Web Analytics
Jump to content

BIAS justering! Pris og nødvendighet


Recommended Posts

Heisann

Har i dag bytta noen rør i min SF Super Reverb. Det sto kinesiske 6L6GC i den, og jeg har erstattet de med TAD 6L6GC. Jeg har ikke justert bias på ampen av den enkle grunn at jeg ikke har peiling, og vil helst unngå å bruke penger på det om det ikke er nødvendig.

Nødvendighet har jeg nemlig hørt mye forskjellig om! Noen (techs) sier at det er superultranødvendig, og jeg kommer til å fucke opp ampen og hele huset mitt om jeg ikke gjør det. Andre (gitarister) sier at de har bytta rør på måfå i 20 år, uten å tenke på hverken matching eller bias, og aldri hatt noen problemer.

Er det virkelig nødvendig om det er samme type rør, og alt funker fint? For alt funker fint. Det låter ganske likt som før, bare med fyldigere lyd tidligere på volumkontrollen, tightere bånn og smoothere breakup. Ikkeno støy eller tull. Rørene gløder normalt.

Om fasitsvaret er "ja", hvor mye koster det å få biasen justert og hvor lang tid tar det? Jeg har spillejobb i morra skjønner dere, og vil gjerne kunne stole på ampen min da =p Jeg har jo de gamle rørene, men det låter så forferdelig tynt frem til 2,5 på volumet, og da er det allerede litt for høyt for bryllupsjobben jeg har i morra.

Er det evt. noen snille gutter på veien mellom gjøvik og hamar som har lyst til å hjelpe meg i morgen formiddag? :ninja:

Link to comment
Share on other sites

Det er vel noen teoretiske greier om headroom og breakup avhengig av bias...

Og også at det påvirker rørenes levetid. Det er vel 'tomgangsstrømmen' som justeres, og for høyt vil rørene slites unødvendig fort, og tilsvarende motsatt....

Jeg ville sagt som Darwin over her, låter det bra, ikke rør!

Edit: Er ganske sikker på at svaret mitt er litt ute på jordet... Skulle nok tatt noen timer på Google for å finne ut av dette heller!

Eller kjøp en Mesa/Boogie amp :) ... http://www.mesaboogie.com/US/Smith/biasadjust.html

Edited by askret
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hvis røra diner ryker etter en måned, skyldes det at du burde ha justert BIAS.

Hvis du får merkelige brumme/ule lyder (crossover distortion) skyldes det at BIAS-en er stilt for kald.

Hvis alt virker fint og røra holder i mange år, er alt fint, det finner du ut PLUTSELIG :D

Det tar deg fem minutter å justere BIAS med et multimeter, eller tre minutter hvis du har en bias probe.

Det er sikkert mye info om justering av bias på en SR på internettet.

Link to comment
Share on other sites

Det er variasjoner fra rør til rør selv av samme merke. Dvs at forskjellen på det røret du tar ut og det du setter inn kan være stor, eller liten - og det er litt bingolotto.

Hvordan bias i utgangspunktet var satt på røret du tok ut kan også spille inn, dvs om det var satt litt konservativt, mer midtveis etter manualen, eller rett under smeltepunktet ;-)

Potensielle skader kan vel variere fra å bytte sikring til å bytte transformator og/eller ta i bruk pulverapparatet.

Aner ikke hva det koster å få det gjort, men ser ikke for meg at det er spesiellt dyrt. Om det er verdt det eller ikke avhenger vel litt av personlig risikoprofil. For noen er basehopping godt innenfor komfortsonen, mens andre ikke tåler tanken på å spasere ned en trapp uten å holde seg i gelenderet....

Link to comment
Share on other sites

Hei

Så langt jeg kan huske har denne forsterkeren blitt produsert i ganske mange år, med litt forskjellige kretsløsninger. Hvilken utgave er det du har?

Jeg er usikker, men det forsvever meg at ikke alle utgavene hadde justerbar bias.

