Web Analytics
Jump to content

Kabeltrøbbel..


Recommended Posts

Har sett et par tilfeller der jeg får masse støy med enkelte instrumentkabler.

Sjekker da selvfølgelig loddinger i pluggene, og måler de for å sjekke for brudd eller kortslutning.

Selv om alt måler ok blir det bare støy! Hva skjer? Har loddet slike kabler på nytt, men like galt.

Jeg har endt opp med å kaste slike kabler...

Noen tips til å få orden på disse?

Link to comment
Share on other sites

Det kommer jo helt an på årsaken. Er det brudd, så er det brudd. Feilsøking ved å bevege kun på små deler av kabelen vil av og til isolere dette. Ofte er bruddet rett ved pluggen, og da kan man kappe delen med brudd og lodde på nytt og få en bare litt kortere kabel. Er bruddet midt i kabelen så kan man kanskje lage to kortere? Slike kabler er kanskje av laber kvalitet, og tåler kanskje ikke bevegelsene mellom gitar og forsterker / pedalbrett. Da bør kanskje kabelen kastes eller på gjøre tjeneste som patchekabel, der det er mindre bevegelser.

Noen ganger har jeg følelsen av at det er bittesmå avvik i utformingen av pluggen, og at enkelte plugger passer bedre enn andre. Dette gjelder spesielt på gitarsiden etter min erfaring. Derfor har jeg også klare preferanser på hvilke kabler jeg bruker mellom instrument og pedalbrett.

Et siste punkt kan faktisk være selve utgangspluggen på instrumentet. Her kan de være irring, slitasje etc som gir dårlig kontakt. Jeg har mekket en del på slikt, og noen ganger må man pusse, bøye og mekke for å få god nok kontakt. Ofte er problemet kontakten til signaljord, faktisk. Før du skylder på kabelen bør den testes med flere instrumenter.

Link to comment
Share on other sites

Hvis du leste innlegget mitt nøye, så ser du at alt måler perfekt! Ingen brudd, ingen kortslutning...

Men masse støy!

Hva slags støy? Spraking, brumming, annet? Et brudd kan være slik at lederne ligger inntil hverandre og måler fint når kabelen ligger stille, men at de brutte endene får det som kalles "vakkelkontakt" når man beveger eller strekker på kabelen. Er det stor forskjell mellom ulike kabler? Er det stor forskjell mellom ulike instrumenter?

Kjører du med høy gain i ampen? Har du varmekabler i gulvet eller lysrør i taket? Dimmer på lyset?

Støy kommer i mange slags former. Jeg må av og til skru av varmekablene når jeg spiller, for de har en tendens til å skape mye støy.

Link to comment
Share on other sites

Dette gjelder kun noen enkelte kabler! Har masse andre kabler uten problemer.

Har ingenting med hverken vakkelkontakt (selvfølgelig sjekket!), gitar eller amp eller varmekabler å gjøre!

Samme om jeg sjekker hjemme eller i øvingsrommet...

Høyfrekvent veldig høy støy, overdøver fullstendig gitarsignalet.

Edited by askret
Link to comment
Share on other sites

Kan problemet være utenfor kabel?

Forresten er noen kabler litt "ferskvare". Jeg har opplevd støy i kabel som ikke lot seg fjerne. Men samme kabel hadde rar vaklefeil (brudd), jeg fikk aldri kartlagt hvor denne vaklefeilen var. Denne kabelen demonterte jeg forsiktig, fjernet plasten utenpå.

Da viste det seg at jord, som i instrumentkabel er flettet rundt den indre signalkabel besto av mange kobbertråder, med brudd distribuert over hele kabel. Som en flettet kabel av mange små ledere, alle litt kortere.

Det var ingen spesiell plass som hadde brudd, disse var fordelt over hele kabel. Dermed var det som regel kontakt mellom disse, men av og til ikke. Og dersom dette er tilfellet i din kabel så kan slike deler av kobbertråd, dersom den er litt isolert, fungere som antenne/kondensator. Det ville også i så fall være sårbart for høyfrekvent støy. Husker ikke at jeg reagerte på høyfrekvent støy fra min kabel, men jeg var ikke på lokasjon som burde hatt så mye slik støy.

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener at det er verdt å bruke 2x mer penger på en kabel av god kvalitet og livsgaranti fremfor dritt som hele tiden må loddes om og som i tillegg støyer.

