Web Analytics
Jump to content

Gammel Hagstrøm


MyESPSweeps

Recommended Posts

Hei!

Jeg har nylig kommet over en gammel gitar, rettere sagt en Hagstrøm modell 16. Jeg har blitt fortalt at den ble kjøpt av min oldemor i Oslo i 1947. Da jeg ikke har mye kjennskap til akustiske gitarer, og hvertfall ikke av den eldre sorten, lurer jeg på om det går an å begynne å bruke den? Kassa er slitt i kantene og har sprekker i finishen. Halsen ser brukbar ut, men har merker etter å ha vært godt brukt. Ser blant annet at D-dur har blitt slått ofte på den gitaren :)

Går det an å begynne å bruke denne? I så fall, hvordan vet jeg hvilke strenger jeg skal sette på? Jeg tror det ble brukt nylonstrenger.

Takker for svar på forhånd :)

Link to comment
Share on other sites

Hei,

Er det en slik som vist i denne artikkelen: http://norskegitarer.no/?page_id=49 ?

og i så fall, må det være trivelig å kjenne på et historisk sus fra Alf Prøysen :)

Bør da gå an å bruke den, forutsatt at den ikke har store skader, og at bånda ikke er for ujevnt slitt.

Bånd kan eventuelt slipes, og i verste fall byttes, men da blir det fort et spørsmål om hvor mye du vil investere i gitaren (hos en profesjonell reparatør). Ikke alltid slik at affeksjonsverdi står i forhold til investeringslyst :unsure:

Det du nevner om litt kasse-slitasje og krakeleringer i lakken har kun estetisk betydning, og hører egentlig hjemme på en slik gammel (god) gitar.

Tror forresten ikke at den er beregnet på nylonstrenger, var ikke så mye av det den gangen (korriger meg gjerne). Kanskje heller noe metallspunnet rundt en organisk kjerne (dyre-tarmer)

Prøv et sett med svært lette stålstrenger så du ikke gir halsen for stor belastning, for det er vel ikke noe stålstang (trussrod) innebygd ;)

Good 2 go !

_____

GeirA

Link to comment
Share on other sites

Ja, det var en slik en :)

Skal prøve å få satt på strenger i nærmeste framtid. Skal bli spennende å høre lyden i den :)

Må kanskje pusse båndene, da 2. bånd på G H og E strengen har en millimeter inn, der hvor strengene har vært. Litt på 1. og 3. bånd også.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Siste aktive tråder

  • Det @CastorFiber sa. Forskjellene mellom merker som produseres på tilsynelatende samme fabrikker eller i samme land er som oftest to ting: Kvaliteten på delene som brukes, og hvor nøyaktig kvalitetskontrollen er. Generelt er det null poeng i å basere en avgjørelse på hvilken fabrikk et instrument produseres i.   Når det gjelder Morgan generelt så er det vanskelig å si noe objektivt om hva et instrument er verdt, men jeg har testet en del Morgan gjennom årene, og eid minst én Morgan-gitar, og kvaliteten er slett ikke verst, spesielt i nyere tid. Jeg vil ikke personlig sammenligne dem med Harley Benton i alle fall. Så hvis det ikke absolutt må stå Fender eller Gibson på headstock tror jeg de er vel verdt en kikk. Det beste er selvsagt å teste før du kjøper, men de fleste nettbutikker har gode returordninger (som oftest 30 dager fri retur), så risikoen er liten uansett.
  • Hey, Jeg har ikke all verdens erfaring med Morgan gitarer.. men kjøpte nylig en Morgan på Finn av typen "Morgan W420SE". En Parlor-størrelse gitar. Jeg har aldri eid en Morgan-gitar før men har alltid hatt litt fordommer mot de (billig Kina-gitarer  ) Men denne gitaren viste seg å være en fantastisk gitar. Prøver fortsatt å finne ut litt mer om den, men det ser ut til at den er heltre både topp, sider og bunn hvorav sider og bunn er av Mahogny og toppen virker å være gran. Lyden jeg får av denne gitaren er også helt fantastisk både tilkoblet og ikke. Klarer ikke finne tilsvarende den jeg har noe som helst sted så den kan virke å være spesiallaget på noe vis, hvilket ville forklare den høye kvaliteten den virker å ha. Men dersom noen er ute etter en god Morgan vil jeg anbefale denne: https://gitarsenteret.no/morgan-w-420-se.html  
  • Nå skal ikke jeg legge ut noe som helst om min erfaring med Morgan gitarer. Det jeg har noe erfaring med, er at hvis man skal få produsert gitarer i Kina, så er det veldig viktig med "styring fra mottakerlandet", og gjerne også kontroll av varene. Jeg har ikke noe grunnlag til å si noe om kinesiske produsenter på bred skala, men har snakket og hørt erfaring fra flere med slik erfaring, både når det gjelder instrumenter og andre varer. Produsenter av varer i østen har fra tid til annen et litt annet syn på når "man har gjort en god nok jobb", og hva som er akseptable snarveier for å oppfylle produksjon- og kvalitetsmål. Dette er det faktisk skrevet tykke bøker om. Jeg regner med at grunnen til at Morgan har en høyere pris, er at de legger mer penger i å administrere og kontrollere produksjon og vare. Dette er for all del ikke noen fasit, bare min mening.
  • Hei!  Er det noen der ute som har en formening om hva en Gibson SG Standard fra 1971 kan være verdt? Den har et reparert halsbrudd, originale bånd, stemmeskruer, vibrolaen er erstattet med en stop tailpiece, PAF mikker, og er godt brukt.  Mvh Mats
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.