Web Analytics
Jump to content

DIY Lap Steel


Recommended Posts

Nytt eksperimentelt prosjekt på gang. En liten ratty lap steel. Framifrå treverk (hobbyplate i eik fra clas), Nut og stol (skaphåndtak fra clas), Squier stemmeskruer, Gotoh alu stopbar. M8 bolter fra jernia til å holde stop baren.

Har foreløpig fått markert opp hvor hullene til stemmeskruene skal sitte. Dessuten hatt forsøk på å borre og gjenge hull for M3 maskinskruer i nut'en (stålhåndtaket). Brakk to gjengetapper i det forsøket....

Kvalitetshardware ;-)

t_201358_P5075338.JPG

Tester ut vinkler på headstock / stemmeskruer for å passe til strengevidden.

t_201358_P5075342.JPG

Etter litt mer måling og geometri er pilothull borret.

t_201358_P5075345.JPG

Edited by entoneskala
Link to comment
Share on other sites

 • Replies 34
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Røff og tøff tror jeg beskriver tilnærmingen til prosjektet ganske bra. Samt å holde det enkelt. Platen er firkantet og sagen lager rette kutt, så her blir det ikke mye runde former ;-)

Det blir spennende å se hvor mye platen flexer med litt strengedrag på. Platen er 1,6 cm tykk og 16 cm bred. Det svakeste punktet blir nok ved pickupen, for planen er å lage hull til pickupen tvers gjennom planken. Da blir det mindre enn 4 cm plank igjen på hver side av pickupen. Etter behov vil jeg vurdere å lime en tilsvarende plate på undersiden hele eller deler av lap steel'en.

Jeg har aldri tatt i en lap steel, og knapt nok sett en live, så jeg har fåkk åll peiling på hva som gjør en sånn sak spillbar (eller kall det fordomsfri).

Link to comment
Share on other sites

Laget en rask arbeidsskisse av hvordan jeg gikk frem med markering/plassering av stemmeskruer (6 på en side, strat style):

Skulle jeg vært mer pirkete kunne en nok under punkt 4 justert for at akslingen ikke har 6mm diameter hele veien, men har en grop hvor strengen ligger med litt mindre diameter. Tipper dette allikevel blir close enough for rock and roll.

201358_img312.jpg

Link to comment
Share on other sites

Flere stemningsbilder; Saget til hodet delvis til med japansag. Borret hull på frihånd, først 1,5mm så 6mm tre-bor og til slutt utvidet hullet litt med et 6,5mm "metallbor". Synes ikke resultatet ble så gale. På bildet som viser "baksiden" av plata ser en at hullene ikke er 100% linet opp og ikke 100% lik avstand, men greit nok.

t_201358_P5085348.JPG

t_201358_P5085355.JPG

t_201358_P5085356.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ser veldig bra ut, men hvorfor lager du ikke en 8 strengs når du først lager?

Jeg har en 8 strengs Gaya og du få så mange fler muligheter til stemme- og tonekombinasjoner.

Ellers: Skaff deg heller ei dame for å knulle litt! Da kommer kreativiteten til alle andre ting lettere ;-)

Kødda :-)

Link to comment
Share on other sites

Morsomt prosjekt ! :)

Tror det kan vare lurt å ha en ekstra planke liggendes ... 1.6cm høres tynt ut ...

Har selv en 8 strengs og noen 6 strengs lapsteeler her.

Stemmer 6 strengern jag bruker i Neil Young bandet i C#-E-G#-H-E-D.

Da får man enkelt dur-akkord (E-G#-H-E), 7:ere (-D), m7 (C#-E-G#-H) og noen andre jag ikke kan navnet på ...

På 8 strengern har jag nu ett ekstra B i bunn og ett F# på toppen før 9:ere.

Link to comment
Share on other sites

Takker for innspill så langt. Også på stemminger, for dette instrumentet kan jeg pent lite om :D

Enig i at 16mm plate virket litt i tynneste laget, så jeg har fått en plate til, og formet den så den går klar av stemmeskruer ved headstock,

Har hatt en ny økt, og det begynner å ta form. Det meste er nå klart for å lime platene sammen. Planen er å bruke Casco innendørs trelim, fordi jeg har noe stående. Om noen mener det er lite egnet så er jeg åpen for å revurdere.

En ting som har slått meg er at kanalene for ledninger fort kan fylles igjen av lim når platene limes sammen. Foreløpig er ideen min å legge inn et sugerør i gropen før liming for å hindre at kanalene tettes.

Borret/saget hull til pickup som skal passe både SC og humbucker. Litt vingling med løvsagen, men greit nok.

t_2013513_P5135408.JPG

I den underste planken er det laget litt fordypning for pickups. Borret en haug med hull sånn ca 5-7mm dype, og skavet vekk restene med huggjern.

t_2013513_P5135412.JPG

Kanaler for ledninger fra pickup og bro til hulrommet for volum-pot.

t_2013513_P5135418.JPG

t_2013513_P5135422.JPG

t_2013513_P5135424.JPG

Mock-up med litt deler. Volum-pot'en har fått "tone" knott for anledningen.

t_2013513_P5135431.JPG

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Nå skal ikke jeg legge ut noe som helst om min erfaring med Morgan gitarer. Det jeg har noe erfaring med, er at hvis man skal få produsert gitarer i Kina, så er det veldig viktig med "styring fra mottakerlandet", og gjerne også kontroll av varene. Jeg har ikke noe grunnlag til å si noe om kinesiske produsenter på bred skala, men har snakket og hørt erfaring fra flere med slik erfaring, både når det gjelder instrumenter og andre varer. Produsenter av varer i østen har fra tid til annen et litt annet syn på når "man har gjort en god nok jobb", og hva som er akseptable snarveier for å oppfylle produksjon- og kvalitetsmål. Dette er det faktisk skrevet tykke bøker om. Jeg regner med at grunnen til at Morgan har en høyere pris, er at de legger mer penger i å administrere og kontrollere produksjon og vare. Dette er for all del ikke noen fasit, bare min mening.
  • Hei!  Er det noen der ute som har en formening om hva en Gibson SG Standard fra 1971 kan være verdt? Den har et reparert halsbrudd, originale bånd, stemmeskruer, vibrolaen er erstattet med en stop tailpiece, PAF mikker, og er godt brukt.  Mvh Mats
  • Er det noen som har erfaringer med Yamaha Stagepas 1K MkII som PA-system for duo 1 gitar med pedalbrett (mest akustisk med innebygd pickup) og 1-2 vokalister innenfor sjanger folk/vise/pop. Lydkvalitet? Brukervennlig? Spiller sjelden i lokaler med plass til over 300 personer. Etter det jeg kan se mangler systemet mulighet for 48V phantom power til f.eks. aktiv DI-boks. Setter pris på tilbakemeldinger.
  • Hei, er ikke så inne på dette, men vet at disse 80-talls gitarene fra Kramer skal være verdt litt, har dere noen innblikk i hva jeg kan få for denne? 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.