Mange som bruker ufattelig mye penger på utstyr, men bruker drittkabler. Har kabler fra MonsterCable, ArmorGold og Planetwaves. Når man holder rundt en slik kabel, så skjenner man med en gang at det er kvalitetskabler.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Kun gitarkabinett på gitarforsterker, med mindre man er faglig kyndig - et svært fåtall.  Og husk et par ting: - Utgangen på forsterkeren din leverer MYE strøm ut, som potensielt er dødelig - Forsterkeren kan bli totalt skadet av å kjøres uten kabinett, eller med feil kabinett - Du skal alltid bruke egnet høyttalerkabel mellom forsterker og kabinett, aldri instrumentkabel Veldig kjedelig å ødelegge en dyr forsterker pga feil bruk. Kabinett er er veldig billig på bruktmarkedet, da mange har fått over til digitalt. Du kan se etter ENGL, Orange, Marshall, Harley Benton, Framus og andre merker. Ville vurdert Vintage 30 elementer hvis jeg var deg, da har du et kabinett for livet.  Betalt 2000kr for mitt Framus 212 kabinett, det er helt perfekt for mitt bruk. 
  • Det vil hjelpe å gire ned effekten til 50W.  Dette med lyd og effekt er ikke "rett frem" med ohms lov, da lyden kan variere ulinjert fra styrken på forsterkeren i forskjellige frekvenser. Det er derfor 50W forsterker, kan levere mer ut på høyttaleren enn 50% i visse frekvenser. Men det er helt innenfor å ta den "enkle" utgaven bare for å være på den sikre siden og ikke overtenke for mye. - 2x effekt på høyttaler av forsterker er et godt utgangspunkt.  - Det har mye å si hvor mange høyttalere du har i kabinett, da du fordeler lasten på flere høyttalere  - Forskjellige høyttalere har forskjellig styrke. Jeg kjører Marshall JVM i et Framus 212 V30 kabinett på 120W (60W per høyttaler).  - Noen kjører stereo-sluttrinn i et stereo kabinett, andre kjører to forskjerkere i stereo på grunn av effekter, eller for å blende to lyder inn i en. For eksempel - blender du en Marshall JVM med en Mesa Boogie Mark V, så blender du to ganske forskjellige lyder for å få et unikt karakter (Rabea Massaad har et par video på dette på YouTube).   Jeg solgte nylig en ENGL Powerball med et stereo-kabinett, den hadde meget gode instrukser som beskriver mulighetene med stereo.  Personlig har jeg hatt det meste, og falt på at 50W er mer enn nok på rørforsterkere, og at 2x12 er mer enn nok lyd, og samtidig ikke for lite. For meg er det en perfekt kombinasjon.. Skulle helst hatt en lunch amp i tillegg.(ENGl Fireball 25, eller Mesa Mark V 25)  
  • Jeg kan ikke svare på om det kan skade noe, men jeg tror jeg ville latt være om jeg var deg. Uansett vil det låte ganske kjipt. En PA-høyttaler er designet for å gjengi alle frekvenser mest mulig likt, mens en gitarhøyttaler har veldig annerledes respons. Den kutter tonnevis av høye frekvenser, og har generelt en helt annen EQ-kurve på frekvensene som den slipper gjennom. For clean-lyd kan en PA-forsterker kanskje fungere sånn noenlunde, men med en gang du legger på litt vreng så låter det ekstremt kvasst og ubehagelig. Valg av høyttaler vil på mange måter påvirke lyden din mer enn valg av forsterker.
  • Har nettopp kjøpt en marshall dsl 100w forsterker, men kabinettet må vente litt til penga strekker til. En venn av meg har noe greier liggende, en peavey pa høytaler etter hva jeg har skjønt. Dette er hva jeg fant om den på nett: «The Peavey Mod# 112 PT PA Enclosure was produced in 1986 & 1987 and sold for $139.50 each. They are rated at 100 watts Rms and 200 watts Peak Power. The 12 inch Woofer is a EMINENCE Loud Speaker and the 3 inch Tweeter is a MOTOROLA Piezo. The enclosure does not contain crossover components, it is straight wired from the input jacks to the speakers. They will work with a Mixer/Power Amp rated from 125 to 200  Peak Power Wattage @ 8 ohms. (Example - Peavey MP 4 Mixer/Amp Mark III Series).» Kan dette funke som en midlertidig løsning? Jeg er helt nybegynner på dette her. Pa høytalere til gitarforsterker er såklart ikke ideelt, men funker det uten at jeg skader noe? Stemmer watt og Ohm overens med forsterkeren? Forsterkeren kan også kjøres på 50watt istedenfor 100 hvis det er bedre. Bak på høytaleren står det 16 Ohm og det er 2 inputs uten noe tekst, hvordan kobler jeg den sammen med forsterkeren? Hva skal hvor? Legger ved bilde:
  • Jeg er helt ny på dette med rørforsterker og kabinett og prøver å lære meg the basics så jeg kan forsikre meg om at spillesteder har riktig kabinett når jeg kun har med forsterkeren Har en marshall dsl100 på 100 watt. Jeg har forstått det slik at kabinettet helst skal være minst dobbelt så mange watt som forsterkeren så man har nok å gå på. Men jeg har også muligheten til å kjøre forsterkeren på 50 watt, vil dette da bli det samme som å bare ha en vanlig 50 watt forsterker slik at et kabinett på 100watt skal være i orden når jeg har forsterkeren på 50 watt? Har antall høytalere i kabinettet noe å si så lenge den kombinerte watten i kabinettet er dobbelt så mye som forsterkeren, altså vil et 1x12  eller 2x12 kabinett være greit så lenge kabinettet totalt har høy nok watt? Mono/stereo kabinett. Hva er hensikten med å sette et kabinett på stereo? Er det for å kunne bruke 2 forsterkere på ett kabinett? Eller for å koble flere kabinetter til samme forsterker? Skulle gjerne visst litt rundt det. Skulle gjerne hatt en liten innføring i dette med Ohm også, hvordan skal ting kobles sammen, eventuelt andre ting å tenke på Har prøvd å titte litt på YouTube og lest på litt engelske sider men blir liksom ikke helt klok på det. Håper nok kan gi meg det inn med teskje så jeg lærer dette her:)
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.