Web Analytics
Jump to content

Norsk musikkterminologi


Palle

Recommended Posts

Som mange andre her, har min "musikkutdannelse" foregått på nett, og da selvfølgelig på Engelsk.

Dette være seg både teoretisk og teknisk terminologi. Dette syns jeg er en uting, og det er noe ønsker å forandre på.

Jeg har lykkes i å oversette mye, men det er en del igjen og sikkert mye som kommer frem i fremtiden som kunne trenge en oversettelse.

Jeg tror det er mange musikere uten formell norsk musikkutdannelse som hadde hatt glede/nytte av dette.

Det er lite som er døvere enn å si " hvilken key signature er det?" eller " kul chord progression!"

Ser kanskje for meg at dette kan bli en sticky, eller i hvert fall en kontinuerlig ressursside.

Kanskje det til og med ikke er alt som lar seg oversette til norsk. Man kan da isåfall kanskje prøve å lage et nytt passende begrep?

Så la meg starte ballet.

Hva er inversion på norsk? Har googlet meg fram til at det kanskje kan være inversjon, men er ikke helt sikker.

Alternate picking. Hvordan uttrykker man dette? Jeg skal øve på alternate picking?

Action? High/low action. Strenghøyde?

Og hvis man skal uttrykke att en tone er litt for sharp eller flat som de sier på engelsk. Blir det da forhøyet og .. forminsket?

Eller : " den g-strengen din er litt iss? Eller ess?"

Det høres ikke rett ut. Det blir bare til at man sier opp eller ned. Med det er jo ikke helt dekkende.

Er det egentlig noen forskjell på tone og note? Kan man bruke de om hverandre ?

Til sist så lurer jeg på toneartene. Diss og fiss etc. Skrive de sånn ? Eller med enkelkonsonant ?

Legger også merke til at folk sier "as" og ikke "a-is"

Noen som har en norsk kvintsirkel eller noe sånt? Slik at man får se

Sikkert mye mer jeg lurer på, men det var alt jeg kom på i skrivende stund. Sikkert flere som har noen spørsmål også.

Link to comment
Share on other sites

For «inversion» brukes begrepet «omvending» eller bare «vending» i musikkundervisning her på berget - i hvertfall på musikklinje på vgs.

Kvintsirkelen er vel rimelig uforandret uansett hvor du befinner deg, med unntak av at vi av en kuriøs årsak liker å bytte ut B med H.

Link to comment
Share on other sites

"Chord progression" kaller jeg for "akkordprogresjon", i stedet for "rekke". Det er delvis fordi det ligner på engelsk, men også fordi akkordene faktisk går noe sted - det har en progresjon. :)

Ellers har du fått svar på det meste. Når det gjelder å betegne enkelttoner/strenger som "sharp or flat" i tonehøyde, så sier jeg bare f.eks. at "D-strengen din er litt lav/høy". Det forstår alle, fra fjerdeklassinger til pensjonister.

Ab = Ass

A# = Aiss

F# = Fiss

Db = Dess

Etc.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hei.En nyere brukt standard i god stand går for ti-tolv tusen.Så kan man begynne å trekke fra for båndslitasje,reparert halsbrudd,finish, osv.Det er heller ingen fordel at originale deler er byttet ut.Så det spørs  hvordan den er å spille på,(halsprofil,setup,lyd...) dvs. om kjøperen liker den,og er villig til å betale det du forlanger.Og som alltid i en annonse:Bilder,bilder,bilder.. (En brukt Special går for 6-7 tusen og dette er veldig gode gitarer,de er bare ikke så forseggjort som Standard med blank lakk,binding,inlays osv.) Skal kjøperen ha en SG,velger han/hun en gitar i god stand eller en som er modifisert og med reparert halsbrudd?Hmmm.... Tror ikke du får mer enn 5.000,men du kan jo prøve med 7. Lykke til 🙂
  • Hei Noen erfaringer her? Postivt? Negativt? Er kabinettet stort nok for et 25kvm øvingslokale? Spiller stort sett rock, metal og mye forskjellig mellom. 
  • Her kan dere høre lyden i gitaren. Jeg spiller uten plekter på en Fender Mustang 2 forsterker    
  • Det @CastorFiber sa. Forskjellene mellom merker som produseres på tilsynelatende samme fabrikker eller i samme land er som oftest to ting: Kvaliteten på delene som brukes, og hvor nøyaktig kvalitetskontrollen er. Generelt er det null poeng i å basere en avgjørelse på hvilken fabrikk et instrument produseres i.   Når det gjelder Morgan generelt så er det vanskelig å si noe objektivt om hva et instrument er verdt, men jeg har testet en del Morgan gjennom årene, og eid minst én Morgan-gitar, og kvaliteten er slett ikke verst, spesielt i nyere tid. Jeg vil ikke personlig sammenligne dem med Harley Benton i alle fall. Så hvis det ikke absolutt må stå Fender eller Gibson på headstock tror jeg de er vel verdt en kikk. Det beste er selvsagt å teste før du kjøper, men de fleste nettbutikker har gode returordninger (som oftest 30 dager fri retur), så risikoen er liten uansett.
  • Hey, Jeg har ikke all verdens erfaring med Morgan gitarer.. men kjøpte nylig en Morgan på Finn av typen "Morgan W420SE". En Parlor-størrelse gitar. Jeg har aldri eid en Morgan-gitar før men har alltid hatt litt fordommer mot de (billig Kina-gitarer  ) Men denne gitaren viste seg å være en fantastisk gitar. Prøver fortsatt å finne ut litt mer om den, men det ser ut til at den er heltre både topp, sider og bunn hvorav sider og bunn er av Mahogny og toppen virker å være gran. Lyden jeg får av denne gitaren er også helt fantastisk både tilkoblet og ikke. Klarer ikke finne tilsvarende den jeg har noe som helst sted så den kan virke å være spesiallaget på noe vis, hvilket ville forklare den høye kvaliteten den virker å ha. Men dersom noen er ute etter en god Morgan vil jeg anbefale denne: https://gitarsenteret.no/morgan-w-420-se.html  
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.