Web Analytics
Jump to content

Lap steel


Recommended Posts

Da er det min tur til å begi meg ut på ting jeg ikke kan.

Skal prøve å lage meg en lap steel, har endel deler liggende og fått tak i et stykke gran med kun en kvist i, som jeg uansett skal klare å unngå. Har til nå fått kappet ned tykkelsen til det som skal bli hodet.

Men, jeg har en liten utfordring som jeg håper noen kan hjelpe meg med; Jeg er litt usikker på hva jeg skal lage nøtta av. Jeg skal ha noen ukuttede biter, men jeg er litt redd for at disse ikke skal bli høy nok. I tillegg er jeg nødt til å lage et spor hvis jeg skal bruke denne. Jeg ser det er mange som bruker vinkler i metall, og dette ser ut som en veldig god løsning, jeg er bare usikker på hvor jeg kan finne noe slikt. Jeg vet de har noen på Maxbo, men disse er på 2,4m, så er kanskje litt i meste laget for å skulle ha 10 cm av de. Er det noen som har noen gode tips?

Uansett, her er et par bilder.

t_2014219_IMG_20140219_134457.jpg

t_2014219_IMG_20140219_175817.jpg

Link to comment
Share on other sites

For å file sporene holder det lenge med filsett fra Biltema eller Clas..

De sporene og ja, men tenkte mer på det som nøtta skal ned i.

Jeg lagde meg en cigarbox-gitar for et par år siden, og da brukte jeg en bordsag for å få til sporet, men har ikke tilgang på den lengre. Da laget jeg også halsen i eik, og er redd grana skal flise mer hvis jeg bruker bordsag igjen.

Edited by MartheyG
Link to comment
Share on other sites

En Dremel med overfres-tilbehøret måtte jo være ideelt til en slik jobb! Det var ikke aktuelt for meg på min lapsteel.. Jeg limte gripebrettet oppå halsen, og satte nuten inntil kanten på gripebrettet, uten spor, bare lim!

Eller som andreasf foreslår over her....

Link to comment
Share on other sites

Jeg vurderte å droppe å lage noe gripebrett, for man trenger vel trengt tatt ikke dette? I stedet tenkte jeg å bare svi inn båndene direkte i halsen. Jeg har muligens tilgang til en dremmel, så kanskje det kan gå.

Jeg er usikker på egne ferdigheter ift. å skulle få til dette sporet for hånd. Så finsnekkerferdigheter er jeg rimelig langt unna på nåværende tidspunkt.

Edited by MartheyG
Link to comment
Share on other sites

Ok. Var innom Maxbo i går for å se etter noe som kunne brukes som nut, og fikk tak i et par aluminiumsvinkler. I tillegg skulle jeg benytte meg av bordsagen de har på trelasten for å kutte til riktig bredde. Endte med at jeg fikk med meg et nytt emne fra ett eller annet løvtre. Fikk samtidig kuttet til grei bredde på emnet og ferdig tykkelse på hodet.

I dag har jeg fått saget til formen på hodet og deretter finhøvlet det.

t_2014222_IMG_20140222_125347.jpg

Jeg tenker og må legge på to emner nederst på kroppen for å få nok bredde til å feste broen. Men da et spørsmål til dere med litt mer erfaring; Vil det være noe problem at "string posts'ene" havner akkurat i skøyten mellom halsemnet og vingeemnene?

t_2014222_IMG_20140222_130243.jpg

(Her ser dere et av emnene jeg skal lime på.)

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Morsomt å høre at det er interesse rundet prosjektet. Jeg fikk kuttet ut ene "vingen", etter mye banning og litt felling av tårer. For det viste seg at stikksaga skjærer skjevt nedover i treet. Trodde jeg hadde ødelagt det emnet, men jeg tror jeg skal klare å redde meg inn, dessverre med et litt dårligere resultat enn jeg hadde håpet på.

Jeg antar at det er et gammelt og slitent blad som er skyld i ulykka. Problemet er bare at maskinen er 20 år gammel og det medfører at å oppspore blad til den ikke er like lett.

Uansett; Var også innom en lokal malingsforhandler og spurte om de tilfeldigvis kunne ha noe skjellakk liggende, og til stor jubel hadde de en pose liggende fra en god stund tilbake som det var tatt noe av. Denne posen fikk jeg kjøpt til spotpris. Litt usikker på om jeg vil begynne å prøve meg på lakking innendørs, eller om jeg venter med det til våren kommer.

Og i tillegg ja, hadde nesten glemt; Da jeg var innom Maxbo igjen for å se etter nye blad til stikksaga, kom jeg nok engang i snakk om prosjektet mitt med en av de ansatte, og fortalte at jeg egentlig tenkte å lage et gripebrett av samme materiale som resten av kroppen, siden jeg hadde en bit til overs som kunne passe. Nok engang trekker han fram noen stykker løvtre, denne gangen noe han trodde kunne være or. Fine stykker med fint spill i kan bli ypperlig til gripebrett. Han fikset gode emner ut av det på båndsaga og høvlet de til, så nå er det bare for meg å kutte de i passe lengder, og prøve å fikse "bånd-merker" (i mangel på bedre ord).

Kan prøve å få opp noen bilder av det senere i kveld.