Det er noen og tredve år siden jeg reparerte forsterkere. Den gang var det av en eller annen grunn ikke like viktig med biasjustering som nå.........

Rør er ikke lineære, d.v.s. en variasjon av inngangsspenningen gir ikke samme variasjon av utgangsstrømmen. De laveste inngangspenningene er værst, derfor en bias for å unngå crossover forvrenging. (forvrenging av overgangen fra den negative til den positive delen av sinuskurven, lydsignalet.)

Settes biasen for høyt går det for mye strøm i røret hele tiden, noe som i beste fall forkorter levetiden på røret, i værste fall ødeleggelse av hele utgangstrinnet.

Espen

Link to comment
Share on other sites

Spilte gig i går som gikk fint. Låter fett og oppfører seg bra. Ampen blir ikke varm engang. Snakka med Terje Rypdal sin gamle tech om han kunne justere for meg. Han spurte meg om litt forskjellige greier hvorpå han konkluderte med at dette ikke var noe problem. Så da lar jeg det ligge! Skjer det no mig down the line så fikser ham det =) (bor like ved meg)

Edit: Dette er forresten en "blackfaced" '76.

Edited by orsvend
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Jeg slenger inn et seint "after the fact"-svar her.. ^_^

Hvis du stoler på ørene kan du godt biase en amp uten andre hjelpemidler enn ørene og et signal gjennom ampen. Det hjelper med erfaring, men mange gitarister burde kunne høre lyden av en amp som er biaset for kald eller for varm.. eller passe.

Hvis både de gamle og de nye rørene ligner hverandre i elektriske egenskaper vil de fungere greit uten å endre bias. Det er kanskje hva som har skjedd med ampen i tråden.

Hvis røra går, går også da sikringen? Eller kan jeg bare smette i de gamle og spellle videre?

Det er ingen regler for dette, av og til går bare sikring, av og til går bare rør, av og til går begge.

Det er noen og tredve år siden jeg reparerte forsterkere. Den gang var det av en eller annen grunn ikke like viktig med biasjustering som nå.........

For 30 år siden ble det fortsatt produsert rør i Tyskland, England og USA. Rør fra Mullard og Telefunken var helt ordinært, og disse rørene ble laget med kvalitet i alle ledd.

I dag lages rør stort sett i kommunistland, etter helt andre standarder. Mange moderne rør er bra, men ingen tåler like mye juling eller låter like fett som det som kom fra vestlige land under den kalde krigen.

Derfor var det ikke like nøye å få ampen til å spille 100% optimalt, siden rørene i utgangspunktet låt bedre enn PAen man spilte gjennom og det susete og kjipe opptaksutstyret.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Vi er et ny oppstartet band, vi spiller litt forskjellig, alt ifra Pink Floyd til CC Cowboys, vi har planer etterhvert å spille konserter osv. Tillegg lage egne låter. 
  • Hei. Hvem er dere og hvilke sanger er det snakk om å spille?
  • Hei. Vi søker etter en bassist til et band i Arendal. Vi har tilgang til øvingslokale. Sjanger, rock. Vi er på utkikk etter en bassist som deler lidenskap for musikk og som har god teknikk og samspill. er åpen for å eksperimentere med ulike stilarter og låter, men vi ønsker også å ha et fast repertoar som vi kan øve på og fremføre. Vi er fleksibel når det gjelder øvingstider, men vi håper du er seriøs og engasjert. Hvis dette høres ut som noe for deg, vil vi gjerne høre fra deg snarest. Vi ser frem til å snakke med deg og finne ut mer om din musikkbakgrunn og interesser.
  • Lagde en hals av alm, og holder på med en jazzmaster kropp av samme planken . Underste kroppen er av surnet lønn.
  • Takk for det. Har brukt bjørk i toppen, alm i halsen og er usikker på kropp men tror det kan være sitka gran. Fikk en stor bit fra en arbeidskollega som ikke visste hva det var.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.