilde av hvordan det ser ut under den skinnende overflaten.Vet ikke om du tok noe bilde av elektronikken før du oppgraderte,men det hadde vært interressant å se hvordan det ser ut. Her er forøvrig et bilde av elektronikken på en Gibson:
  • Ser ut som det er kun i USA du kan få tak i dette.
  • Var redd den SC550-II ` en måtte kasseres etter å ha konstantert at halsen hadde en svak s-form når den ble forsøkt justert rett, men til min store overraskelse ble den veldig bra. Oversadelen var bare slengt nedi hakket uten å renske opp først, deretter hadde de kutta slottene. Tok den av, rensket og satte den i på ny. Da ble den marginalt lavere og et hakk under det jeg ville turt å file selv, men det fungerer helt perfekt. Og da kan det ikke bli bedre Båndene var så ujevne at gitaren ikke var spillbar uten ekstremt mye relief og kjempehøy action. Et bånd var mye høyere enn de andre til tross for at det tilsynelatende var forsøkt slipt allerede. Halsen ble ikke helt rett, som nevnt, ved å justere trussroden, så jeg satset på å kompensere med sliping av båndene. Her var det heldigvis masse å a av, og de er til og med rustfri. Holdt pusten etter at strengene var på, og kunne konstantere at den hadde fått ørlite relief av lasten strengene påførte. Action var svært lav, men - tadaa- ingen choking, unormal buzzing eller noe som helst. Det var ikke nødvendig å justere trussroden tilbake, halsen kom rett i stilling når strengene var spent opp. Justerte broa slik at action ved 1. streng havnet et sted mellom 1,25 og 1,5 og ca 1,75+ ved 6. Fungerte med lavere og, så jeg er veldig fornøyd med denne båndjobben - spesielt med et litt skremmende utgangspunkt. Tittet under pickup`ene og her hadde de på typisk Harley Benton-vis bomma med en skru slik at den stod nede i selve utsparingen. Får vel lime på en beta og bore et skikkelig hull. Ellers så pickupene forseggjorte ut med skikkelig strekkavlastning på kabel og 4 ledere til hver. Så her kan man sette opp coilsplitting om ønskelig. Alle hulrom er skjermet, og pot`ene er fullsize. Lønnetoppen ser ut til å være fullsize, men det er nok en veneer på toppen der igjen selv om den merkelig nok har en slående 3d-effekt. Gitaren låter bra akustisk og jeg høres sikkert dust ut når jeg påstår at disse Tesla-pickup`ene låter grisebra. Utrolig at denne gjengen klarer å selge en sånn haug med det som egentlig er kremdeler til den prisen - men det er dessverre ikke en ferdig gitar uten mye jobb når det er satt sammen på en sånn måte. Spesielt med tanke på at dette var erstatningen for et totalt vrak som ikke kunne reddes og gikk i retur. Vi vet jo at de får det til rett som det er - T-stylen jeg nevner over var nær perfekt i så måte (gitt bort til en ung musikkstudent som måtte flykte fra hjemlandet for et par måneder siden) og en TE40 Redblast (Filtertronsak)  hadde strøken hals og alle bånd sånn de skulle være. Nå må jeg bare få skaffet med en original Strat til samlingen. Og noe kult med floyd som den Solar`en nevnt over. Og få solgt den Big Muff Pi`en. Vi skjønner alle hvor dette bærer, ikke sant?          
  • Må innrømme at det har blitt noen flere Harley Benton siden åpningsinnlegget i denne tråden. Geniale gitarer å lære seg båndsliping og oppsett på, ikke så veldig stor risiko om noe skulle gå galt. Og man kan faktisk ha flaks å ende opp med et knallbra instrument etter litt jobb -  de fleste er ikke klare for bruk ut av esken. Paradoksalt nok er de dyreste jeg har kjøpt også de som kom mest uferdige. En Fusion II var ikke mulig å justere opp pga flere veldig ujevne bånd. Fikk tilbake en femhundrelapp og la ned litt arbeid på hals/bånd, og nå har den  veldig lav action uten noen problemer. Holder på med en SC550 II nå og her var første stopp å ta ut oversadelen, renske opp og montere den skikkelig. Noen fryktelig høye bånd, og har prøvd å justere halsen rett for å planslipe båndene men den er rett og slett litt s-formet når den rettes ut. Får bare slipe i vei og se hvor det bærer, kan vel kompensere mye med høyden på båndene tenker jeg. Målet er lav action og bittelitt relief, og jeg tror S-formen forsvinner da. Den låter ihvertfall overraskende bra, disse Tesla-pickup`ene er ikke til å kimse av. Med 5 HB-gitarer og en bass i samlingen tenker jeg det holder med det merket. Nå tør jeg ta for meg dyrere instrumenter om det skulle bli nødvendig   Sikler  på Solar, spesielt  A1.6FRC. Har ikke noe med floyd og aktiv elektronikk i samlingen, så det må bli neste. Kommer til å prøve å unngå å kjøpe gitarer uten rustfri bånd i fremtiden og Solar kommer med det. Alternativt må jeg lære meg å skifte bånd. Har jo noen HB med nikkelbånd jeg kan øve meg på  
  • Er det noen som vet hvor man kan få tak i roasted pine emner som kan brukes til el kropp? Det eneste jeg har funnet er amerikanske sider der emne koster ca 1500,- kr men frakter er på 4000,-   Det eneste norske jeg har funnet er terrasse plank med det er for tynt og smalt. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.