Edited by MartheyG
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Kun gitarkabinett på gitarforsterker, med mindre man er faglig kyndig - et svært fåtall.  Og husk et par ting: - Utgangen på forsterkeren din leverer MYE strøm ut, som potensielt er dødelig - Forsterkeren kan bli totalt skadet av å kjøres uten kabinett, eller med feil kabinett - Du skal alltid bruke egnet høyttalerkabel mellom forsterker og kabinett, aldri instrumentkabel Veldig kjedelig å ødelegge en dyr forsterker pga feil bruk. Kabinett er er veldig billig på bruktmarkedet, da mange har fått over til digitalt. Du kan se etter ENGL, Orange, Marshall, Harley Benton, Framus og andre merker. Ville vurdert Vintage 30 elementer hvis jeg var deg, da har du et kabinett for livet.  Betalt 2000kr for mitt Framus 212 kabinett, det er helt perfekt for mitt bruk. 
  • Det vil hjelpe å gire ned effekten til 50W.  Dette med lyd og effekt er ikke "rett frem" med ohms lov, da lyden kan variere ulinjert fra styrken på forsterkeren i forskjellige frekvenser. Det er derfor 50W forsterker, kan levere mer ut på høyttaleren enn 50% i visse frekvenser. Men det er helt innenfor å ta den "enkle" utgaven bare for å være på den sikre siden og ikke overtenke for mye. - 2x effekt på høyttaler av forsterker er et godt utgangspunkt.  - Det har mye å si hvor mange høyttalere du har i kabinett, da du fordeler lasten på flere høyttalere  - Forskjellige høyttalere har forskjellig styrke. Jeg kjører Marshall JVM i et Framus 212 V30 kabinett på 120W (60W per høyttaler).  - Noen kjører stereo-sluttrinn i et stereo kabinett, andre kjører to forskjerkere i stereo på grunn av effekter, eller for å blende to lyder inn i en. For eksempel - blender du en Marshall JVM med en Mesa Boogie Mark V, så blender du to ganske forskjellige lyder for å få et unikt karakter (Rabea Massaad har et par video på dette på YouTube).   Jeg solgte nylig en ENGL Powerball med et stereo-kabinett, den hadde meget gode instrukser som beskriver mulighetene med stereo.  Personlig har jeg hatt det meste, og falt på at 50W er mer enn nok på rørforsterkere, og at 2x12 er mer enn nok lyd, og samtidig ikke for lite. For meg er det en perfekt kombinasjon.. Skulle helst hatt en lunch amp i tillegg.(ENGl Fireball 25, eller Mesa Mark V 25)  
  • Jeg kan ikke svare på om det kan skade noe, men jeg tror jeg ville latt være om jeg var deg. Uansett vil det låte ganske kjipt. En PA-høyttaler er designet for å gjengi alle frekvenser mest mulig likt, mens en gitarhøyttaler har veldig annerledes respons. Den kutter tonnevis av høye frekvenser, og har generelt en helt annen EQ-kurve på frekvensene som den slipper gjennom. For clean-lyd kan en PA-forsterker kanskje fungere sånn noenlunde, men med en gang du legger på litt vreng så låter det ekstremt kvasst og ubehagelig. Valg av høyttaler vil på mange måter påvirke lyden din mer enn valg av forsterker.
  • Har nettopp kjøpt en marshall dsl 100w forsterker, men kabinettet må vente litt til penga strekker til. En venn av meg har noe greier liggende, en peavey pa høytaler etter hva jeg har skjønt. Dette er hva jeg fant om den på nett: «The Peavey Mod# 112 PT PA Enclosure was produced in 1986 & 1987 and sold for $139.50 each. They are rated at 100 watts Rms and 200 watts Peak Power. The 12 inch Woofer is a EMINENCE Loud Speaker and the 3 inch Tweeter is a MOTOROLA Piezo. The enclosure does not contain crossover components, it is straight wired from the input jacks to the speakers. They will work with a Mixer/Power Amp rated from 125 to 200  Peak Power Wattage @ 8 ohms. (Example - Peavey MP 4 Mixer/Amp Mark III Series).» Kan dette funke som en midlertidig løsning? Jeg er helt nybegynner på dette her. Pa høytalere til gitarforsterker er såklart ikke ideelt, men funker det uten at jeg skader noe? Stemmer watt og Ohm overens med forsterkeren? Forsterkeren kan også kjøres på 50watt istedenfor 100 hvis det er bedre. Bak på høytaleren står det 16 Ohm og det er 2 inputs uten noe tekst, hvordan kobler jeg den sammen med forsterkeren? Hva skal hvor? Legger ved bilde:
  • Jeg er helt ny på dette med rørforsterker og kabinett og prøver å lære meg the basics så jeg kan forsikre meg om at spillesteder har riktig kabinett når jeg kun har med forsterkeren Har en marshall dsl100 på 100 watt. Jeg har forstått det slik at kabinettet helst skal være minst dobbelt så mange watt som forsterkeren så man har nok å gå på. Men jeg har også muligheten til å kjøre forsterkeren på 50 watt, vil dette da bli det samme som å bare ha en vanlig 50 watt forsterker slik at et kabinett på 100watt skal være i orden når jeg har forsterkeren på 50 watt? Har antall høytalere i kabinettet noe å si så lenge den kombinerte watten i kabinettet er dobbelt så mye som forsterkeren, altså vil et 1x12  eller 2x12 kabinett være greit så lenge kabinettet totalt har høy nok watt? Mono/stereo kabinett. Hva er hensikten med å sette et kabinett på stereo? Er det for å kunne bruke 2 forsterkere på ett kabinett? Eller for å koble flere kabinetter til samme forsterker? Skulle gjerne visst litt rundt det. Skulle gjerne hatt en liten innføring i dette med Ohm også, hvordan skal ting kobles sammen, eventuelt andre ting å tenke på Har prøvd å titte litt på YouTube og lest på litt engelske sider men blir liksom ikke helt klok på det. Håper nok kan gi meg det inn med teskje så jeg lærer dette her:)
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.